Έχουμε γράψει πολλές φορές στο etoliko.gr για το θέμα των σκουπιδιών, αλλά και τη σημασία της παιδείας μας για τη διαχείριση των καταστάσεων και των θεμάτων που προκύπτουν στον τόπο μας.

Γνωρίζουμε πολύ καλά το πρόβλημα με το ΧΥΤΑ, καθώς και ότι ότι τα απορριματοφόρα δεν μπορούν να περνούν το ίδιο συχνά με πριν, ενώ πρόσφατα, αρκετές περιοχές έμειναν χωρίς κάδο.

Και έχει προκύψει το εξής ζήτημα: συμπολίτες μας πετάνε τις σακούλες με τα σκουπίδια τους “εκεί που θα έπρεπε να έχει κάδο”, εκεί που ήταν ο κάδος πριν!

Αυτό σαν συνέπεια έχει τα οικιακά απορρίμματα από κουζίνες, τουαλέτες κλπ, σε περιόδους πανδημίας, να διασκορπίζονται από τον αέρα, τη βροχή, αλλά και τα αδέσποτα, μέσα στο δρόμο, σε γειτονικά σπίτια και αυλές.

Επιπλέον, οι εργαζόμενοι του Δήμου, επαναλαμβάνω εν καιρώ πανδημίας, αναγκάζονται να βάζουν τις δικές μας σακούλες, τα δικά μας σκουπίδια, ένα-ένα με τα χέρια τους στο απορριμματοφόρο.

Και θα πει κάποιος “ναι, αλλά πριν είχε κάδο εκεί…” ή “ας έφερναν καινούριο” ή “ας μην τους έκαιγαν/έκλεβαν ή οτιδήποτε τελοσπάντων…”.

Όμως, ακόμα κι όταν υπήρχε κάδος, ή σε σημεία που έχει ακόμα κάδο, μήπως πάλι δε σε νοιάζει και το αφήνεις απ’ έξω;

Φωτογραφία αναγνώστη μας στο ίδιο σημείο όταν υπήρχε κάδος

Μήπως απλά σου αρκεί να φύγουν από το σπίτι σου και τα αφήνεις οπουδήποτε;

Ίσως αν σκεφτόσουν ότι τα σκουπίδια σου θα ταξιδέψουν σε όλα τα γειτονικά σπίτια, με όλους τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται, ίσως αν σκεφτόσουν τους εργαζόμενους σε άλλα πόστα εκτός από το δικό σου, ίσως να σκεφτόσουν να μπεις στη διαδικασία να κάνεις λίγα βήματα παραπάνω και να ψάξεις κάποιον άλλο κάδο…

ΥΓ. Είναι αυτονόητο ότι ο Δήμος οφείλει να αντικαταστήσει τους κάδους και να διευκολύνει το έργο τόσο των υπαλλήλων του, όσο και των δημοτών και δεν χωρούν δικαιολογίες και “δημοσιογραφικές καταγγελίες” σχετικά με το πού πήγαν οι κάδοι. Όπου δεν υπάρχει κάδος, πρέπει να μπει. Και μετά ας ψάξει ο δήμος τρόπους να μην επαναληφθεί το γεγονός ή να στραφεί νομικά σε όποιον θεωρεί ότι ευθύνεται.

etoliko.gr