Την περασμένη Τρίτη, ήρθε στο θεατράκι μας στο Αιτωλικό το Δη.Πε.Θε. Αγρινίου με την παράσταση «ΕΛΛΑΣ, ΗΡΩΩΝ ΧΩΡΑ…» του Γεωργίου Σουρή.

Μια υπέροχη παράσταση, επίκαιρη όσο ποτέ, βασισμένη στα εξαιρετικά μονόπρακτα του πολυγραφότατου ταλαντούχου χρονικογράφου, πολλάκις υποψήφιου για Νόμπελ.

Τα μονόπρακτα του Σουρή συνδέθηκαν τόσο εύστοχα, δημιουργώντας ένα διαχρονικό έργο για την κακοδαιμονία της ελληνικής πολιτικής σκηνής, που αντικατοπτρίζει όλα τα ελαττώματα της φυλής με απαράμιλλο σαρκασμό, αυτογνωσία και γλυκόπικρο χιούμορ.

Η παράσταση, μάλιστα, ήταν δωρεάν. Το Δη.Πε.Θε. Αγρινίου τιμώντας την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση και παράλληλα κατανοώντας την ανάγκη του κοινού και των καλλιτεχνών για επικοινωνία επέλεξε να υπάρχει ελεύθερη είσοδος στις παραστάσεις του.

Αλλά δε θα μείνω μόνο στην παράσταση σαν έργο.

Το Αιτωλικό είχε να “δει” παράσταση πολύ καιρό.

Το Αιτωλικό που πριν 5-6 χρόνια είχε δύο θεατρικές ομάδες ενηλίκων και “κονταροχτυπιόνταν” ποια παράσταση είχε περισσότερο κόσμο ή μεγαλύτερη επιτυχία.

Το Αιτωλικό που έκανε θεατρικό φεστιβάλ και φιλοξενούσε παραστάσεις από άλλες περιοχές και ο κόσμος στήριζε όσο μπορούσε, ή τουλάχιστον είχε τη διάθεση να στηρίξει, ενδιαφερόταν για τα καλλιτεχνικά δρώμενα.

Αυτό το Αιτωλικό δεν ενδιαφέρθηκε να έρθει ή απλά δεν τον νοιάζει πλέον το θέατρο, η πνευματική του ανάπτυξη. Θα έλεγα ότι ίσως και να φοβάται ακόμα από τον κορωνοϊό, αλλά ο κόσμος στις καφετέριες άλλα μαρτυράει. (* διευκρίνιση: Και δεν εννοώ τις καφετέριες στην πλατεία του Αιτωλικού ή γενικά τα μαγαζιά του Αιτωλικού, οι οποίες παλεύουν να βγάλουν τα σπασμένα τόσων μηνών με μηδέν κόσμο…)

Ίσως δεν έμαθε ποτέ για την παράσταση… αφού δεν είδαμε καμία αφίσα στην περιοχή, παρόλο που από την “Αντιγόνη” που παιζόταν την επόμενη μέρα στο Μεσολόγγι “χόρτασε το μάτι μας”.

Μάλιστα, η παράσταση του Δη.Πε.Θε. Αγρινίου δεν παίχτηκε στο Μεσολόγγι, οπότε θα μπορούσε να έρθει και κόσμος από το Μεσολόγγι για την παράσταση.

Το Δη.Πε.Θε. Αγρινίου είναι σημαντικός θεσμός για την πολιτιστική επιμόρφωση και εκπαίδευση του τόπου μας, ένας αναγνωρισμένος θεσμός χρόνων και δε χρειάζεται να έχει διάσημους τηλεοπτικούς πρωταγωνιστές για να παρακολουθήσουμε τις παραστάσεις του.

Τα τελευταία χρόνια, το Δη.Πε.Θε., σε περιόδους δύσκολες για το ελληνικό θέατρο, επέλεξε να στηρίξει νέους καλλιτέχνες και να κινηθεί σε πρωτότυπα μονοπάτια που πραγματικά χαίρομαι που έχω ακολουθήσει σαν θεατής όσο μπορώ.

Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να στηρίξουμε την πολιτιστική παιδεία μας. Πολιτισμός δεν είναι μόνο το πανηγύρι της Αγι’ Αγάθης ή η παρέλαση του Ντολμά με τις παραδοσιακές στολές.

Είναι οι άνθρωποι που “ζωντανεύουν” κείμενα γραμμένα πολλές δεκαετίες πριν και σε ταξιδεύουν σε άλλες εποχές και καταστάσεις, σε κάνουν πιο πλούσιο σε γνώσεις, εμπειρίες, ακούσματα και μοναδικά συναισθήματα.

Πολιτισμός είναι να γνωρίζεις την ιστορία της χώρας σου, όχι όμως μόνο όσους πολέμησαν για την ελευθερία της, αλλά όσους κατάφεραν και ανύψωσαν το ηθικό του λαού, στήριξαν ψυχολογικά τον κόσμο, πέρασαν τα δικά τους μηνύματα, έδωσαν νέα νοήματα σε λέξεις και εικόνες, μας άνοιξαν τα μυαλά, μας έκαναν καλύτερους. Οι καλλιτέχνες και οι άνθρωποι του πολιτισμού.

Το Αιτωλικό έχει υπέροχο χώρο για παραστάσεις κι αυτό λέει πολλά για την πόλη σας και μπράβο σας. Σε άλλες περιοχές παίξαμε σε πλατείες. Είστε πολύ τυχεροί” μου είπε ένας από τους ηθοποιούς της παράστασης.

Στη συνέχεια, όμως, δεν κρατήθηκε. Μου είπε πόσο κρίμα είναι να μην το περιποιούμαστε, να το έχουμε τόσο βρώμικο και παραμελημένο.

Γιατί μετά από τόσους μήνες παντελούς απουσίας από το χώρο, κόπηκαν πρόσφατα τα χόρτα και μόνο το πρωί της παράστασης καθαρίστηκε ο χώρος της σκηνής.

Ωστόσο τα δωμάτια πίσω στα παρασκήνια, τα οποία δεν είναι κλειδωμένα, αλλά προσβάσιμα στον καθένα, ήταν σε άθλια κατάσταση με ακαθαρσίες και σκουπίδια.

Δεν τα καθάρισε κανείς. Κανείς.

Μείναμε πάλι στο φαίνεσθαι.

Αυτό το μεγάλο “κακό σπυρί” του τόπου μας. Το φαίνεσθαι και όχι η ουσία.

Ευχαριστούμε για άλλη μια φορά που μας έκαναν την τιμή να μας συμπεριλάβουν στην περιοδεία τους κι ας μην ανταποκριθήκαμε όπως έπρεπε.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΕΡΓΟΥ

διασκευή / σκηνοθεσία: ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ

σκηνικά: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΑΣ

κοστούμια: ΕΛΛΗ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ

φωτισμοί: ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΑΜΠΟΣ

βοηθός σκηνοθέτη: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΙΩΖΟΥ

παίζουν:ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΙΩΖΟΥ, ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΣΦΗΚΑΣ, ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΛΕΑΝΘΗ, ΜΑΡΙΑ ΟΡΦΑΝΟΥ, ΜΑΡΙΑ ΝΤΙΝΟΥ, ΑΝΤΡΕΑΣ ΚΟΛΟΒΟΣ ΡΟΥΛΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑ

Video: https://youtu.be/yZUPY5bziU8

Βάσω Ζ. Νικολογιάννη