Και γιατί να επανέρχεται η ίδια συζήτηση ξανά και ξανά;

Γιατί πράγματα που τα θεωρούμε εμείς αυτονόητα, δεν είναι κατανοητά σε άλλους;

Το έχουμε ξαναγράψει και πολύ φοβάμαι ότι θα το ξαναγράψουμε.

Όλα ξεκινούν από την παιδεία μας. Η παιδεία μας και η κοινωνική μας μόρφωση είναι βασικοί πυλώνες της προσωπικότητάς μας και του τρόπου διαχείρισης των καταστάσεων και των θεμάτων που προκύπτουν στον τόπο μας.

Αναγνώστες μας επικοινώνησαν μαζί μας, για άλλη μια φορά, για το ζήτημα των σκουπιδιών σε γειτονιά της δυτικής γέφυρας. Όπως φαίνεται, στο συγκεκριμένο σημείο κάποιοι βλέπουν κάποιον αόρατο κάδο που δε βλέπουμε οι υπόλοιποι.

Δυστυχώς, όμως, ούτε τα απορριμματοφόρα οχήματα του Δήμου δε βλέπουν αόρατους κάδους και, φυσικά, δεν περνούν να μαζέψουν τα συγκεκριμένα σκουπίδια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, άνθρωποι της γειτονιάς, που αντιμετωπίζουν και το μεγαλύτερο πρόβλημα αφού τα αδέσποτα μεταφέρουν όλων των ειδών τα σκουπίδια στις αυλές τους, έχουν μιλήσει με διερχόμενους που πετάνε τη σακούλα τους, χωρίς, όμως, αποτέλεσμα.

Αυτοί οι άνθρωποι, τι περιμένουν για να καταλάβουν;

Αν τσακωθείς, θα σε πουν και παράξενο; Παράξενο που δε θες σκουπίδια από το σπίτι κάποιου άλλου στο δικό σου χώρο.

Αλήθεια, αυτοί οι άνθρωποι που βλέπουν αόρατους κάδους, μήπως θεωρούν ότι όταν ένα σκουπίδι φεύγει από τους σπίτι τους εξαφανίζεται; Γίνεται κι αυτό αόρατο;

Σήμερα έφερα τα σκουπίδια μου με το αυτοκίνητο βόλτα σε τρεις κάδους, που, όμως, ήταν γεμάτοι, και τελικά τα πέταξα στην Μπούζα σε άδειο κάδο. Δε λέω να κάνεις το ίδιο. Τουλάχιστον άφησέ τα δίπλα σε υπάρχων κάδο που ξέρεις ότι θα περάσει απορριμματοφόρο, πάρε τηλέφωνο το δήμο να αντικαταστήσει τον κάδο, κάνε κάτι. Βοήθα τον τόπο σου, τους ανθρώπους γύρω σου.

Αν κάποιος κινηθεί νομικά εναντίον σου, οι γείτονες, συμπολίτες σου, ακόμα και ο ίδιος ο Δήμος ή οι εργαζόμενοι στο δήμο που εν μέσω πανδημίας πιθανώς να αναγκαστούν να μαζέψουν με τα χέρια τους όλα αυτά τα απορρίμματα, θα καταλάβεις; Ή θα κατηγορείς θεούς και δαίμονες για τον “πόλεμο” που υφίστασαι; Ή μήπως θα κρατάς μούτρα στο γείτονα, θα τον κατηγορείς ως ιδιότροπο δεξιά κι αριστερά και θα τον βρίζεις;

Μήπως θα ντραπείς και θα νιώσεις άσχημα;

Βάσω Ζ. Νικολογιάννη