Με ρεκόρ θανάτων έφυγε ο Ιανουάριος, αφού 2.710 συμπολίτες μας έχασαν τη μάχη τους με τον κορωνοϊό. Τα νέα κρούσματα του πρώτου μήνα για το 2022 ήταν 729.870, ενώ είχαμε, κατά μέσο όρο, περισσότερους από 650 διασωληνωμένους, δηλαδή κάλυψη 90% και πλέον των κλινών ΜΕΘ.

Ωστόσο, σύμφωνα με το news247.gr, υπήρξε σημαντική υποχώρηση στα τεστ του πληθυσμού κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου σε σχέση με τον Δεκέμβριο, και αυτό παρά το γεγονός ότι επιβλήθηκε υποχρεωτικός έλεγχος ακόμη και σε εμβολιασμένους για το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

“Σημειώνεται δε ότι το σύνολο των τεστ που έγιναν το Δεκέμβριο ήταν 10,9 εκατομμύρια και τον Ιανουάριο 9,7 εκατομμύρια. Εδώ να επισημάνουμε μάλιστα ότι για την περίοδο των εορτών είχαν διανεμηθεί δωρεάν self test και λόγω αυτών είχαν εντοπιστεί πολλοί ασυμπτωματικοί φορείς του ιού.

Η διαδικασία αυτή δε συνεχίστηκε και σίγουρα υπάρχει υποδιάγνωση της πορείας της πανδημίας στην κοινότητα, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τα νέα κρούσματα που θα δούμε μέσα στον Φεβρουάριο.”, υπογραμμίζει το news247.gr.

Μεγάλη είναι και η διασπορά σε ανηλίκους, αφού, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, πάνω από 120.000 παιδιά νόσησαν όταν τα σχολεία άνοιξαν στις 10/1/2022, δηλαδή ο ένας στους 10 μαθητές. Οι μαθητές, όσο και αν πολλοί από τους ειδικούς θεωρούν ότι δεν οδηγούν την πανδημία, σίγουρα αυξάνουν τη διασπορά της. Μπορεί να νοσούν ήπια και και το εμβολιασμένο περιβάλλον τους να μην κινδυνεύει, όμως κανείς δεν αποκλείει ότι μπορεί να προκάλεσαν σοβαρή νόσηση σε άλλα άτομα.

Ειδικά για τον νομό μας, τον Ιανουάριο κατέγραψε 10.912 κρούσματα, με μέσο όρο ημερήσιων κρουσμάτων τα 352 κρούσματα.

etoliko.gr