Η αλήθεια είναι πως θα προτιμούσες να πας διακοπές από το να μείνεις στο Αιτωλικό καλοκαιριάτικα.

Είναι προφανές ότι ένα διάστημα διακοπών μακριά από το σπίτι δεν μπορεί εύκολα να αντικατασταθεί.

Κι όμως, υπάρχουν τόσοι τρόποι, τόσα διαφορετικά πράγματα να κάνεις ακόμη κι αν δεν πας διακοπές ως συνήθως.

Εξερεύνησε το Αιτωλικό σου και τις γύρω περιοχές. Βλέπεις με διαφορετική ματιά τον τόπο σου όσο μεγαλώνεις, τον τόπο με τον οποίο σε δένουν τόσα πράγματα, τόσες αναμνήσεις.

Ψάξε μέρη που δεν έχεις ξαναπάει ή που δεν τους “το ‘χες” και πολύ! Βγάλε φωτογραφίες, άραξε, δώσε στα μάτια σου τοπία και χρώματα, μάζεψε όλα τα αρώματα της διαδρομής, μυρωδιές από την παιδική σου ηλικία.

Συνάντησε φίλους και παλιούς συμμαθητές που έρχονται στο Αιτωλικό για διακοπές.

Να δώσεις μεγαλύτερη έμφαση στις ανθρώπινες σχέσεις. Απόλαυσε τους αγαπημένους σου. Πολλές φορές η δουλειά και οι υποχρεώσεις μας στερούν οικογενειακές στιγμές. Επένδυσε στο να περάσεις χρόνο με αυτούς που σου λείπουν περισσότερο!

Αποσυνδέσου. Έχεις μια ευκαιρία να ξεχαστείς για λίγο από την online ζωή. Προτίμησε να περάσεις ποιοτικό χρόνο με τον εαυτό σου και τον περίγυρό σου.

Ασχολήσου με κάτι που σου αρέσει πολύ και που όταν δουλεύεις, σου είναι δύσκολο να το κάνεις. Να διαβάσεις ένα βιβλίο δίπλα στην παραλία την ώρα που θα πίνεις τον καφέ σου, να δεις τις ταινίες του χειμώνα ή νέες σειρές στη βεράντα σου!

Παίξε επιτραπέζια. Θυμήσου με συγγενείς (μικρούς και μεγάλους) ή και τους φίλους σου τις παλιές στιγμές που παίζατε με τις ώρες. Θα ξεχαστείς από την καθημερινότητα και σίγουρα θα γελάσεις πολύ.

Απόλαυσε ένα υπέροχο φαγητό. Δοκίμασε νέες γεύσεις.

Να τρέξεις ξημερώματα ένα ωραίο 5άρι (2 φορές μόνο το γύρο του Αιτωλικού!), να απολαύσεις το ηλιοβασίλεμα, να κάνεις ποδήλατο. Κάνε ημερήσιες εκδρομές.

Να εκτιμήσεις αυτή την επαφή με τη φύση.

Να στηρίξεις τις αιτωλικιώτικες επιχειρήσεις που θα σου προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες και προϊόντα. Να πάρεις ένα καφέ ή και ένα κοκτέηλ στο χέρι και να περπατήσεις προς την Αστροβίτσα ή να κάνεις το γύρο του Αιτωλικού. Κι αν βρεις στο δρόμο σου πολλά κουνούπια ή σκνίπες, μην απογοητευτείς. Μαθημένος είσαι.

Φτιάξε εθελοντικές ομάδες με τους συντοπίτες σου και κάνε καθαριότητα, δενδροφύτευση, ποδηλατάδες, τρεξίματα, ακόμα και ομαδικά αθλήματα, “survivor”, βραδιές με κιθάρα, τραγούδι ή και θεατρικούς αυτοσχεδιασμούς. Εντάξει, όχι κορωνοπάρτι όμως… Όλα με προσοχή και με μέτρο!

Όταν οι άνθρωποι λειτουργούν καλά ομαδικά, τότε οι πιθανότητες για περισσότερες, καλύτερες (και ίσως οικονομικότερες) επιλογές μπορούν να αυξάνονται.

Καλοκαιρινές διακοπές στο Αιτωλικό, λοιπόν. Και ειδικά το καλοκαίρι αγαπιέται πολύ το νησί μας. Δεν έχει τη μοναξιά και τη μουνταμάρα του χειμώνα.

Όταν ήμουν μικρή, θυμάμαι έλεγα μακάρι να είχε κανονική θάλασσα το Αιτωλικό για να μπορούσαμε να κάνουμε διακοπές όπως σε άλλα νησιά και να ερχόταν κόσμος, τουρισμός και όλα τα σχετικά. Σήμερα, όμως, ξέρω ότι αυτή είναι η ομορφιά του.

Η υπέροχη ομορφιά του με τον υδροβιότοπο, το ξεχωριστό οικοσύστημα, αυτή τη λιμνοθάλασσα τη ρηχή και την ήμερη, τη λιμνοθάλασσα την πλατιά, τη μεγάλη…

Βάσω Ζ. Νικολογιάννη