Διαβάσαμε, πριν λίγες μέρες, για την αναστολή λειτουργίας της ΜΕΘ κορωνοϊού του νοσοκομείου Αγρινίου.

Επίσης, διαβάσαμε ότι “με αυτή την εξέλιξη η Αιτωλοακαρνανία μένει χωρίς ΜΕΘ κορωνοϊού και όποιο περιστατικό προκύπτει θα μεταφέρεται σε νοσοκομεία εκτός νομού (Πάτρα, Ιωάννινα κλπ).

Με πραγματική απορία παρακολουθώ, όσο μπορώ, την υγειονομική κατάσταση στη χώρα και στο νομό μας ειδικότερα.

Η 6η ΥΠΕ αναφέρει μεν ότι η αναστολή λειτουργίας ΜΕΘ και άλλων Ειδικών Μονάδων και Τμημάτων είναι «προσωρινή», χωρίς, όμως, να διευκρινίζεται το διάστημα που θα παραμείνει κλειστη.

Αλλά, ειλικρινά με όλα όσα έχουμε διαβάσει, τελευταίο καιρό, για τα περιφερειακά νοσοκομεία και τις προθέσεις της κυβέρνησης να κλείσουν κάποια από αυτά, δεν ξέρω κατά πόσο ισχύει η έννοια του προσωρινού.

Στη συνέχεια, διαβάσαμε ότι τελικά “η αναστολή λειτουργίας της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αγρινίου είναι προγραμματισμένη για λόγους ετήσιας συντήρησης των μονάδων (συντήρηση, απολύμανση κλπ).”

Αυτό που δυστυχώς δεν διαβάσαμε στη νέα ανακοίνωση της 6ης ΥΠΕ είναι ότι τέσσερις γιατροί της συγκεκριμένης ΜΕΘ μετακινούνται στα νοσοκομεία του Ρίου και του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες.

Το υγειονομικό προσωπικό του νοσοκομείου όλο αυτό το διάστημα είναι αντιμέτωπο καθημερινά όχι μόνο με τα περιστατικά covid, αλλά και με τη διενέργεια της εμβολιαστικής διαδικασίας, καθώς και την περίθαλψη των υπολοίπων περιστατικών που προκύπτουν καθημερινά, ειδικά τους θερινούς μήνες.

Στη διοίκηση του νοσοκομείου Αγρινίου, μετά την αποπομπή του Διοικητή του, μάθαμε και για την, επίσης προσωρινή, τοποθέτηση της διοικήτριας του Νοσοκομείου Μεσολογγίου κας. Ελένης Φιλιπποπούλου.

Επιπλέον, ενημερωθήκαμε και για τα ποσοστά εμβολιασμού στην Αιτωλοακαρνανίας, διαβάζοντας ότι “πριν τρεις εβδομάδες γίνονταν 1.800 – 2.000 εμβολιασμοί σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας και στις 6 Ιουλίου εμβολιάστηκαν μόλις 1.121 άτομα.

Ο πρώην διοικητής του Νοσοκομείου Μεσολογγίου και δημοτικός σύμβουλος, κ. Πάνος Παπαδόπουλος, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στα δύο νοσοκομεία αναφέρει:«Ουσιαστικά πλέον, χωρίς Δ.Σ. το Γ.Ν. Αιτωλ/νίας, είναι στη μέση μιας τρικυμίας, σε μια άνευ προηγουμένου κρίση και με μια τεράστια τρύπα σε ένα βαρέλι δίχως πάτο (…)

Δεν υπάρχει Δ.Σ. στο Γ.Ν. Αιτωλ/νίας, που είναι ενιαίο και εννεαμελές και για τα δύο Νοσοκομεία.

Δεν έχει γίνει τουλάχιστον ανασυγκρότηση του Δ.Σ. με την είσοδο της αναπληρώτριας διοικήτριας Μεσολογγίου σε αυτό.

Δεν μπορούν να προχωρήσουν δεκάδες διαγωνισμοί, προκηρύξεις, προμήθειες, διαδικασίες ΑΣΕΠ για ατομικές συμβάσεις (Μεσολόγγι), εγκρίσεις δαπανών για πρόσθετες εφημερίες ιατρών κ.ά.

Δεν έχουν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενες κρίσεις και τοποθετήσεις μονίμων ιατρών, κυρίως στο Αγρίνιο.”

Ο κ. Παπαδόπουλος καυτηριάζει την “απαράδεκτη ανοχή ή αδιαφορία των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και στις δύο πόλεις, για ό,τι συμβαίνει στην πόρτα τους” και θέτει προ των ευθυνών τους τους υπεύθυνους για το ότι δεν υπάρχει Δ.Σ. στο νοσοκομείο Αγρινίου.

Σε δήλωση προέβη και ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης σχετικά με την αναστολή της λειτουργίας της ΜΕΘ: “Η απόφαση ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία, βρίσκοντας τους πάντες απροετοίμαστους, δίχως σχετική ενημέρωση.Το Νοσοκομείο Αγρινίου, ένα Νοσοκομείο που έγινε Νοσοκομείο Αναφοράς του κορωνοϊού με ελλείψεις σε εξοπλισμό και στελεχιακό δυναμικό, υποβαθμίζεται συστηματικά από την αρχή της πανδημίας. Μαζί του, αφήνεται στο έλεος της πανδημίας κι ένας ολόκληρος Νομός, με τους κατοίκους του να αντιμετωπίζονται και με τη βούλα ως πολίτες ενός κατώτερου Θεού.

Όλοι ήξεραν στην κυβέρνηση και την 6η ΥΠΕ για την κατάσταση και τις φοβερές ελλείψεις. Κι όμως, τον Ιούνιο φάνηκαν να «πέφτουν από τα σύννεφα».

Η αδιαφορία, εγκληματική.Μια αδιαφορία που συνεχίστηκε στην πορεία:Η ΜΕΘ αφέθηκε στην τύχη της, με κυβέρνηση και 6η ΥΠΕ απλό παρατηρητή.”

Η Αιτωλοακαρνανία είναι ένας νομός, από τους μεγαλύτερους της χώρας, που δοκιμάστηκε ιδιαίτερα την περίοδο μετά το Πάσχα και οι εξελίξεις αυτές δε βοηθούν τους κατοίκους της να νιώσουν ασφάλεια. Ο διχασμός εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων το ίδιο.

«Η εμπιστοσύνη στα εμβόλια είναι ζωτικής σημασίας και εξαρτάται από την ικανότητα των κυβερνήσεων να επικοινωνούν τα οφέλη του εμβολιασμού και να χορηγούν τα εμβόλια με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα» (ΟΟΣΑ).

Έχουμε μακρύ δρόμο μπροστά μας…

Βάσω Ζ. Νικολογιάννη