Ο κίνδυνος κατάρρευσης είναι μεγάλος και άμεσος. Kαι το τραγικό είναι ότι από το 2005 περίπου που ξεκίνησαν τα μεγαλύτερα προβλήματα δεν έγινε το παραμικρό.

Η νυν Περιφερειακή αρχή πήρε την πρωτοβουλία για την υλοποίηση μελετών για την κατάσταση που βρίσκονται τα γεφύρια του Αιτωλικού αλλά και προτάσεων για την αποκατάσταση τους.

Ειδικότερα πάρθηκε απόφαση να υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας και του Υπουργείου Πολιτισμού για την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών διερεύνησης της υπάρχουσας κατάστασης και φέρουσας ικανότητας των ανατολικών γεφυριών του Αιτωλικού και η σύνταξη προτάσεων για την προστασία, την αποκατάσταση και την ενδεχόμενη συνέχιση της χρήσης τους, ως κύριος οδικός άξονας επικοινωνίας του Αιτωλικού με την στεριά. Το κόστος της μελέτης είναι 90.000 ευρώ.

Όμως χρειάστηκαν περίπου 7 μήνες για να υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ

Τα γεφύρια έχουν υποστεί πολλές βλάβες λόγω της μόνιμης και αδιάκοπης, παρ’ όλες τις απαγορεύσεις, διέλευσης οχημάτων πολύ μεγάλου βάρους, λόγω φυσικής φθοράς από τη θάλασσα, το προβληματικό υπόβαθρο θεμελίωσής τους και την παλαιότητα τους.

Ως εκ τούτου κρίνεται επιτακτική η εκπόνηση των αναγκαίων μελετών Διερεύνησης Υπάρχουσας Κατάστασης και Αποτίμησης Φέρουσας Ικανότητάς των Ανατολικών Γεφυριών του Αιτωλικού και η σύνταξη προτάσεων για την προστασία, την αποκατάστασή και την ενδεχόμενη συνέχιση της χρήσης τους ως κύριος οδικός άξονας επικοινωνίας του Αιτωλικού με τη στεριά.

Οι προτάσεις που θα προκύψουν από τις μελέτες αυτές θα τεθούν υπό την κρίση και την προέγκριση, των Αρμοδίων Αρχών του ΥΠ.ΠΟ.Α ούτως ώστε να καταστεί σαφές εάν αυτές δύναται να ωριμάσουν σε επίπεδο μελετών εφαρμογής για την εν συνεχεία κατασκευή έργου.

Επίσης αξίζει να αναφέρουμε ότι και ο δήμαρχος Μεσολογγίου, Κώστας Λύρος απέστειλε σχετική επιστολή τόσο προς το Υπουργείο,, όσο και προς όλους τους εμπλεκόμενους στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων:

“Σε συνέχεια επιστολής μου αλλά και συνάντησης που πραγματοποίησα με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή επανέρχομαι στο θέμα της άμεσης αποκατάστασης των Γεφυριών του Αιτωλικού καθώς ανέκυψαν νέα προβλήματα.

Ειδικότερα:Η τεχνική υπηρεσία του Δήμου μας μετά από αυτοψία της στις 29/8/2021 διαπίστωσε ότι στην ανατολική είσοδο του Αιτωλικού και συγκεκριμένα πάνω στα Ανατολικά γεφύρια παρατηρήθηκε καθίζηση του οδοστρώματος, με αποτέλεσμα να χρίζει επικινδυνότητας η διέλευση πεζών και οχημάτων.

Το Αστυνομικό Τμήμα Αιτωλικού με επιστολή του γνωστοποιεί τη διάνοιξη οπής διαμέτρου περίπου 20 εκατοστών επί των Ανατολικών Γεφυριών Αιτωλικού σε απόσταση περίπου πενήντα 50 μέτρων από το πρακτορείο των ΚΤΕΛ.

Ελπίζω στην ανταπόκριση του Υπουργού, τόσο για την επίλυση των πρόσφατων προβλημάτων όσο και συνολικά την αποκατάσταση-διάσωση των γεφυριών” αναφέρει ο Κ.Λύρος.

Για την αποκατάσταση της λακκούβας που άνοιξε στα ανατολικά γεφύρια επιλήφθηκε η Περιφέρεια το μεγάλο ζητούμενο όμως είναι πως θα πρέπει να αλλάξει ταχύτητες το Υπουργείο Πολιτισμού, που αν κρίνουμε από την περιοχή μας, όλα σχεδόν τα θέματα αρμοδιότητάς του κινούνται με ρυθμούς χελώνας!

agriniosite.gr

(φωτογραφία αρχείου)