Μετά την ανακοίνωση της ΔΕΥΑΜ για τις διακοπές ρεύματος στα κεντρικά αντλιοστάσια ύδρευσης (Κατοχής, Πενταλόφου, Γουριάς, Λεσινίου και Κεφαλοβρύσου) τη Δευτέρα 7-2-2022, λόγω χρέους της ΔΕΥΑΜ στη VOLTERA (πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΥΑΜ), διάχυτη είναι η ανησυχία των κατοίκων των περιοχών για την υδροδότηση οικιών και καταστημάτων.

Ήδη το Νεοχώρι αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα με πολύ μειωμένη ροή νερού από τη Δευτέρα. Οι κάτοικοι του Αιτωλικού έχουν αρχίσει να διαμαρτύρονται και να σκέφτονται να “μαζέψουν νερό” για τις επόμενες μέρες.

Οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΜ εξέδωσαν χθες, 8/2, την ακόλουθη ανακοίνωση:

Και αυτή τη φορά στο προσκήνιο οι διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος με άλλο πρόσωπο ονόματι Volterra (υπενθυμίζουμε ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή προσέφυγε στον συγκεκριμένο ιδιωτικό παροχο). Δεν απείλησε απλώς, αλλά προχώρησε με τρόπο αναίσχυντο και καταδικαστέο στην στέρηση του πιο βασικού αγαθού για τη ζωή, το νερό. Βέβαια, τα λεφτά της θέλει, αλλά ποιος κοιτάει το ληστρικό τιμολόγιο και τα πανωτόκια που μας φορτώνει; Ποιος ρωτάει για τις ρήτρες αναπροσαρμογής και τι ακριβώς σημαίνουν; Τι σημαίνουν για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις; Τι σημαίνουν για τη ΔΕΥΑΜ και τις υποχρεώσεις της;

Οι διακοπές ξεκίνησαν από τα δυτικά, εκτιμούμε τυχαίως, γιατί η λίστα έχει άλλα δεκαέξι αντλιοστάσια ύδρευσης και αποχέτευσης προς διακοπή σε όλο τον δήμο. Πληθυσμός 4.000 κατοίκων είναι χωρίς νερό από χθες το μεσημέρι. Δεν ξέρουμε ποιο θα είναι το επόμενο αντλιοστάσιο και ποια περιοχή: Ευηνοχώρι, Αιτωλικό ή Μεσολόγγι? Εκείνο που ξέρουμε είναι ότι ζητάνε τα διπλάσια και παραπάνω. Δηλαδή εκεί που το περσινό κόστος της ενέργειας για τον μήνα Ιανουάριο ήταν 100.000€ σήμερα ζητάνε για την ίδια κατανάλωση ηλ. ρεύματος 260.000€ δηλ. αύξηση 150% !!!! Που να βρεθούν αυτά τα λεφτά;

Η ΔΕΥΑΜ είναι ανταποδοτική επιχείρηση και σαν τέτοια έπρεπε στο τιμολόγιό της να βάλει κι αυτή την ανάλογη αύξηση, να την μετακυλήσει στους καταναλωτές της ώστε τα έξοδά της να διασφαλίζονται από τα έσοδά της. Όμως δεν το έκανε! Και φυσικά ο ιδιώτης πάροχος δεν έχει συναισθηματικούς ενδοιασμούς ούτε τον νοιάζει η οικονομική ένδεια που αναγκάζεται να υπομένει ο κάθε άνθρωπος, καθώς αυτός βάλλεται από αναστολές εργασιών, πανδημίες και άλλες οικονομικές κρίσεις. Άλλη μια (ενεργειακή αυτή τη φορά) στην καμπούρα του τι πειράζει; Όμως δεν φταίνε οι πολίτες που πληρώνουν τους λογαριασμούς τους και απαιτούν να έχουν τις υπηρεσίες τις οποίες πληρώνουν. 

Αλλά ποιος φταίει; Oι διοικήσεις που δεν θέλουν να σπάσουν αυγά και αφήνουν την επιχείρηση να παραπαίει δεκαετίες τώρα; Οι κυβερνητικές αποφάσεις που έχουν βάλει στόχο τις ιδιωτικοποιήσεις και τα χρεοκοπημένα νοικοκυρια; ή μήπως οι ελάχιστοι εργαζόμενοι που έχουν απομείνει και πρέπει καθημερινά να φέρνουν εις πέρας το ακατόρθωτο;

Εν μία νυκτί δεν πρόκειται να λυθούν τα προβλήματα της ΔΕΥΑΜ ούτε να βρεθούν 800.000€ που απαιτεί η Volterra. Και ο πάροχος θέλει τα λεφτά του και δεν κάνει πίσω, τελεία και παύλα!!! Ακόμη και αν το τελευταίο τρίμηνο έχει εισπράξει από εμάς το ποσό των 450.000€! Προφανώς δεν είναι αρκετά!  Και στην ίδια θέση βρίσκονται σήμερα και άλλες ΔΕΥΑ σε όλη την Ελλάδα. 

