Δευτέρα σήμερα και πρέπει να γράψω κείμενο, αλλά με όσα συμβαίνουν σε Εύβοια και Ηλεία δεν υπάρχει όρεξη.

Οπότε δώστε κατανόηση για ό,τι διαβάστε παρακάτω.

Δεν υπάρχει όρεξη να γράψεις ούτε για την πινακίδα «Παίζουμε χωρίς να ενοχλούμε» στο Άνω Ευρύχωροι ούτε για τις τραγικές δηλώσεις του Αντιδημάρχου.

Δεν υπάρξει όρεξη να γράψεις ούτε για την στάση του άλλου Αντιδημάρχου για την επίδειξη αλόγων στον Αιτωλικό.

Εδώ καίγονται περιουσίες. Καίγονται ΔΑΣΗ και ΖΩΑ. Καταστρέφεται το οικοσύστημά μας.

Θα μου πεις, κάλλιστα, ότι δεν είναι πρωτοφανή γεγονότα αυτά που συμβαίνουν φέτος στην χώρα μας, κάθε καλοκαίρι θα υπάρξει πυρκαγιά, άλλοτε μεγάλη και άλλοτε μικρή.

Και σωστά κάνεις και μου το λες.

Επειδή, είναι δύσκολο να ξεχάσουμε τις πυρκαγιές του 2007 όπου επλήγησαν 10 νομοί (Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Ηλείας Αχαΐας, Λακωνίας, Αργολίδας, Κορινθίας, Αττικής και Ευβοίας και Φθιώτιδας)  και έχασαν τις ζωές τους 84 συνάνθρωποί μας.

Όπως δύσκολο είναι να ξεχαστούν και οι φωτιές του 2018 στην Αττική (Κινέττα, Νταού Πεντέλης, Νέος Βουτζάς και Μάτι) όπου έχασαν τη ζωή τους 102 άνθρωποι.

Και εκτός τις 186 ζωής που έφυγαν, μόνο από αυτές τις δυο πυρκαγιές, ας συνυπολογίσουμε και πόσα ζώα ή στρέμματα δάσους κάηκαν, για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε το μέγεθος της καταστροφής.

Παρόλο, όμως, το ιστορικό μας στις φωτιές, μυαλό δεν έχουμε βάλει. Παραμένουμε στο ίδιο σημείο, να είναι δύσκολο, έως αδύνατο, να τις αντιμετωπίσουμε. Φυσικά δεν είναι πάντα στο χέρι μας, οι καιρικές συνθήκες παίζουν μεγάλο ρόλο, αλλά εμείς από την πλευρά μας δεν είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι.

Τόσο τα εναέρια μέσα όσο και το πυροσβεστικό σώμα είναι λειψά και με προβλήματα. Χρειάζονται άμεσα αναβάθμιση, σε όλα τα επίπεδα.

Θα μπορούσαμε εκεί που αγοράσαμε δεκαοκτώ αεροπλάνα (rafale) από την Γαλλία, να παίρναμε δεκαπέντε από αυτά και τρία «καναντέρ» για τις φωτιές. Τα χρήματα της η Γαλλία, και κάθε Γαλλία, πάλι θα τα έπαιρνε.

Άλλωστε και το πυροσβεστικό σώμα, σώμα ασφαλείας θεωρείται και τα εναέρια μέσα του χωλαίνουν. Είναι αποδεκτό από όλους. Ας σταματήσουμε να νοικιάζουμε κάθε καλοκαίρι εναέρια μέσα για πυροπροστασία και να ξεκινήσουμε να τα αγοράζουμε.

Η Τουρκία πόλεμο στην Ελλάδα δεν κάνει, αλλά το δάσος το καλοκαίρι στην Ελλάδα, και όχι μόνο, θα καεί.

Έχει έρθει η ώρα να κοιτάξουμε το περιβάλλον.

Ας σταματήσουμε τα #kyriako_paraitisou ή τα #syrizaioi_empristes και ας κοιτάξουμε την επομένη μέρα.

Φωτιές υπήρχαν (και θα υπάρχουν) και με ΝΔ και με ΣΥΡΙΖΑ και με ΠΑΣΟΚ (μην το ξεχνάμε το ΠΑΣΟΚ).

Εμείς και μόνο εμείς, οι ίδιοι, με τις πράξεις μας και τις απροσεξίες μας είμαστε υπεύθυνοι για τις πυρκαγιές και για ό,τι καταστροφή μας συμβαίνει.

Τότε μας λέγανε για οικοπεδοφάγους, για Τούρκους πράκτορες, για βοσκούς, για λαθρομετανάστες, για εμπρηστές, για «στρατηγούς ανέμους» και τώρα μας λένε για τις ανεμογεννήτριες και για το δίκτυο της ΔΕΗ.

Πίσω από όλα αυτά, όμως, υπάρχει ένας κοινός παρανομαστής, ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ.

Ας προστατέψουμε το περιβάλλον για να προστατευτούμε και εμείς.

Σπυρίδων Δ. Σταράμος