Νέα μέτρα ανακοινώθηκαν και θέτονται από σήμερα σε ισχύ μέχρι και τις 16 Ιανουαρίου, παρά τις προηγούμενες ανακοινώσεις για νέα μέτρα από 3 Ιανουαρίου.

Τα κρούσματα εκτοξεύθηκαν και δε θα μας επιτρέψουν τον αναμενόμενο εορτασμό των ημερών της Πρωτοχρονιάς.

Βασική αλλαγή στα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης, τα οποία θα λειτουργούν έως τις 12 τα μεσάνυχτα χωρίς μουσική, 6 άτομα ανά τραπέζι, όχι όρθιοι και μετρική απόσταση στα τραπεζοκαθίσματα.

Εξαίρεση η παραμονή της Πρωτοχρονιάς, οπότε και θα επιτραπεί η λειτουργία των καταστημάτων μέχρι τις 2:00 τα ξημερώματα, με όλες όμως τις παραπάνω απαγορεύσεις. Μέσα στις απαγορεύσεις είναι και η απαγόρευση διενέργειας εκδήλωσης πάρτι σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο, για να αποφευχθεί η μεταφορά της διασκέδασης σε άλλους χώρους.

Η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95) ή διπλής στα σούπερ μάρκετ, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως και από τους εργαζόμενους στην εστίαση, είναι υποχρεωτική.

Παράλληλα, εφαρμόζεται τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έως 50% και κυλιόμενο ωράριο, ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας.

Σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και νοσοκομεία, επιτρέπεται επισκεπτήριο μόνο με PCR/μοριακό test 48 ωρών, ενώ στα νοσηλευτικά ιδρύματα απαγορεύεται η είσοδος σε ιατρικούς επισκέπτες.

Στα γήπεδα η πληρότητα εμβολιασμένων θεατών θα είναι έως το 10% της χωρητικότητας τους, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα, ενώ, αν δεν τηρηθούν τα μέτρα, οι αγώνες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού, η μετάλλαξη «Όμικρον» είναι κυρίαρχη πλέον, ενώ πλήττονται κυρίως οι νεότερες γενιές, 18-30 ετών που κατά βάση νοσούν ασυμπτωματικά, αλλά δεν παύουν να το μεταδίδουν χωρίς να το καταλαβαίνουν.

Επιπλέον, δήλωσε ότι στα οικογενειακά τραπέζια θα πρέπει να γίνονται τεστ, ενώ θα επανεκτιμηθεί, με βάση τα δεδομένα, ο χρόνος ισχύος των πιστοποιητικών εμβολιασμού.

etoliko.gr