ΑΙΤΩΛΙΚΟ, Ελλάδα, 5 Ιουλίου (Reuters) – Οι δύτες ανέφεραν μια σπάνια παρατήρηση εκατοντάδων απειλούμενων ιππόκαμπων σε μια μολυσμένη λιμνοθάλασσα στη δυτική Ελλάδα και προειδοποιούν ότι θα μπορούσαν να χαθούν εάν η περιοχή δεν καθαριστεί.

“Βλέπουμε εκατοντάδες εδώ και αν παραμείνουν έχουμε ελπίδα”, δήλωσε ο δύτης Βασίλης Μεντογιάννης, ειδικός σε υποβρύχιες έρευνες, ο οποίος έχει οδηγήσει σε προσπάθειες προστασίας των ιππόκαμπων.

“Δεν νομίζω ότι υπάρχει παρόμοια κατάσταση με αυτό οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα.”

Ένα προστατευόμενο είδος που απειλείται από την υπεραλίευση και τη ρύπανση, οι ιππόκαμποι χρειάζονται ένα περιβάλλον γεμάτο οργανισμούς για να τρέφονται και φυτικούς οργανισμούς για να κρύβονται.

Οι παλαιότεροι ψαράδες λένε ότι η λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού στο βόρειο κόλπο της Πάτρας είχε παλιότερα χιλιάδες ιππόκαμπους, αλλά ο αριθμός τους έχει πέσει τα τελευταία χρόνια και οι ντόπιοι δύτες ήταν έκπληκτοι όταν βρήκαν μια ομάδα από αυτά τα πλάσματα.

“Ήταν η πρώτη φορά που είδα ιππόκαμπους και ήταν σε ένα μέρος που δεν το περίμενα με τίποτα”, δήλωσε ο τοπικός δύτης Λάμπρος Χαρέλος.

Το Αιτωλικό, που φτάνει σε βάθος έως 30 μέτρα, συνδέεται με στενά κανάλια με μια ρηχή λιμνοθάλασσα ανοιχτή προς τη θάλασσα.

Τα τελευταία χρόνια διαρροές από κατεστραμμένα κανάλια άρδευσης, καθώς και απόβλητα εργοστασίων και λιπάσματα έχουν διακόψει το οξυγόνο και μολύνουν τη λιμνοθάλασσα, η οποία σε θυελλώδεις μέρες εκπέμπει μια μυρωδιά “σάπιου αυγού” από το υδρόθειο που παράγεται από τα νερά που έχουν εξαντληθεί από οξυγόνο.

“Κοντά στην επιφάνεια είναι βιώσιμο, είναι τα βαθύτερα βάθη που αποτελούν πρόβλημα”, δήλωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Γιώργος Κατσέλης.

Ο Σπύρος Καριόφυλλης ψαρεύει στο Αιτωλικό εδώ και δεκαετίες και λέει ότι έχει φτάσει σε σημείο όπου δεν πιάνει τίποτα.

“Όταν πετάω το ζωντανό δόλωμά μου … όταν φτάσει στα 5,5 μέτρα πεθαίνει και όχι μόνο πεθαίνει αλλά δεν υπάρχει ζωντανός οργανισμός για να το φάει εκεί”, είπε.

Με τη βοήθεια 21 εκατομμυρίων ευρώ κονδυλίων της ΕΕ, η κυβέρνηση προχωρά σε μια μακρόχρονη μελέτη για την αποκατάσταση των ζημιών, αλλά ο Μεντογιάννης αναφέρει ότι ο χρόνος είναι λίγος για τους ιππόκαμπους.

Προς το παρόν, έχουν βρει ένα σημείο με οξυγόνο και τροφή, μακριά από τις περιοχές αλιείας, αλλά εάν αυξηθούν τα επίπεδα υδρόθειου, μπορεί να είναι πολύ αργά.

«Θα μπορούσαμε να τους χάσουμε», είπε.

Deborah Kyvrikosaios-Vassilis Triandafyllou, Reuters.com

Μετάφραση: etoliko.gr