Στο Αιτωλικό βρίσκεται, απέναντι από την εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Παναγία) η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, ο οποίος εορτάζεται πανηγυρικά στο νησί, αφού μέχρι και το 2019 (προ κορωνοϊού) γινόταν λιτανεία με τη συμμετοχή των σχολείων.

Τα τελευταία δύο χρόνια, δεν πραγματοποιείται λιτανεία, κάτι που βρίσκει σύμφωνους αρκετούς συμπολίτες μας, αφού “ο Άγιος Δημήτριος δεν είναι ο πολιούχος μας”, αλλά απογοητεύει κάποιους που μεγάλωσαν με το “έθιμο” αυτό.

Χθες το απόγευμα τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, στον ανακαινισμένο ναό.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Σπύρου Συμεών στην Romfea.gr, “με τη δέουσα λαμπρότητα μα συνάμα και με ιδιαίτερη αγάπη οι πιστοί προσέτρεξαν στο παρεκκλήσι, της ενορίας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, του Αγίου Δημητρίου.

Οι ιερείς του νησιού π. Ανδρέας Μπότας και π. Θεόδωρος Ζήσης προεξείχαν του εσπερινού στον οποίο λίγο πριν την απόλυση, τελέσθηκε η ακολουθία της αρτοκλασίας.

Οι ιεροψάλτες έψαλλαν μελλωδικα αποδίδοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα τροπάρια προς τιμήν του Αγίου Δημητρίου, ενώ ο ιατρός και θεολόγος κ. Παντελής Λεονάρδος κήρυξε αναφερόμενος στο βίο του αγίου Δημητρίου, αλλά και στην εποχή στην οποία έζησε κάνοντας έναν παραλληλισμό με την σημερινή εποχή και το πρότυπο του αγίου στις ημέρες μας.”

Σήμερα το πρωί, ανήμερα της εορτής, τελέστηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία.

(οι φωτογραφίες είναι από romfea.gr και από το Facebook)

etoliko.gr