Επιστροφή στα θρανία χθες Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021, καθώς το πρώτο σχολικό κουδούνι της χρονιάς ήχησε, με τους μαθητές να περνούν ξανά το κατώφλι των τάξεών τους.

Η αγωνία των γονέων και της εκπαιδευτικής κοινότητας έγκειται σε μεγάλο βαθμό στις δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνει η υγειονομική κατάσταση στη χώρα και τα συνεχώς εναλλασσόμενα δεδομένα της πανδημίας του κορωνοϊού. Ωστόσο, δεν περιορίζεται εκεί.

Οι μαθητές επιστρέφουν στις τάξεις τους και αρκετοί είναι οι γονείς που προτάσσουν το αίτημά τους να υπάρξει παράλληλη στήριξη για εκείνους που έχουν ειδικές εκπαιδευτικές και μαθησιακές ανάγκες.

Είναι γεγονός ότι προκύπτουν σημαντικά προβλήματα, τουλάχιστον σε πρώτη φάση με την απουσία ή τη μη έγκαιρη και μερική παρουσία της παράλληλης στήριξης για αρκετά παιδιά, σε αρκετές σχολικές μονάδες στη χώρα αλλά και στην Αιτωλοακαρνανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα αιτήματα παράλληλης στήριξης προς τα ΚΕΣΥ-Κέντρα Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης ξεπερνούν τα 13.000 πανελλαδικά. Στην Αιτωλοακαρνανία υπάρχουν περί τα 130 αιτήματα για παιδιά που χρήζουν στήριξης.Τη στιγμή που τα ΚΕΣΥ καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για τη σωστή αξιολόγηση και την έγκυρη διάγνωση της κατάστασης παιδιών που παραπέμπονται σε αυτά, ώστε να τους παρασχεθεί η μέγιστη δυνατή βοήθεια που απαιτείται, παρατηρείται μείζον ζήτημα στη στελέχωση των θέσεων των εκπαιδευτικών που απαιτούνται για να καλυφθούν οι ανάγκες.

Αρκετά σχολεία στη χώρα υποδέχθηκαν σήμερα τους μαθητές δίχως να είναι πληρωμένες οι θέσεις των εκπαιδευτικών για την παράλληλη στήριξη -θέσεις που καλύπτονται με προσλήψεις από το Υπουργείο Παιδείας. Σε απλά ελληνικά δεν ικανοποιούνται όλα τα αιτήματα.

Διαβεβαιώνεται ότι σε δεύτερη φάση, μέχρι το Νοέμβριο, οι εκπαιδευτικοί που απαιτούνται θα βρίσκονται στα πόστα τους. Ωστόσο, μέχρι τότε, τα κενά καλύπτονται με… προτεραιοποίηση (παραδείγματος χάρη, σχολεία τα οποία δεν έχουν τμήματα ένταξης βρίσκονται υψηλότερα στη λίστα των… «αναγκών»).

Όσο κι αν εκφράζονται διαβεβαιώσεις ότι κανένας μαθητής δεν θα μείνει χωρίς στήριξη, η πραγματικότητα είναι ότι σήμερα τα σχολεία ξεκινούν.

Και ορισμένα παιδιά, τα οποία πέρυσι είχαν υποστήριξη, μέχρι την επόμενη φάση προσλήψεων, ένα μήνα μετά ή και αργότερα καθώς «οι πιστώσεις του υπουργείου δεν αρκούν…», θα παραμείνουν χωρίς.

agriniopress.gr