Ο Ernst -Ludwig Schwandner (2 Ιουνίου 1938 Βερολίνο – 11 Αυγούστου 2021 Stahnsdorf) ήταν Γερμανός ιστορικός αρχιτεκτονικής και κλασικός αρχαιολόγος.

Ο Schwandner έλαβε το διδακτορικό του το 1975 από το Technischen Universität München (Γερμανία) με διατριβή για τον παλαιότερο ναό της Αφαίας στην Αίγινα (γερμανικός τίτλος: Der Ältere Tempel der Aphaia auf Aegina) υπό την επίβλεψη του Gottfried Gruben.

Μέχρι τη συνταξιοδότησή του το 2004, ο Schwandner κατείχε τη θέση του διευθυντή του τμήματος αρχιτεκτονικής του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου (ομοσπονδιακή γερμανική αρχαιολογική έρευνα) στο Βερολίνο.

Το 2002 εισήλθε στη σχολή του Ινστιτούτου Winkelmann του Πανεπιστημίου Humboldt του Βερολίνου ως επικουρικός καθηγητής (“Honorarprofessor”).

Το επίκεντρο της έρευνας του Schwandner ήταν η αρχιτεκτονική ιστορία της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής.

Ο ERNEST LUDWIG SCHWANDLER διενήργησε συστηματικές ανασκαφές στην αρχαία Αγορά της Στράτου. Επίσης, σε συνεργασία με τον τότε ‘Εφορο Αρχαιοτήτων της 6ης ΕΠΚΑ Πατρών Λάζαρο Κολώνα ανέσκαψαν το αρχαίο θέατρο της Στράτου.

Σε ανακοίνωσή της, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος αποχαιρέτησε τον αγαπητό Αρχιτέκτονα και Αρχαιολόγο, ο οποίος “αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ζωής του στην έρευνα, μελέτη και ανάδειξη σπουδαίων μνημείων, ακροπόλεων και αρχαιολογικών χώρων της Αιτωλοακαρνανίας”.

“Το πολύπλευρο συγγραφικό του έργο εμπλούτισε τις γνώσεις μας για την τοπογραφία και την ιστορία της περιοχής, αφήνοντας σημαντική παρακαταθήκη στον κλάδο της επιστήμης της Αρχαιολογίας”, τονίζει η Προϊσταμένη της Εφορείας, Αρχαιολόγος, Δρ. Ολυμπία Βικάτου.

etoliko.gr