Παρακολουθούμε αυτές τις μέρες αναρτήσεις επί αναρτήσεων για την ημερομηνία διεξαγωγής της γιορτής του ψαριού στο Αιτωλικό.

Η γιορτή του ψαριού που καθιερώθηκε επίσημα το 1996 από την τότε δημοτική αρχή γίνεται το τελευταίο Σάββατο του Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, φέτος για πρώτη φορά ανακοινώθηκε ότι θα γίνει στις 26 Σεπτεμβρίου, ημέρα Κυριακή, αφού στις 25 Σεπτεμβρίου έχουν προγραμματιστεί τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Γεωργίου Καραϊσκάκη στην κεντρική πλατεία Αιτωλικού με την παρουσία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, κ. Κωνσταντίνου Φλώρου, σύμφωνα με πληροφορίες.

Ενδεικτικά ο κ.Αποστόλης Μπλίκας δήλωσε μέσα από το λογαριασμό του στο Facebook: “Ο Καραϊσκάκης προηγείται!!! Σάββατο 25 Σεπτέμβρη!Η γιορτή ψαριού έπεται… Κυριακή 26 Σεπτέμβρη! ΝΑΙ μεν καθιερώθηκε η γιορτή ψαριού, να γίνεται το τελευταίο Σάββατο του Σεπτέμβρη, αλλά επειδή, λόγω πανδημίας ο πολύς κόσμος δεν βολεύεται, αποφασίστηκε η μεταφορά…Την Κυριακή 26 του μήνα, η ΓΙΟΡΤΗ θα γίνει κανονικά, ενώ το Σάββατο 25, θα γίνουν τ’ αποκαλυπτήρια της προτομής του Γεωργίου Καραϊσκάκη. Την εν λόγω εκδήλωση θα τιμήσουν σημαντικά πρόσωπα!!!”

Με επόμενη ανάρτηση κάνει και πρόταση για συνδυασμό των δύο εκδηλώσεων: “Επειδή, αυτές τις ημέρες, ακούμε πολλές φωνές διαμαρτυρίας, για τη μεταφορά της ημέρας της γιορτής ψαριού – από Σάββατο, σε Κυριακή – οι προτάσεις που κυκλοφορούν είναι απλές!!!
Μπορεί, το απόγευμα του Σαββάτου, 6 με 7η ώρα, να γίνουν τ’αποκαλυπτήρια της προτομής του Καραϊσκάκη και στη συνέχεια, 8 η ώρα ν’ ακολουθήσει η ΓΙΟΡΤΗ του ΨΑΡΙΟΥ.
Η απλή λογική αυτό προστάζει.
Δεν χαλάει τίποτε καθώς “η πίτα μένει ολόκληρη και το σκυλί χορτάτο”
Υ.Γ. Τα παράπονα έρχονται κυρίως από τους εν Αθήναις που τη Δευτέρα πάνε στις δουλειές τους.
Από εδώ και πέρα, εγώ “νίπτω τας χείρας μου…”

Σε νεώτερη ανάρτησή του αναφέρει: “Παρών στ’αποκαλυπτήρια της προτομής του Καραϊσκάκη, στο Αιτωλικό, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ k. Κων/νος Φλώρος – Ως γνωστόν, έλκει την καταγωγή του από το Αιτωλικό. Μόνον που δεν γνωρίζουμε ακόμη, με σαφήνεια, την ημέρα και την ώρα. Έπρεπε, ήδη, να είχαν βγει ανακοινώσεις…….. όπως και για τη γιορτή ψαριού.”

