Όλοι είδαμε τα “τρομακτικά” βίντεο και τις φωτογραφίες με την καθίζηση της γέφυρας του Ευήνου στην ΕΟ Αντιρρίου – Ιωαννίνων, στα όρια των δήμων Μεσολογγίου και Ναυπακτίας. Η διέλευση από το σημείο έχει απαγορευθεί από το βράδυ του Σαββάτου 11/12 και η κυκλοφορία διοχετεύεται στην Ιονία Οδό.
Επιπλέον, το Μεσολόγγι αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα με το νερό. Η Διεύθυνση της ΔΕΥΑΜ ανακοίνωσε στις 11 Δεκεμβρίου ότι “μετά από τις έντονες βροχοπτώσεις στην περιοχή μας παρατηρήθηκε θολότητα του νερού των γεωτρήσεων που υδροδοτούν την ζώνη του Μεσολογγίου. Μέχρις ότου ολοκληρωθεί η υγειονομική αναγνώριση και επιθεώρηση των εγκαταστάσεων μας στον Εύηνο ποταμό καλούνται οι κάτοικοι των περιοχών Μεσολογγίου, Άγ. Θωμά, Αγριλιάς, Ρετσίνων, Μουσούρων και Ελληνικών να μην χρησιμοποιούν το νερό για πόση ή μαγείρεμα.”
Σε δεύτερη ανακοίνωσή της την επόμενη μέρα ενημέρωσε ότι “η υδροδότηση της πόλης έχει μειωθεί σημαντικά, λόγω καταστροφής του ενός εκ των δύο καταθλιπτικών αγωγών, που μεταφέρουν το νερό των γεωτρήσεων στην δεξαμενή. Ενεργούμε για να αυξήσουμε την υδροδότηση. Επίσης σας υπενθυμίζουμε ότι, ύστερα από τις έντονες βροχοπτώσεις στην περιοχή μας παρατηρήθηκε θολότητα του νερού των γεωτρήσεων που υδροδοτούν την ζώνη του Μεσολογγίου. ΠΡΟΣΟΧΗ. Μέχρις ότου ολοκληρωθεί η υγειονομική αναγνώριση και επιθεώρηση των εγκαταστάσεων μας στον Εύηνο ποταμό καλούνται οι κάτοικοι των περιοχών Μεσολογγίου, Άγ. Θωμά, Αγριλιάς, Ρετσίνων, Μουσούρων και Ελληνικών να μην χρησιμοποιούν το νερό για πόση ή μαγείρεμα. Με ανακοίνωσή μας θα σας ενημερώσουμε για τα αποτελέσματα των αναλύσεων και για την ασφαλή χρήση του νερού για ανθρώπινη κατανάλωση.”
Παράλληλα, σύμφωνα με το MessolonghiNews, έχει καταρρεύσει και τμήμα της σιδηροδρομικής γέφυρας, προκαλώντας έτσι επιπρόσθετο πρόβλημα στην υδροδότηση του Μεσολογγίου, πέραν της ποιότητάς του.
Το Μεσολόγγι επισκέφθηκε την Κυριακή ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειο Παπαγεωργίου, καθώς και τον Γενικό Διευθυντή Συντονισμού της ΓΓΠΠ, Φοίβο Θεοδώρου, όπου πραγματοποιήθηκε αυτοψία στις περιοχές που έπληξε η κακοκαιρία του Σαββάτου.
Παρών στην αυτοψία, καθώς και στη σύσκεψη που ακολούθησε, ήταν και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός.
Ο Υπουργός είχε συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη, τον Δήμαρχο Μεσολογγίου, Κωνσταντίνο Λύρο, καθώς και όλους τους συναρμόδιους τοπικούς φορείς και ενημερώθηκε διεξοδικά για τις καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία. Επισκέφθηκε, επίσης, τη γέφυρα στον ποταμό Εύηνο, η οποία υπέστη σοβαρές ζημιές, ενώ στη συνέχεια προήδρευσε ευρείας σύσκεψης με συμμετοχή όλων των παραπάνω στην έδρα της Αντιπεριφέρειας.
