Με καθυστέρηση οκτώ ετών η τωρινή δεξιά διακυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, επιχειρεί να ολοκληρώσει το έγκλημα εξαφάνισης της Αιτωλοακαρνανίας από το χάρτη της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, το οποίο ξεκίνησε η τότε η δεξιά διακυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου.

Τότε είχε τη νομοθετική ονομασία «Σχέδιο Αθηνά», τώρα ονομάζεται Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ). Η οπισθοδρομική του ουσία όμως παραμένει ίδια και απαράλλακτη:

  1. Ο εξοβελισμός των μαθητών των μικρομεσαίων οικογενειών από το δημόσιο πανεπιστήμιο – 35000 παιδιά φέτος εκτός ΑΕΙ, 1η χρονιά εφαρμογής της ΕΒΕ.
  2. Τα Λουκέτα και οι συγχωνεύσεις μεγάλου μέρους των περιφερειακών ΑΕΙ – Πάνω από 100 πανεπιστημιακά επαρχιακά τμήματα δίχως εισακτέους φέτος, 1η χρονιά εφαρμογής της ΕΒΕ.
  3. Η μεγάλη πελατεία προς τα ιδιωτικά κολέγια και ΙΕΚ.

Στην Αιτωλοακαρνανία – τόσο τα νεοσύστατα πανεπιστημιακά τμήματα της Γεωπονικής Σχολής στο Μεσολόγγι όσο και εκείνα του Αγρινίου – ρίχνονται στον καιάδα της καθολικής απαξίωσης. Μένουν φέτος δίχως εισαγωγή νέων φοιτητών και οδηγούνται άμεσα στο κλείσιμο και στην ενσωμάτωση τους στην έδρα του Πανεπιστημίου, στην Πάτρα. Προηγήθηκε ο μη διορισμός μελών ΔΕΠ στα τμήματα αυτά, η σχεδιασμένη υποχρηματοδότηση τους και η απορριπτική στάση της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Ένα ερώτημα τίθεται πλέον στους συλλογικούς φορείς του Νομού:

 Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, οι Δήμοι και τα συλλογικά τους όργανα (ΠΕΔ), με προεξέχοντες τους Δήμους Αγρινίου και Μεσολογγίου, τα Επιμελητήρια και οι Εμπορικοί Σύλλογοι, οι Επιστημονικοί φορείς (ΤΕΕ, Δικηγορικοί και Ιατρικοί σύλλογοι), οι οποίες πολλάκις στο πρόσφατο παρελθόν υπήρξαν «λαλίστατοι» για υποδεέστερα θέματα,

Θα παραμείνουν παθητικοί και αδρανοποιημένοι;

Θα αρκεστούν σε μερικές αράδες αόριστου καταγγελτικού λόγου;

Θα πετάξουν «τη μπάλα στην εξέδρα», καταθέτοντας βερμπαλιστικές προτάσεις χωρίς αντίκρισμα;

Η ώρα των αποφάσεων είναι τώρα. Για:

  • Αγωνιστικές πρωτοβουλίες που θα κάνουν τον Πρωθυπουργό να αντιληφθεί έμπρακτα τι σημαίνει η φράση του στη Βουλή «αναλαμβάνω το πολιτικό κόστος».
  • Συγκρότηση ενιαίας επιτροπής, η οποία θα επεξεργαστεί και θα καταθέσει σύντομα προς την κυβέρνηση, υλοποιήσιμες προτάσεις αναβάθμισης των πανεπιστημιακών τμημάτων και της Γεωπονικής Σχολής στο Νομό.

Τομέας Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλ/νίας