Υπάρχουν άτομα στο Αιτωλικό που έτρεχαν πάντα. Ακόμα κι όταν ήταν “περίεργο θέαμα”.

Υπάρχουν αυτοί που ξεκίνησαν να περπατάνε πολλές δεκαετίες πριν και συνεχίζουν μέχρι σήμερα.

Υπάρχουν αυτοί που πριν λίγα χρόνια άρχισαν να πηγαίνουν οργανωμένα σε αγώνες και να γράφουν χιλιόμετρα γύρω από τη λιμνοθάλασσα.

Υπάρχουν και οι νεότεροι. Αυτοί που βλέπουν τους παραπάνω και παίρνουν το “καλό παράδειγμα”. Αυτοί που τρέχουν με τους γονείς τους, με τους φίλους τους, παιδιά που πάνε ακόμα σχολείο και κάποια προπονούνται ήδη συστηματικά σε ομάδες στίβου.

Είχα πει εδώ και δύο Παρασκευές ότι θα γράψω για τους δρομείς του Αιτωλικού. Είναι ένα αγαπημένο θέμα.

Είναι μια δραστηριότητα που ξεκίνησα στα 30 μου με μηδέν εμπειρία, μηδέν ταλέντο, μηδέν φυσική κατάσταση.

Και κατάφερα να το αγαπήσω κι ας με δυσκόλεψε πολύ. Αυτά που αγαπάμε, δε μας πειράζει να μας δυσκολεύουν. Είμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε το κόστος.

Γιατί δεν είναι εύκολο ούτε να βγεις στα καλά καθούμενα από το σπίτι σου και να τρέξεις (ή και να περπατήσεις), ούτε να το βάλεις στο πρόγραμμά σου, ούτε να είσαι συνεπής τελικά, που αυτό είναι το πιο σημαντικό.

Το τρέξιμο, ωστόσο, είναι το πιο εύκολο από τα αθλήματα: δε χρειάζεται να έχεις ειδικό εξοπλισμό, είναι μια φυσική κίνηση του σώματος, που ήδη ξέρεις πώς να την κάνεις, δε χρειάζεται να έχεις κάποιο ιδιαίτερο σωματότυπο, συγκεκριμένα κιλά και ύψος.

Ο κλασικός αθλητισμός, τα αθλήματα του στίβου, είναι μια υπέροχη πρώτη αθλητική ενασχόληση για τα παιδιά, σύμφωνα με έρευνες και δημοσιεύσεις.

Πολλοί άνθρωποι του αθλητισμού (προπονητές, παράγοντες, αθλητές κτλ.) έχουν δηλώσει κατά καιρούς ότι όλα τα σπορ εμπεριέχουν κάποια στοιχεία του στίβου και ότι είναι πολύ καλό για τα παιδιά, τα πρώτα βήματα ενασχόλησης με τον αθλητισμό να τα ξεκινούν μέσα από αυτόν, καθώς το παιδί μαθαίνει βασικές κινητικές δεξιότητες (δρομικές, αλτικές, ριπτικές) απαραίτητες σε κάθε άθλημα που μπορεί να ακολουθήσει μετέπειτα, δηλαδή να τρέχει, να πηδάει, να υποδέχεται, να ρίχνει, κ.λπ.

Μέσα από το στίβο, γυμνάζονται αρμονικά όλες οι μυϊκές ομάδες και ενισχύεται η καρδιαναπνευστική ικανότητα και η αντοχή του παιδιού, αλλά και η δύναμή του.

Φυσικά, τα οφέλη είναι πάρα πολλά, αλλά δεν μπορώ να μιλήσω για το θέμα επαγγελματικά οπότε δε θα επεκταθώ.

Παράλληλα, η άσκηση συμβάλλει στη σωστή ψυχολογική ανάπτυξη, στο να χτίσουν τα παιδιά μια δυνατή προσωπικότητα, με αυτοπεποίθηση, αποφασιστικότητα, επιμονή, πειθαρχία και ικανότητα συγκέντρωσης. (ΠΗΓΗ)

Το Αιτωλικό έχει το δικό του δρομικό αγώνα, τον αγώνα του Ντολμά (#DolmasRun) υπό την αιγίδα του Δήμου, ο οποίος έχει περάσει από πολλά κύματα, αλλά ελπίζουμε να μη σταματήσει και ξεχαστεί μετά τις ακυρώσεις λόγω κορωνοϊού.

Στον τόπο μας δραστηριοποιούνται ένας σύλλογος δρομέων υπό το Μάκη Σαραντάρα, εμβληματική δρομική μορφή του Αιτωλικού και ο νεοϊδρυθείς σύλλογος “Αιτωλικό Runners” που δημιουργήθηκε με στόχο την ενίσχυση του δρομικού κινήματος του τόπου και την άμεση κινητοποίηση και δραστηριοποίηση για τη σωστή συντήρηση και λειτουργία των αθλητικών υποδομών μας.

Θα ήθελα να αναφέρω τους συμμετέχοντες στους τελευταίους αγώνες, γιατί δεν είναι και πολύ πλέον οι αγώνες που γίνονται:

Την βροχερή Κυριακή 10 Οκτωβρίου, οι Γαλανός Κώστας, Γαλανός Νίκος και Στράτης Φάνης συμμετείχαν στον 13ο ημιμαραθώνιο Αγρινίου “Μιχάλης Κούσης”.

Την ίδια μέρα συμμετείχαν στον 1ο Ηνίοχο δρόμο οι Όλγα Κιτέα, Βάσω Νικολογιάννη, Δημήτρης Γρίβας (21χλμ) και Σωτήρης Κατσάρης (5χλμ).

Ο Αρίστος Γαλάνης, πανταχού παρών στους δρομικούς αγώνες και με μεγάλη στήριξη στη δρομική κοινότητα του Αιτωλικού, συμμετείχε και στους δύο αγώνες του Ηνίοχου δρόμου (5 και 21χλμ)!!!

1ος Ηνίοχος δρόμος

Την περασμένη Κυριακή ο Κώστας Γαλανός (ξανα)τερμάτισε το τρίαθλο “IronMan” στο Costa Navarino και είναι πραγματικά ο άνθρωπος που έχουμε στο μυαλό μας στο Αιτωλικό όταν μιλάμε για συμμετοχές σε αγώνες και πλέον και για τρίαθλα! Ο άνθρωπος έχει οργώσει όλη τη χώρα και είναι ασταμάτητος!

Καλή συνέχεια σε όλους και καλό τερματισμό για όσους πάμε στο Μαραθώνιο!

(ΥΓ. Θα επανέλθω με δεύτερο μέρος με προτεινόμενες διαδρομές στην περιοχή μας.)

Βάσω Ζ. Νικολογιάννη