Στη σύσκεψη μετείχαν, επίσης, η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χριστιάννα Καλογήρου, οι Αντιπεριφερειάρχες Αθανάσιος Μαυρομμάτης και Μαρία Σαλμά, ο Δήμαρχος Ακτίου-Βόνιτσας, Γεώργιος Αποστολάκης, ο Δήμαρχος Ξηρομέρου, Ιωάννης Τριανταφυλλάκης, ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας, Γεώργιος Κατσούλας, ο Δήμαρχος Αγρινίου, Γεώργιος Παπαναστασίου, ο Δήμαρχος Ναυπακτίας, Βασίλειος Γκίζας και ο Δήμαρχος Θέρμου, Σπύρος Κωνσταντάρας.
Ο κ. Στυλιανίδης σημείωσε σε σχετικές δηλώσεις του, μετά την ολοκλήρωση της αυτοψίας: «Με εντολή και του Πρωθυπουργού, κυβερνητικό κλιμάκιο μετέβη άμεσα στην περιοχή, με δική μου συμμετοχή, του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του Περιφερειάρχη, του Δημάρχου. Σκοπός μας ήταν να πραγματοποιήσουμε αυτοψία στην περιοχή και να έχουμε μια διεξοδική συζήτηση με τους μηχανικούς όλων των Υπηρεσιών.
Σε λίγο θα έχουμε σύσκεψη για να δούμε όλα τα θέματα που αφορούν στις επιπτώσεις της καταστροφής εξαιτίας της κακοκαιρίας. Οι μηχανικοί ήδη μας ενημέρωσαν για κάποιες εναλλακτικές λύσεις. Θα τις εξετάσουμε ώστε το συντομότερο να δώσουμε λύσεις, να αποκατασταθεί η παροχή νερού στο Δήμο Μεσολογγίου, ενώ ταυτόχρονα, να δώσουμε λύσεις και για τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι αναπόφευκτα χρησιμοποιούν την Ιονία Οδό.
Κατά την άφιξή μας με το ελικόπτερο κάναμε και μια αυτοψία πάνω από το φράγμα του Ευήνου, γιατί έχει υπερχειλίσει. Οι μηχανικοί και εκεί μας δίνουν αισιόδοξα μηνύματα ότι δεν θα έχουμε περαιτέρω προβλήματα. Θα το παρακολουθούμε βέβαια.
Είμαστε όλοι μας, η Πολιτεία είναι κοντά στους πολίτες, κοντά στα προβλήματα, ώστε να δώσουμε άμεσες λύσεις. Η σημερινή μας παρουσία εδώ, αποδεικνύει για μια ακόμα φορά ότι μόνο με συγκεκριμένες αυτοψίες εκεί που εμφανίζονται τα προβλήματα μπορούμε να δίνουμε λύσεις, πάντοτε με τη βοήθεια των τοπικών παραγόντων και των επιστημόνων μας, καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις η συνδρομή τους είναι περισσότερο από αναγκαία».
Ο κ. Λιβανός στις δηλώσεις του έθιξε και το ζήτημα των διοδίων για τους κατοίκους της περιοχής που δεν μπορούν πλέον να περάσουν από τη γέφυρα του Ευήνου. Συγκεκριμένα, δήλωσε: “Από την πρώτη εικόνα και την ενημέρωση που μας έγινε, έχουμε τρία ζητήματα 1) Tην άμεση υδροδότηση της πόλης του Μεσολογγίου, 2) Η ενδελεχής έρευνα για να δούμε πώς θα μπορέσει να αποκατασταθεί η ζημιά στον αγωγό της ύδρευσης, προκειμένου να μην έχουμε προβλήματα στο μέλλον, 3) Και ποια είναι η στατικότητα της γέφυρας, προκειμένου να αποκατασταθεί η διέλευση από και προς τα χωριά.