Ο κ. Αντώνης Γρίβας, δικηγόρος και π.δήμαρχος, δημοσίευσε απευθυνόμενος στο δήμαρχο: “Αξιότιμε κ. Δήμαρχε, αγαπητέ φίλε Κώστα, όταν πληροφορήθηκα ότι η “Γιορτή Ψαριού” στο Αιτωλικό, δεν θα γίνει το τελευταίο Σάββατο του Σεπτεμβρίου, όπως έχει καθιερωθεί, αλλά θα μετατεθεί κατά μια ημέρα, δηλαδή για την τελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου, το θεώρησα ως ψευτικη – κακόβουλη είδηση, που τελικά δεν ήταν. Ήταν αληθινή είδηση, που μου δημιούργησε, (όπως, πιστεύω, και στο συνολο των συμπολιτών μου), πικρία αλλά και αγανάκτηση, η οποία εντάθηκε, όταν έμαθα και το λόγο μετάθεσης της γιορτής. Μετατέθηκε, λέει, διότι το τελευταίο Σάββατο του Σεπτεμβρίου, η Δημοτική Αρχή, προγραμμάτισε την τελετή αποκάλυψης της προτομής του ήρωα Γ. Καραϊσκάκη, στην κεντρική πλατεία του Αιτωλικού.

Αγαπητέ κ. Δήμαρχε, θα έχετε αντιληφθεί, ότι η γιορτή ψαριού στο Αιτωλικό, καθιερώθηκε και τελέστηκε, για πρώτη φορά, επίσημα, υπό την αιγίδα του τότε Δήμου Αιτωλικού, το έτος 1996, και έκτοτε τελείται ανελλιπώς μέχρι σήμερα, και έχει γίνει πλέον ΘΕΣΜΟΣ, ήτοι, αποτελεί ουσιαστική σχέση μέσα στο πλαίσιο της κοινωνικής ζωής του τόπου μας, με επίσημη μορφή και έχει αγκαλιαστεί και αγαπηθεί από το σύνολο των Αιτωλικιωτών, όπου και αν βρίσκονται, και όχι μόνο. Επομένως, χρέος της Δημοτικής Αρχής, ήταν να σεβαστεί το ΘΕΣΜΟ της πόλης του Αιτωλικού, και να προγραμματίσει την εκδήλωση της αποκάλυψης της προτομής, σε άλλη μέρα.

Ως αντίλογος, πληροφορούμαι ότι λέγεται, ότι επελέγη η μέρα του Σαββάτου, διότι τότε μπορούσαν να παραστούν “Υψηλοί” προσκεκλημένοι, από τη Δημοτική Αρχή. Αγαπητέ κ. Δήμαρχε, με όλο το σεβασμό στους Υψηλούς προσκεκλημένους Σας, επιτρέψτε μου να σας πω, ότι μετάθεση της γιορτής ψαριού για την Κυριακή, θα αποθαρρύνει- θα αποκλείσει εκατοντάδες Αιτωλικιώτες που ζουν μακρυά από το Αιτωλικό, για λόγους ευνόητους, να έρθουν στη γιορτή, γεγονός που θα υποβαθμίσει τη γιορτή και θα ζημιώσει καίρια τους επαγγελματίες της πόλης.

Πέραν τούτων, όμως, κ Δήμαρχε, θα προτιμούσαμε να έχουν την ευκαιρία τα παιδιά μας, τα αδέλφια μας, οι φίλοι μας, κ. λ. π., να έλθουν στο Αιτωλικό να γιορτάσουμε μαζί, παρά να υποδεχτούμε, τη μέρα αυτή, τους κατά τα αλλά, αξιόλογους και σεβαστούς προσκεκλημένους σας. Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του ήρωα Γ. Καραΐσκάκη, μοιραία θα τα σκιάζει η υποβάθμιση της γιορτής, αδικώντας έτσι τον τιμώμενο ήρωα, αλλά και το σύνολο των (απανταχού) Αιτωλικιωτών.

Κ. Δήμαρχε, πάνω απ’ όλα ο σεβασμός στους Θεσμούς, στο Λαό και όλα τα άλλα έπονται. Ο απλός ψηφοφόρος Σας, (για να μη θεωρηθεί ο λόγος μου αντιπολιτευτικός), Αντώνης Γρίβας.”

(η φωτογραφία είναι από το προφίλ του κ. Αποστόλη Μπλίκα, μια πρόταση για την αφίσα της γιορτής)

etoliko.gr

1 ΣΧΟΛΙΟ

Comments are closed.