Στις 24, 25 και 26 Ιουνίου 2021, στο κτήριο «Τσώνη» πραγματοποιήθηκε το «3ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Αιτωλοακαρνανίας», που διοργανώθηκε από το «ALMA ANAPTIXIS», που αποτελείται από τους Ομίλους μέσων ενημέρωσης και επικοινωνίας «ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ Α.Ε.» & «Αγρίνιο 365 Ι.Κ.Ε.».

Το άλμα ανάπτυξης ως αναγκαιότητα για την Αιτωλοακαρνανία παραδέχθηκαν όλοι οι προσκεκλημένοι κατά την επίσημη έναρξη των εργασιών του 3ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου Αιτωλοακαρνανίας.

Το κύκλο των χαιρετισμών άνοιξε ο μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ. Ιερόθεος εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τις πολλές θεματικές του συνεδρίου, που όπως ανέφερε χαρακτηριστικά αγγίζουν όλο το φάσμα της δραστηριότητας του ανθρώπου και αναδεικνύουν την ανάγκη της ισόρροπης ανάπτυξης.

Ο Δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας χαιρέτησε την επιλογή της Ναυπάκτου για την φετινή διοργάνωση και στάθηκε στην παρουσίαση του λογοτύπου για την επέτειο φέτος των 450 ετών από την ιστορική Ναυμαχία της Ναυπάκτου.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης υπογράμμισε ότι οι προκλήσεις της επόμενης μέρας μετά την πανδημία απαιτούν συνένωση δυνάμεων, αλλά και διόρθωση των λαθών με βάση την εμπειρία του παρελθόντος, άλλα και την αποκατάσταση των ενδοπεριφερειακων ανισοτήτων ως ζήτημα ανάπτυξης και όχι μόνο για λόγους δικαιοσύνης.

Ο περιφερειάρχης έκανε μια αναλυτική αναφορά σε δράσεις της περιφερειακής αρχής όπως ο υπερριπλασιασμός του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Αγρινίου με 70 εκατομμύρια ευρώ συνολικά, την απεμπλοκή των έργων ενεργειακής αναβάθμισης, την αποκατάσταση τριών αρχαίων θεάτρων κ.α.

Ο Νεκτάριος Φαρμάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι συντελείται μια μεγάλη αλλαγή, αντλώντας την εκτίμηση αυτή από το ενδιαφέρον που υπήρχε στις δράσεις της Περιφέρειας, όπως η «επιχειρηματική εκκίνηση» που διένειμε 20 εκατομμύρια ευρώ σε επιχειρήσεις της περιοχής.

Τέλος, ο περιφερειάρχης ανακοίνωσε την ένταξη των έργων αποκατάστασης για τις ζημίες από τις πλημμύρες του περασμένου Ιανουαρίου, καθώς επίσης και έργων για το οδικό δίκτυο της ορεινής Ναυπακτίας, αμφότερα χρηματοδοτούμενα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Ο Τομεάρχης Εσωτερικών Κώστας Ζαχαριάδης εκπροσώπησε την αξιωματική αντιπολίτευση στην επίσημη έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα οι ρυθμοί της ανάπτυξης να αποτυπωθούν στην καθημερινότητα των πολιτών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και όχι μόνο στις λίγες μεγάλες επιχειρήσεις.

Ο Κ. Ζαχαριάδης εκτίμησε ότι η κυβέρνηση δεν έχει λάβει τα μηνύματα της εποχής και την ανάγκη η ανάπτυξη να χτιστεί αντίστροφα από τα κάτω προς τα πάνω. Επιπλέον ο Κ. Ζαχαριάδης σχολίασε πως οι κυβερνητικές αλλαγές στην επικουρική ασφάλιση και το εργασιακό θα διερευνούν τις ανισότητες.

Τέλος, ο εκπρόσωπος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. υπογράμμισε την αναγκαιότητα η κυβέρνηση στο διάλογο που έχει ξεκινήσει για το Ταμείο Ανάκαμψης για παράδειγμα να υιοθετήσει ως έχει την πρόταση της Κ.Ε.Δ.Ε., που όπως είπε δηκτικά δεν απεληχεί τις προτάσεις του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αλλά των αυτοδιοικητικών της Ν.Δ.

