Πριν ένα περίπου μήνα ο κ. Διονύσης Μπρούνος έγραφε μέσα από το λογαριασμό του στο Facebook “θα γίνουμε πάλι διάσημοι για λάθος λόγους”, αναρτώντας φωτογραφίες με την ανατολική παραλία του Αιτωλικού γεμάτη ιστούς από αράχνες του γένους Tetragnatha.

Μέσα σε ένα μήνα η κατάσταση έγινε χειρότερη και πραγματικά η είδηση κυκλοφόρησε σε όλη τη χώρα.

Το φαινόμενο εμφανίστηκε πρώτη φορά το Σεπτέμβριο του 2018. Όπως είχαμε ξαναγράψει, ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Ακαρνικών Ορέων, είχε τότε δώσει εξηγήσεις σχετικά με το γεγονός και σε ανακοίνωσή του είχε αναφέρει πως «το φαινόμενο της σκνίπας ακολουθήθηκε με φυσικό τρόπο από το φαινόμενο υπερανάπτυξης πληθυσμών αραχνών, που έπλεξαν ιστούς σε κάθε δυνατή επιφάνεια κοντά στις περιοχές πτήσης των σκνιπών και τούτο προφανώς λόγω της μεγάλης διαθεσιμότητας τροφής για τις αράχνες. Το πιο πρόσφατο υπόβαθρο για τους ιστούς τους ήταν παρόχθια μικρά δέντρα και θάμνοι».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Αιχμής, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η μόνη λύση για την απομάκρυνση της αράχνης αυτής είναι η βροχή.

Όπως επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα, αυτή τη στιγμή το φαινόμενο είναι ανεπτυγμένο στην περιοχή πριν από τα ανατολικά γεφύρια του Αιτωλικού. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι εκεί υπάρχουν βρώμικα νερά που σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, που επικρατούσαν το προηγούμενο διάστημα, ευνοούν την ανάπτυξη της σκνίπας χειρονόμος. Μόλις όμως έπεσε η θερμοκρασία οι σκνίπες ψόφησαν και πλέον αποτελούν την ιδανική τροφή για τις αράχνες. Έτσι οι αράχνες συγκεντρώνονται σε αυτά τα σημεία προς αναζήτηση τροφής, υφαίνοντας συγχρόνως και τον ιστό τους πάνω στα φυτά και τα δέντρα που βρίσκονται εκεί.

Ο γεωπόνος, κ. Γιώργος Τέγας, ο οποίος έχει αναλάβει και τους ψεκασμούς για τα κουνούπια, δήλωσε στην Αιχμή ότι δεν υπάρχει κανένα σκεύασμα για την εξόντωση της σκνίπας και πως το συγκεκριμένο πρόβλημα παρατηρείται και σε άλλες περιοχές της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Το φαινόμενο είναι εποχιακό και με την πτώση της θερμοκρασίας, μειώνεται η αναπαραγωγή των σκνιπών, οπότε και η αύξηση του πληθυσμού των αραχνών.

Το Αιτωλικό ας περιμένει τη βροχή και τα κρύα…

etoliko.gr

1 ΣΧΟΛΙΟ

Comments are closed.