23 Αυγούστου (εκτός…απροόπτου) προγραμματίζεται η επανέναρξη της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Αγρινίου η λειτουργία της οποία ανεστάλη στις αρχές Ιουλίου.

Επί διμήνου το Αγρίνιο βρέθηκε χωρίς ΜΕΘ η οποία λειτουργούσε αποκλειστικά για ασθενείς covid κατά το τρέχον έτος και η αναστολή λειτουργίας της έγινε υπό το βάρος των αποκαλύψεων για απόλυτη θνητότητα σε όσους πέρασαν από τις κλίνες της με κορωνοϊό.

Οι εξηγήσεις της ΥΠΕ πως η αναστολή έγινε για την καθιερωμένη συντήρηση και τα μισόλογα δεν έπεισαν κανέναν καθώς αυτή (η συντήρηση) είθισται να διαρκεί ελάχιστες ημέρες.

Είναι κοινό μυστικό πως η Μονάδα έκλεισε για να δημιουργηθούν οι συνθήκες αποτελεσματικής λειτουργίας της οπότε το ερώτημα είναι αν αυτό έχει επιτευχθεί. Λίγες ημέρες πριν την επαναλειτουργία υπάρχουν δεδομένα και αβεβαιότητες…

Βασική αβεβαιότητα προς το παρόν είναι αν η λειτουργία της ΜΕΘ θα είναι εκ νέου αποκλειστικά για ασθενείς κορωνοϊού. Την απόφαση αυτή θα την λάβουν οι τοπικές υγειονομικές αρχές εξετάζοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα της συγκυρίας.

Βασικό εξάλλου ζητούμενο είναι η επάνδρωση της Μονάδας. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου αποφάσισε την προκήρυξη δύο θέσεων Επιμελητή Α’ ,για τη ΜΕΘ και τη χειρουργική κλινική. Η απόφαση είναι το πρώτο βήμα αλλά για να γίνουν οι διαδικασίες και να έρθουν οι γιατροί απαιτείται χρονικό διάστημα αρκετών μηνών.

Βάρος δόθηκε εξάλλου κατά το δίμηνο του κλεισίματος στην εκπαίδευση των τεσσάρων ιατρών (που αποσπάστηκαν σε Νοσοκομεία της Άρτας και της Πάτρας) ενώ αναμένεται η έλευση και εξειδικευμένου νοσηλευτικού προσωπικού για να εκπαιδεύσει περεταίρω τους νοσηλευτές της ΜΕΘ.

Ωστόσο ένα στοιχείο που θεωρείται κρίσιμο για την μελλοντική λειτουργία της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αγρινίου είναι το πόρισμα για το τι έφταιξε στη Μονάδα και υπήρξε μεγάλο ποσοστό θνητότητας τα τελευταία χρόνια. Γιατί το πόρισμα θα αποτελέσει πυξίδα για όσα πρέπει να διορθωθούν. Και προς το παρόν αυτό δεν έχει κοινοποιηθεί στις τοπικές υγειονομικές αρχές…

agrinionews.gr