Για λογαριασμό του ΚΙΝ.ΑΛ. ο Γραμματέας του κόμματος Μανώλης Χριστοδουλάκης έθεσε τρεις προϋποθέσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της μετά covid εποχής: τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, την ανάγκη συναινέσεων γιατί οι προκλήσεις και οι προοπτικές ξεπερνούν τις εκάστοτε κυβερνητικές θητείες και το πολιτικό πρόσωπο των σχεδίων για την αξιοποίηση των πόρων της επόμενης προγραμματικής περιόδου.

«Η Κυβέρνηση, όμως, αποφεύγει το διάλογο ακόμη και σε επίπεδο φορέων» εκτίμησε ο Μ. Χριστουδαλάκης.

Την επίσημη έναρξη των εργασιών του συνεδρίου κήρυξε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, διαδικτυακά όμως καθότι η σημερινή τελετή για την παραχώρηση του Ελληνικού στη Lamda Development. Γι’ αυτό και ο Υπουργός Οικονομικών ξεκίνησε την ομιλία του με τη σημειολογία της ημέρας, αφού καθώς ολοκληρώνεται η εμβληματικότερη επένδυση των τελευταίων ετών είναι το ιδανικό σημείο εκκίνησης μία συζήτησης για την ανάπτυξη. «Η χώρα τα κατάφερε άντεξε την κρίση και στο υγειονομικό και στο οικονομικό επίπεδο» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών και προς επίρρωση αυτης της εκτίμησης επικαλέστηκε τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τη συγκράτηση της ανεργίας μέσα στην υγειονομική κρίση, αλλά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τρεις διεθνείς οίκους αξιολόγησης μέσα στην κρίση. Ο Υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για ενδείξεις ισχυρής και ταχείας ανάκαμψης, που με τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου Ε.Σ.Π.Α. μέσα από το σχέδιο «Ελλάδα 2.0». Τέλος ο Χρ. Σταϊκούρας τόνισε ότι η Κυβέρνηση μέσα στα πλαίσια της δημοσιονομικής ευελιξίας που θα συνεχιστεί και το 2022 έχει ξεκινήσει να εφαρμόζει ένα μεγάλο πλέγμα μειώσεων φόρων για επιχειρήσεις και νοικοκυριά που αποτελούν το πρωταρχικό βήμα ανάπτυξης.

“H Αιτωλ/νία βαδίζει σε σταθερή και μη αναστρέψιμη πορεία ανάπτυξης.Το πλούσιο απόθεμά της δεν γίνεται να μείνει αναξιοποίητο.Δεν τιμούμε έτσι την εμπιστοσύνη μόνο των πολιτών,αλλά και τον ίδιο μας τον τόπο.”

Με τα λόγια αυτά, έκλεισε την ομιλία της στο 3ο Αναπτυξιακό συνέδριο Αιτωλ/νίας από τη Ναύπακτο,η αντιπεριφερειάρχης Αιτωλ/νίας Μαρία Σαλμά.Μιλώντας για την π.ε.Αιτωλ/νίας,η Μαρία Σαλμά,αναφέρθηκε στο πλήθος των περιβαλλοντικών στοιχείων, πολιτισμού και ιστορίας,παραγωγικότητας που όλα μαζί συνθέτουν ένα μοναδικό παζλ ιστορικών και μυστηριακών παραδόσεων.

Η δύναμη της γης έχει συγκροτήσει έναν ισχυρό πρωτογενή τομέα παραγωγής που παρά τις δυσκολίες εξασφαλίζει μια σημαντική παρουσία τόσο εντός,όσο και εκτός της χώρας. Όλα τα παραπάνω,βεβαίως, σημαίνουν ότι θα πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερα με τη στενή συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης και πολιτείας.

Πολλά ξεκίνησαν από την αρχή και η συνέχεια θα έχει μια δυναμική έντασης με βελτίωση στις υποδομές και τις οδικές συνδέσεις.Θα πρέπει ωστόσο να αντιμετωπίσουμε τη δύσκολη καθημερινότητα,ενώ η επίβλεψη των οικοσυστημάτων θα πρέπει να είναι προσεκτική.

“Οι υποδομές και τα Δίκτυα είναι τα δύο κύρια προαπαιτούμενα προκειμένου να έρθει η πολυπόθητη ανάπτυξη”, τόνισε από το βήμα του 3ου Αναπτυξιακού συνεδρίου Αιτωλ/νίας, ο αντιπεριφερειάρχης υποδομών και έργων δυτικής Ελλάδας Θανάσης Μαυρομάτης.

