Ναι, είναι λίγο δύσκολο το θέμα σήμερα. Είναι λίγο λεπτό το ζήτημα. Γιατί είμαστε όλοι γνωστοί μεταξύ μας. Αλλά θα το επιχειρήσω…


Έχω γράψει για τις αντιπαραθέσεις, για την ευκολία με την οποία οποιοσδήποτε από οπουδήποτε στον κόσμο έχει τη δυνατότητα να διαβάσει και να απαντήσει στα άρθρα μας ανά πάσα στιγμή


Έχω γράψει για το πόσο εύκολα κρίνουμε τους άλλους. Για το πόσο εύκολα καθόμαστε μπροστά στο πληκτρολόγιο και γράφουμε ατελείωτα κείμενα, χωρίς να μας νοιάζει πώς θα νιώσει ο άλλος.

Μπαίνουμε κι εμείς έτσι, πολύ συχνά, στη διαδικασία να σκεφτούμε «Τι θα πει ο τάδε αν γράψω αυτό το κείμενο» κλπ. Κι όσο κι αν λέμε ότι δε μας ενδιαφέρει, λίγοι είναι αυτοί που το έχουν καταφέρει πραγματικά.


Όταν ξεκίνησε το etoliko.gr, πριν ένα χρόνο και λίγο, ξεκίνησε γιατί ήθελε, μεταξύ άλλων, να αναδείξει τον τόπο και τα όσα συμβαίνουν εδώ.Όλο αυτόν τον καιρό, μάθαμε κι εμείς πάρα πολλά για τον τόπο μας και τα ζητήματα που αντιμετωπίζει καθημερινά.

Όλο αυτό το εγχείρημα μάς απέδειξε ότι τελικά αγαπάμε πολύ όχι μόνο τη γραφή, αλλά κι αυτή τη διαρκή επικοινωνία, τη δίψα να ενημερώσουμε, να ψάξουμε περισσότερο, να αναδείξουμε όλα όσα σκέφτονται τελοσπάντων οι Αιτωλικιώτες, οι συμπολίτες μας.

Έχουμε πολλή όρεξη και διάθεση σαν ομάδα να το τρέξουμε όσο μπορούμε.

Χωρίς να μας ενδιαφέρει ποιον θα υπερασπιστούμε, χωρίς να κάνουμε πολιτική.

Μπορεί, όλοι όσοι γράφουμε, να υποστηρίζουμε άλλο κόμμα, άλλο δήμαρχο, άλλη ομάδα ποδοσφαίρου… Και διαφέρουμε μεταξύ μας. Δεν σκεφτόμαστε με τον ίδιο τρόπο. Αλλά μοιραζόμαστε κάποιες αξίες: αλήθεια, δικαιοσύνη και το ότι θέλουμε να δούμε αυτό τον τόπο καλύτερο φυσικά.

Το etoliko.gr δεν είναι η δουλειά, το επάγγελμά μας. Δεν βγάζουμε χρήματα από αυτό, ούτε καν διαφημίσεις δεν έχουμε βάλει… Και κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να το συνδυάσουμε με τις δουλειές μας και τη γεμάτη καθημερινότητά μας.

Θέλουμε πολύ, όμως, να ακουστούν όσες περισσότερες φωνές είναι εμπλεγμένες σε μια ιστορία, να προκαλέσουμε την κριτική σκέψη των πολιτών, να μπορέσουν να κατανοήσουν, να βγάλουν το δικό τους συμπέρασμα επί του θέματος, να φέρουν αντιρρήσεις, αντιπροτάσεις. 


Πού θέλω να καταλήξω;


Κάνουμε όλη αυτή την προσπάθεια, θέλοντας να συμπεριλάβουμε όλους εσάς. Να μας στείλετε μηνύματα, να μας γράψετε κείμενα, να δημοσιεύσουμε τη δική σας οπτική, το δικό σας “ρεπορτάζ”  με νηφαλιότητα.

Και δεν μπορώ να πω ότι τα εισερχόμενά μας γεμίζουν… Περιμένουμε τη δική σας (επώνυμη) σκοπιά για τα πράγματα και δε στέλνετε.

Όμως, στο facebook είναι πολύ εύκολο για όλους να κατηγορούν (ακόμα και ανώνυμα) για ψευδείς ειδήσεις, για παραπληροφόρηση, για υποστήριξη συγκεκριμένης πλευράς, ακόμα και για κακή γραφή ή κακή επιλογή φωτογραφίας!

Δε διεκδικούμε το αλάθητο, ούτε το απυρόβλητο. Αν αδικήσουμε κάποιον, θα το παραδεχτούμε με το κεφάλι ψηλά. Θα ζητήσουμε και συγγνώμη.

Αλλά θα το κάνουμε επώνυμα, ενυπόγραφα, με επιχειρήματα, με σεβασμό στον απέναντι.

Και δε θα σταματήσουμε να γράφουμε. Θα είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια, αρκεί ο σκοπός τους να είναι να αλλάξει κάτι προς το καλύτερο και όχι να τρωγόμαστε δημόσια χωρίς αποτέλεσμα.

Βάσω Ζ. Νικολογιάννη