Αδέσποτα

Με μεγάλη μου χαρά, και – δεν το κρύβω- προσωπική ικανοποίηση, δέχτηκα μια απάντηση για το άρθρο που ανέβασα την περασμένη Παρασκευή στο etoliko.gr σχετικά με τα αδέσποτα.

Διαπιστώνω για άλλη μια φορά ότι ο σωστός τρόπος διεξαγωγής μια συζήτησης, με σεβασμό στο συνομιλητή και επιχειρήματα, ανοίγουν νέους δρόμους και διευρύνουν την οπτική μας.

Συνειδητοποιώ, λοιπόν, ότι οι άνθρωποι που είναι ουσιαστικά φιλόζωοι και οι οποίοι έχουν αφιερώσει πολύ ουσιαστικό χρόνο από την καθημερινότητά τους και τη ζωή τους όλη για την προστασία και φροντίδα των ζώων -τόσο που κάποιες φορές σε εμάς που δεν σκεφτόμαστε έτσι, μπορεί να φαίνεται ακόμα και υπερβολικό- αυτοί οι άνθρωποι, λοιπόν, σίγουρα μπορούν να κρίνουν την κατάσταση, πιο συναισθηματικά μεν, αλλά σίγουρα πιο αποτελεσματικά με τρόπο που όντως θα λαμβάνει υπόψη του τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων (και όχι μόνο τη δική μας εξυπηρέτηση!)

Παραθέτω την απάντηση της αναγνώστριας, όπως εκφράστηκε μέσα από τη σελίδα του etoliko.gr στο facebook.

Ο χώρος στην Κατοχή δεν είναι κατάλληλος, δεν έχει τις προδιαγραφές και δεν εννοώ τυπικά αλλά ουσιαστικά!

Τα σκυλιά είναι πολλά, δεν υπάρχει τροφή, μερικές φορές. Με μεγάλη προσπάθεια και αυταπάρνηση ένας άνθρωπος τα φροντίζει, όσο μπορεί, ο Κώστας.

Δεν υπάρχουν στέγαστρα, εκτός ελαχίστων και γενικά οι συνθήκες διαβίωσής τους πολύ απέχουν απ’ αυτά που ορίζει η κτηνιατρική υπηρεσία και η νομοθεσία για τις προδιαγραφές ενός καταφυγίου!

Επίσης, η νομοθεσία ορίζει ότι επιτρέπεται να χορηγείται φαγητό και νερό στους χώρους που διαβιούν αδέσποτα, πλατείες, πάρκα, από φιλόζωους!

Οι αρμόδιοι, φυσικά, για τα αδέσποτα είναι οι εντεταλμένοι του Δήμου. Να τους παρέχουν φαγητό, νερό, ιατρική περίθαλψη και απομάκρυνση των επιθετικών και άρρωστων σε καταφύγιο νόμιμο!

Όχι κακοποιώντας!

Υπάρχουν επιδοτήσεις προς τους δήμους γι’ αυτό το σκοπό! Υπάρχουν δήμοι που πράττουν το σωστό και το νόμιμο!

Όσον αφορά το φιλοζωικό σωματείο Ελπίδα, έχεις πέσει και συ, όπως κι εγώ παλιότερα, θύμα παραπληροφόρησης, είναι ευκολονόητο από ποιους, οι οποίοι κατασυκοφαντούν όποιον δε συμφωνεί μαζί τους!

Η αλήθεια: το φιλοζωικό σωματείο διαφωνεί με τις συνθήκες στο καταφύγιο στην Κατοχή και ζητάει να τηρηθούν τα νόμιμα! Έχω επισκεφτεί 2 φορές το καταφύγιο και γνωρίζω πολύ καλά πρόσωπα και καταστάσεις!

Τα αδέσποτα του Αιτωλικού είναι συγκεκριμένα, τα γνωρίζω όλα και δεν είναι επιθετικά. Γαβγίζουν ναι, δεν επιτίθενται!

Έχω περάσει συχνά με μαθητές, δεν τους ενόχλησαν!

Μπορούμε να συμβιώνουμε, προσπαθώντας εμείς, τα έλλογα όντα!

Άλλωστε ταΐζονται, έχουν ανθρώπους που τα φροντίζουν, δεν είναι σε άγρια κατάσταση!

Θα σου πρότεινα, με αγάπη, να κάνεις μια έρευνα για τις προδιαγραφές ίδρυσης και συντήρησης καταφυγίων και να επισκεφτείς το καταφύγιο, ώστε να ενημερώσεις τους αναγνώστες σου για να μην προτείνουν καλόπιστα μεν, άκριτα δε το καταφύγιο της Κατοχής!”

Σίγουρα δεν έχει γίνει κάποια επίθεση σε μένα ή στα παιδιά μου. Βασικός μου προβληματισμός είναι ο φόβος των παιδιών και η δυσκολία διαχείρισης αυτού του φόβου. Σίγουρα η εύκολη λύση για να νιώσουν τα παιδιά μου ασφαλή θα ήταν να μην υπήρχαν τα σκυλάκια. Όμως, σίγουρα θα μπορούσαμε να αναζητήσουμε τρόπους να εξοικειωθούν τα παιδιά με την παρουσία των ζώων, με το γάβγισμα που τα καθηλώνει και τα τρομάζει, εφόσον αυτά όντως δεν πρόκειται να τα πειράξουν.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας το (διαφορετικό-και σίγουρα όχι πάντα ψύχραιμο) τρόπο αντίδρασης ενός περαστικού με φοβία στα ζώα, σε σχέση με κάποιον εξοικειωμένο με κατοικίδια ή και γενικά με την παρουσία ζώων στη ζωή του.

Ευχαριστώ ιδιαίτερα για την απάντηση αυτή και επιφυλάσσομαι να επισκεφθώ το χώρο και να ψάξω το ζήτημα στην ουσία του και σίγουρα πιο σφαιρικά.

Βάσω Ζ. Νικολογιάννη


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου, χωρίς την προηγούμενη έγγραφη άδεια του etoliko.gr*