Σε λίγες μέρες γίνονται τα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου στην Ι.Π. Μεσολογγίου και ένα όραμα πολλών χρόνων πραγματοποιείται.

Έτσι δικαιώνεται η πόλη μας που εκτός από την ανεπανάληπτη ιστορία της είναι η μόνη που στα όριά της υπάρχουν τρία (3) σπουδαία αρχαία θέατρα και περιβάλλεται από επτά (7) σημαντικές αρχαίες πόλεις και πολλά διάσπαρτα αρχαία μνημεία.

Για το μεγάλο αυτό, για ολόκληρο το νομό μας έργο, βοήθησαν πολλοί οι περισσότεροι των οποίων αναφέρονται σε δημοσιεύσεις στα Μ.Μ.Ε.

Δεν αναφέρεται όμως ένας από τους πρωτεργάτες αυτού του σημαντικού έργου που είναι η Αρχαιολογική – Ιστορική Εταιρία Δυτικής Ελλάδας με έδρα την Ι.Π. Μεσολογγίου.

Πριν από δεκαπέντε (15) και πλέον χρόνια η διοίκηση και ο επί πολλά χρόνια πρόεδρός της κ. Αθανάσιος Σπυρόπουλος οραματίσθηκαν την ίδρυση ενός σύγχρονου Αρχαιολογικού Μουσείου για την στέγαση και ανάδειξη των χιλιάδων αρχαιολογικών ευρημάτων της περιοχής μας.

Με βάση τα απεριόριστα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει η πόλη μας ξεκίνησε ένας συνεχής δύσκολος αγώνας προς όλες τις κατευθύνσεις.

Ο κ. Σπυρόπουλος με την αμέριστη και ουσιαστική βοήθεια των μελών της Διοίκησης συγκέντρωσε όλα τα σπουδαία στοιχεία για τις αρχαιότητες της περιοχής και ξεκίνησε μια μεγάλη προσπάθεια σε δύσκολα μονοπάτια.

Ακούραστος με αγάπη για το τόπο και πίστη για το αποτέλεσμα, έχοντας μοναδικά τεκμήρια στο φάκελό του έτρεχε παντού με επισκέψεις σε όλους του αρμόδιους να προβάλει το δίκαιο αίτημα της πόλης μας και να τους πείσει.

Κατά τα χρόνια αυτά παρουσιάστηκαν πολλά εμπόδια και κίνδυνοι από ισχυρά συμφέροντα και πελατιακές λογικές όπως συνήθως συμβαίνει για δίκαια θέματα που αφορούν την Ιερή Πόλη του Έθνους.

Όμως τόσο η Διοίκηση με τα εκλεκτά μέλη της όσο και ο Πρόεδρός της δεν πτοήθηκαν.

Αντίθετα η θέλησή τους γιγαντώθηκε, ο αγώνας εντάθηκε σε μεγάλο βαθμό και ο κ. Σπυρόπουλος με όπλο τα πραγματικά στοιχεία ανυποχώρητος ενημέρωνε και πίεζε για το Δίκαιο, ώσπου με τη βοήθεια και άλλων παραγόντων ήλθε αυτό το θετικό αποτέλεσμα.

Πιστεύω ότι η συμβολή της Διοίκησης της Αρχαιολογικής – Ιστορικής Εταιρίας Δυτικής Ελλάδος και ο πρόεδρός της κ. Σπυρόπουλος τόσο στη σύλληψη του μεγάλου αυτού οράματος όσο και στην ανάδειξή του ήταν καθοριστική.

Πιστεύω απολύτως ότι είναι αναγκαίο να αναδεικνύονται όσοι αγωνίζονται ανιδιοτελώς με πάθος για την ανάδειξη των μοναδικών πλεονεκτημάτων που η φύση και η Ιστορία χάρισε σ’ αυτή την ξεχωριστή πόλη και προσφέρουν στην πρόοδο και ανάπτυξη.

Πρέπει να γίνονται γνωστοί στους πολίτες ώστε να αποτελούν παραδείγματα προς μίμηση.

Συγχαίρω τη Διοίκηση της Αρχαιολογικής – Ιστορικής Εταιρίας και ιδίως το πρόεδρό της για τη πολύχρονη προσπάθεια και τη συμβολή τους στο μεγάλο έργο που σε λίγο θα απολαύσουμε.

Εύχομαι δε να έχουν υγεία και δύναμη να αγωνίζονται με το ίδιο πάθος για άλλα μεγάλα θέματα που έχει η ιστορική πόλη μας.

Γράφει ο Λάμπρος Φλώρος, πρ. Πρόεδρος Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Μεσολογγίου