Από την ημέρα της εκλογής μας, διακηρύττουμε σε όλους τους τόνους ότι τα δυο κρίσιμα προβλήματα του δήμου μας με τα οποία πρέπει να ασχοληθεί επειγόντως η δημοτική αρχή είναι είναι ο ΧΥΤΑ και η ΔΕΥΑΜ.

Δυστυχώς πληροφορούμαστε από δημότες μας ότι στις περισσότερες κοινότητες του δήμου μας υπάρχει διακοπή νερού που κανείς δεν ξέρει αυτή τη στιγμή πότε θα επανέλθει.

Ο λόγος είναι ότι η εταιρία VOLTERA που είναι η πάροχος ρεύματος της ΔΕΥΑΜ απαιτεί την πλήρη εξόφλησή της.

Δυόμιση χρόνια τώρα προειδοποιούμε την δημοτική αρχή για τις εξελίξεις και γι΄αυτό που πρόκειται να συμβεί αλλά δυστυχώς κανείς δεν ήθελε να ακούσει.

Έχουμε προτείνει προ πολλού στον δήμο τα εξής :

  1. Nα γίνει ρύθμιση των χρεών της ΔΕΥΑΜ στην VOLTERA και στην ΔΕΗ και είχαμε προτείνει και τρόπους χρηματοδότησης.
  1. Η ΔΕΥΑΜ έπρεπε να είχε μπει στην Ενεργειακή Κοινότητα της Περιφέρειας ώστε να  παράγει το ρεύμα που καταναλώνει, να απαλλαγεί από τους λογαριασμούς  και να μειώσει κάθετα το κόστος λειτουργίας της.
  1. Είχαμε ενημερώσει έγκαιρα για το γεγονός ότι όλες οι εταιρίες παροχής ρεύματος πωλούν τις επισφαλείς απαιτήσεις σε εισπρακτικές εταιρίες οι οποίες αγοράζουν τα χρέη στο 10%-15% και απαιτούν ανάλγητα το 100 % από τους χρεώστες  εδώ και τώρα, χωρίς συναισθηματισμούς αδιαφορώντας για τις κοινωνικές επιπτώσεις. 
  1. Είχαμε ενημερώσει τον δήμο για πρόγραμμα χρηματοδότησης της ΔΕΥΑΜ με 1.700.00 ευρώ αλλά δυστυχώς όταν ξύπνησε από την νιρβάνα της,  το πρόγραμμα είχε λήξει και έμεινε με την αίτηση στο χέρι.
  1. Με την έναρξη της αύξησης των τιμών της ενέργειας, επαναφέραμε ξανά το θέμα προειδοποιώντας  για τους κινδύνους ζητώντας να γίνουν άμεσα ρυθμίσεις και πάλι απραξία.

Τίποτα από τα παραπάνω δεν έγινε, επί δυόμιση χρόνια προειδοποιούμε και φωνάζουμε σε ώτα μη ακουώντων και τώρα η κοινωνία θα θερίσει του ανέμους που έσπειρε η δημοτική αρχή.

Σε επικοινωνία μας με τον κύριο Δήμαρχο, μας είπε ότι μετά από συμφωνία με τον υπουργό, τα χρέη προς την ΔΕΥΑΜ πάνε στην Εφορία.

Η ΔΕΥΑΜ είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση, διότι δεν αποκλείεται πλέον και η ΔΕΗ να ακολουθήσει το παράδειγμα της VOLTERA.

Αυτό που θα πρέπει να γίνει άμεσα από πλευράς δήμου, είναι να εξευρεθεί το απαιτούμενο ποσό των 750.000 ευρώ για την εξόφληση της VOLTERA και αν προλαβαίνουμε πια, να ρυθμίσουμε την ΔΕΗ.

Δεν είναι δυνατόν επειδή η ΔΕΥΑΜ είναι ανίκανη να εισπράξει από ορισμένους, να τιμωρείται η  πλειοψηφία των συνεπών δημοτών. Σήμερα η διακοπή είναι στις κοινότητες, αλλά πιθανότατα αύριο θα είναι σε όλο τον δήμο.

Αδυνατούμε να πιστέψουμε ότι κανείς σε αυτή την δημοτική αρχή δεν μπορεί να καταλάβει τα αυτονόητα. Αν έχετε σκοπό να ιδιωτικοποιήσετε την ΔΕΥΑΜ με την γνωστή νεοφιλελεύθερη συνταγή, πρώτα απαξιώνω, στη συνέχεια οι δημότες αγανακτούν και μετά ιδιωτικοποιώ, θα μας βρείτε όλους απέναντι.

Δεν θα επιτρέψουμε κοινωνικά αγαθά να δοθούν σε ανάλγητα αρπακτικά.

Δημοτική Παράταξη «Συμμαχία για το Μέλλον»

Το Γραφείο τύπου

Μεσολόγγι 7/2/2022