Στο μεταξύ, νομίζω ότι θα καταλήξουμε στο να γίνεται η διέλευση μέσω της Ιονίου Οδού. Και για να μην ανησυχούν οι πολίτες, προφανώς και θα υπάρξει πρόβλεψη, ώστε οι πολίτες που μετακινούνται στην περιοχή, σε μία ακτίνα που θα ορίσουμε, να μην πληρώνουν τα κόμιστρα των διοδίων.
Θα συνεργαστούμε με τους μηχανικούς της Περιφέρειας αλλά και του υπουργείου Υποδομών για να δούμε τα επόμενα βήματα. Οι φυσικές καταστροφές έδειξαν για μία ακόμη φορά ότι απαιτείται άμεση και στενή συνεργασία του κράτους και των τοπικών αρχών.
Η βούληση του πρωθυπουργού είναι να αποκαθίστανται όλες οι ζημιές και να υπάρχει πλήρης στήριξη όλων των πολιτών που πλήττονται.
Σε ό,τι αφορά τις καταστροφές σε αγροτικές καλλιέργειες, όπως έγινε πρόσφατα και στο Λεσίνι και σε άλλες περιοχές, όπου έχουμε καταστροφές σε αγροτικές γαίες και στη σοδειά των παραγωγών, θα γίνουν άμεσα οι έλεγχοι από τον ΕΛΓΑ και θα εκτιμηθούν οι ζημιές, προκειμένου να αποζημιωθούν όσοι επλήγησαν“.
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Ν. Φαρμάκης, μετά το τέλος της σύσκεψης δήλωσε “Τα καιρικά φαινόμενα που αντιμετωπίζουμε, κατά κοινή ομολογία, έχουν μεγαλύτερη ένταση και διάρκεια σε σχέση με το παρελθόν. Και το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις αδύναμες και ξεπερασμένες υποδομές που υπάρχουν σε πολλές περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, δημιουργούν τις προϋποθέσεις μίας συνεχιζόμενης και πολλαπλασιαζόμενης καταστροφής, που για να αναχαιτιστεί αποτελεσματικά απαιτεί την σύνταξη ενός νέου στρατηγικού σχεδίου για τη διαχείριση των υδάτων και τον εκσυγχρονισμό των κρίσιμων υποδομών. Για τον λόγο αυτό, η προσοχή μας, εκτός από την άμεση αποκατάσταση των ζημιών, τη στήριξη των πληγέντων συμπολιτών μας και τη συνεχιζόμενη προσπάθεια θωράκισης, πρέπει να στραφεί και στη διαμόρφωση ενός ρεαλιστικού και συνεκτικού σχεδίου ανθεκτικότητας του τόπου μας στην εποχή της κλιματικής κρίσης”.
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας έχει ζητήσει από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας την άμεση καταγραφή όλων των ζημιών στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ενώ σε συνεργασία με τους Δήμους θα ξεκινήσουν άμεσα οι καταγραφές ζημιών και σε οικισμούς, σπίτια και επιχειρήσεις.
“Θα σταθούμε στο πλευρό των Δήμων και των συμπολιτών μας με κάθε τρόπο και με κάθε μέσο. Τα μηχανήματα θα είναι διαθέσιμα για όσο απαιτηθεί και τα στελέχη μας θα συνδράμουν διαρκώς τις προσπάθειες των υπηρεσιών και των Σωμάτων Ασφαλείας. Η μάχη μας συνεχίζεται. Ο χειμώνας είναι ακόμα μπροστά μας και η επιλογή μας είναι μόνο μία: Αγώνας!“, όπως δήλωσε ο κ. Φαρμάκης.
Σημειώνεται ότι σε όλες τις περιοχές όπου υπάρχουν προβλήματα επιχειρούν διαρκώς μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, όπως και μισθωμένα οχήματα από την Πολιτική Προστασία, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββάτου και της Κυριακής, στα σημεία όπου καταγράφηκαν τα σοβαρότερα προβλήματα, παρέμειναν, τόσο ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, όσο και οι Αντιπεριφερειάρχες και άλλα στελέχη της Περιφέρειας.
(Οι φωτογραφίες είναι από το messolonghinews.gr)
etoliko.gr