Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μελών του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσολογγίου-Ναυπακτίας «Η Ενωση», πραγματοποιείται σήμερα Τρίτη 10 Αυγούστου 2021 στις 6 το απόγευμα στα Κεντρικά Γραφεία του Συνεταιρισμού στο Μεσολόγγι.

Η Γενική Συνέλευση γίνεται για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. στον συνεταιρισμό και ενώ εχει προηγηθεί ένα δραματικό διάστημα προσπαθειών εξεύρεσης λύσης στο μεγάλο οικονομικό αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί, χωρίς όμως κάποιο απτό αποτέλεσμα.

Δεν θα ήταν υπερβολή να ειπωθεί πως ο ιστορικός συνεταιρισμός, που πριν κάποια χρόνια αποτελούσε μια απο τις πλέον “υγιείς” επιχειρήσεις του κλάδου, βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού με κάποια μόνο μέλη του να προσπαθούν να σώσουν ότι μπορεί να περισωθεί.

Τα χρέη σε Τράπεζες, προμηθευτές, εργαζομένους, ασφαλιστικά ταμεία κλπ, έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη που σύμφωνα με πληροφορίες , αγγίζουν τα 15 εκατ. ευρώ. Οι περίπου 45 μόνιμοι εργαζόμενοι βρίσκονται επίσης σε απελπισία αφού έχουν έξι μήνες απλήρωτοι και δεν φαίνεται στον ορίζοντα προοπτική αποπληρωμής τους. Είναι χαρακτηριστικό πως οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως απο τα χρέη στους προμηθευτές τουλάχιστον 1,5 εκατ. ευρώ αφορούν σε σφραγισμένες επιταγές, ενώ ο συνεταιρισμός βρίσκεται από τις πιστώτριες τράπεζες σε επιτήρηση από εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων.

Κανείς δεν περίμενε πως θα υπήρξε αυτή η κατάληξη αφού μόλις τον Φεβρουάριο του 2020, ανέλαβε νέα διοίκηση υπό τον κ. Κώστα Υφαντή, που σαν πρόεδρος δεν «άντεξε» όπως φαίνεται το «βάρος» της κατάστασης και υπέβαλλε παραίτηση από πρόεδρος αλλά και μέλος του Δ.Σ. στα τέλη του Ιουλίου. Κανένα μέλος του ΔΣ δεν θέλησε να τον αναπληρώσει κι έτσι προκηρύχθηκαν εκλογές για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. που είναι προγραμματισμένες για σήμερα.

Ομως, το ενδιαφέρον είναι ελάχιστο και μόλις τέσσερις υποψηφιότητες είχαν κατατεθεί μέχρι χθες βράδυ. Το agriniopress, επικοινώνησε με τον κ. Υφαντή, που και πάλι επικαλέστηκε «προσωπικούς λόγους» για την παραίτηση του ενώ δεν θέλησε να σχολιάσει κάτι για την οικονομική κατάσταση του συνεταιρισμού, λέγοντας πως αυτό «θα το δει η νέα διοίκηση»…

Αγρότες της περιοχής, εκφράζουν την αγωνία τους για το μέλλον του συνεταιρισμού, αφού μια πιθανή χρεοκοπία-κλείσιμο θα έχει σοβαρότατες επιπτώσεις και για τους ίδιους σε μια σειρά από δραστηριότητες, όπως προμήθεια εφοδίων, διάθεση προϊόντων, ΟΣΔΕ, βιολογικά κλπ, όπως και για τους εργαζομένους που βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας.

Το ερώτημα που πλανάται και που έπρεπε να απαντηθεί προ πολλού, είναι το πως ο συνεταιρισμός έφτασε στο χείλος του γκρεμού και φυσικά αυτοί που μπορούν να βοηθήσουν είναι όσοι είχαν την ευθύνη του τα προηγούμενα χρόνια και που τώρα, στην μεγάλη ανάγκη, είναι «εξαφανισμένοι». Εντύπωση προκαλεί όμως και η «αφωνία» άλλων φορέων, όπως του Εργατικού Κέντρου Μεσολογγίου, για το θέμα των απλήρωτων εργαζομένων. Σε άλλες περιπτώσεις, οι συνδικαλιστές είναι λαλίστατοι…

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες τώρα, “θέλουν” να καταβάλλονται προσπάθειες, ώστε να επιτευχθεί μια συνεργασία με την Ενωση Αγρινίου, στα πρότυπα της συγχώνευσης που έγινε με τον Συνεταιρισμό της Άμφισσας το καλοκαίρι του 2020 και που είχε προκαλέσει αντιδράσεις. Το θέμα αυτό δεν αποκλείεται να συζητηθεί στην σημερινή Γενική Συνέλευση ώστε το όποιο Δ.Σ. προκύψει , εάν προκύψει, να έρθει σε μια επαφή με την Ενωση Αγρινίου, που και αυτή απο την πλευρά της καλείται να σταθμίσει μια σειρά απο παράγοντες, αφού βαρύνεται επίσης απο χρέη προερχόμενα κατά κύριο λόγο από παλιότερους δανεισμούς , που μάλιστα επιβαρύνθηκαν μετά την συγχώνευση με τον Ελαιουργικό Συνεταιρισμό της Αμφισσας.

Συνεταιριστές του Μεσολογγίου πάντως, υποστηρίζουν πώς μόνο μέσα απο τη συνεργασία αυτή και την συγχώνευση, μπορεί να σωθεί η Ενωση Μεσολογγίου ή έστω κάποιες απο τις δραστηριότητες της και τους εργαζομένους της και η Αιτωλοακαρνανία , μαζί με την γειτονική Φωκίδα να διαθέτουν έναν μεγάλο συνεταιρισμό, που μπορεί να έχει προοπτική.

#pgpartners
#ΔΥΤΙΚΗΕΛΛΑΔΑ

agriniopress.gr