Ο κ.Μαυρομάτης δήλωσε υπερήφανος για την παρούσα Περιφερειακή αρχή αφού μέσα σε λίγους μήνες θητείας έχει καταφέρει μόνο για τον τομέα της δικής του αρμοδιότητας να εξασφαλίσει χρήματα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Για την τριετία και μόνο για την π.ε.Αιτωλνίας έχουν εξασφαλιστεί 72.8 εκατομμυρία ευρώ για έργα που ήδη έχουν υπογραφεί ή υλοποιούνται.

Και αν συνυπολογιστούν τα έργα από συγχρηματοδοτούμενα Ευρωπαικά προγράμματα,τότε η Αιτωλ/νία ξεπερνά τα 200 εκατ.ευρώ ήδη. Η εποχή είναι μια εποχή προκλήσεων και οι ανθρωπογενείς παρεμβάσεις πρέπει να είναι προσεκτικές και με σεβασμό σ΄αυτό.

Η Ναυπακτία διαθέτει δύο μεγάλους ποταμούς.Το Μόρνο και τον Εύηνο.Μέσα στην επόμενη περίοδο εγκαθίσταται εργολάβος εντός του Μόρνου,ενώ ήδη στον Εύηνο εκτελούνται εργασίες, ενώ προετοιμάζεται μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στην περιφέρεια με την παλιά ΜΟΜΑ ώστε να συνδράμουν κι αυτοί.

Ο κ.Μαυρομάτης αναφέρθηκε στο ποσό που ήδη ανακοίνωσε από το βήμα και ο Περιφερειάρχης για την αποκατάσταση του δρόμου στην Ποκίστα ως συνέπεια του περάσματος της ΜΗΔΕΙΑΣ από την περιοχή μας με ένα ποσό της τάξης των 800.000 ευρώ επί συνόλω 10.000.000 ως ενίσχυση του νομού από το υπουργείο.

Οι παρεμβάσεις στα οικοσυστήματα των λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου και Αιτωλικού τα περασμένα χρόνια έχουν φέρει την κατάστασή τους σε οριακό σημείο.

Οι παραθεριστές αποφεύγουν τα σημεία αυτά,η αλιευτική παραγωγή μειώνεται.Με 22 εκατομμύρια ευρώ παρεμβαίνουμε σε αυτά τα οικοσυστήματα και με τη συνδρομή του ΥΠΑΑΤ Σπήλιου Λιβανού.

Έχουν εξασφαλιστεί 200.000 ευρώ για την υλοποίηση επιστημονικής έρευνας που θα αποτυπώσει με ακρίβει το σύνολο του συστήματος των λιμνών Τριχωνίδας και Λυσσιμαχίας αλλά και των γύρω περιοχών,ώστε να αποτυπωθεί με έγκυρο επιστημονικό τρόπο η η ακριβής εικόνα του υδραυλικού συστήματος,αποτελώντας ουσιαστικά έναν “μπούσουλα” για τις υπηρεσίες ώστε να παρεμβαίνουν προστατευτικά στις περιοχές αυτές.

Με δεδομένο την αύξηση της θερμοκρασιακής τιμής,η ορθή διαχείριση των υδάτινων πόρων,αποτελεί στοίχημα.Και για να το κερδίσουμε αυτό το στοίχημα,η γνώση θα είναι η δύναμή μας.Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και ο παραλίμνιος δρόμος του Παναιτωλίου.

Σε μία χορτασμένη από λόγια Αιτωλ/νία τα τελευταία χρόνια δουλεύουμε με σχέδιο και μέθοδο και φέρνουμε πολυπόθητα έργα.Και μερικά απ αυτά είναι η νέα πύλη εισόδου στα βόρεια του νομού στη Γράμμενη Οξυά που αποτελούσε ένα πάγιο αίτημα της περιοχής.Η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου Αστακού σε συνεργασία με το δήμο Ξηρομέρου,η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Αμφιλοχίας σε συνεργασία με τον εκεί δήμο,η δημιουργία καταφυγίου τουριστικών σκαφών στη Βόνιτσα που θα βάζει στο χάρτη του θαλάσσιου τουρισμού την περιοχή,η συνεργασία με το δήμο Ναυπακτίας για την διασύνδεση του Κρυονερίου με την Καβουρότρυπα ώστε να καταστεί εστία ανάπτυξης για την περιοχή,προχωρά η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του φωτισμού στο οδικό δίκτυο προυπολογισμού 16 εκατομμυρίων ευρώ,αλλά και η ασφαλής πρόσβαση σε σημεία θρησκευτικού ενδιαφέροντος.

Πηγές: nafpaktianews και agriniotimes