Καλούμε την κυβέρνηση να απαντήσει με πράξεις και όχι με λόγια, εδώ και τώρα, και να δώσει λύση στην αύξηση του ενεργειακού κόστους που αυτή μας επέβαλλε. Αλλιώς μιλάμε για χρεωκοπία όχι οικονομική, αλλά χρεωκοπία κάθε αξίας, κάθε έννοιας ισονομίας, ίσης και δίκαιης μεταχείρισης των πολιτών. Απαξίωση του έργου μας και των αγωνιών μας. 

Οι εργαζόμενοι και οι πολίτες πληρώνουν κάθε φορά το μάρμαρο των πολιτικών – οικονομικών σκοπιμοτήτων και της αβελτηρίας των διοικούντων. ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!!!

Με τη μορφή κατεπείγοντος πρέπει να συγκλιθεί έκτακτο δημοτικό συμβούλιο. Επίσης καλούμε Περιφερειάρχη, βουλευτές και κόμματα να πάρουν θέση άμεσα και δημόσια. 

Για το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων της ΔΕΥΑΜ (Η πρόεδρος Κατσώτα ΜαρίαΟ Γεν. Γραμματέας Παπαδημητρόπουλος Διονύσης)

Ο Δημοτικός Σύμβουλος, Σπυρ.Διαμαντόπουλος, ζήτησε δημοτικό συμβούλιο για το θέμα του νερού:

“Μετά από δυόμισι χρόνια αδράνειας η δημοτική αρχή πέτυχε ένα ακόμη κατόρθωμα στο θέμα του νερού. Ενώ όλοι γνωρίζουν ότι το 2019 οι οφειλές προς τον ιδιώτη πάροχο ρεύματος ήταν ελάχιστες και ελεγχόμενες κατάφερε μέσα σε δυόμιση χρόνια να εκτοξεύσει το χρέος και να φτάσουμε σε διακοπές ρεύματος εκ μέρους του παρόχου, πράγμα που αφήνει ολόκληρες περιοχές χωρίς νερό απειλώντας πρώτα από όλα τη δημόσια υγεία και δημιουργώντας ταυτόχρονα ζημιές που δεν μπορούν να υπολογιστούν στην οικονομία της περιοχής.

​Δεν υπάρχει φυσικά ούτε η στοιχειώδης πολιτική ευθιξία από μέρους σας να ζητήσετε συγγνώμη στους δημότες για την διαχειριστική σας ανεπάρκεια. Παρά μόνο, εικάζω, η καταφυγή στην προσφιλή σας τακτική να επιρρίπτεται τις ευθύνες στο χθες.

​Ζητάω άμεσα να γίνει δημοτικό συμβούλιο όπου ως Δήμαρχος και πρόεδρος της ΔΕΥΑΜ θα μας εξηγήσετε τι ακριβώς έχετε κάνει για το θέμα. Κυρίως όμως να μας παρουσιάσετε τι μέλλει γενέσθαι. Από διαρροές μαθαίνουμε ότι θα ενσωματωθούν τα χρέη ιδιωτών και επιχειρήσεων στην εφορία. 

​Σήμερα «τιμωρήθηκαν» οι Οινιάδες αύριο κάποια άλλη δημοτική ενότητα.

​Μετά τις τεράστιες επιτυχίες σας στο θεμα της ενεργειακής κοινότητας και των «χαμένων» προγραμμάτων που θα έδιναν λύση στα προβλήματα της ΔΕΥΑΜ, η τραγική αναβλητικότητα που σας διακρίνει να διαχειριστείτε τα προβλήματα του τόπου έφερε τα σημερινά αποτελέσματα.

​Ο τραγέλαφος της διαχείρισης των απορριμμάτων έδωσε τη σειρά του στο δυσάρεστο συμβάν της διακοπής του νερού. Και την τιμωρία ακόμη και εκείνων που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Είναι βέβαιο ότι η θητεία σας αποδεικνύεται η καταστροφικότερη όλων των εποχών.


ΥΓ1. Φυσικά από την επίσημη ιστοσελίδα του δήμου δεν υπάρχει καμμία ανακοίνωση για το σοβαρότατο θέμα ενώ κάποιοι λένε ότι η δημοτική αρχή γνώριζε εδώ και είκοσι μέρες το θέμα(ας το διαψεύσει αν δεν είναι έτσι)
ΥΓ2 . Ίσως να μη χωράει η ιστοσελίδα πλέον. Χωράει μόνο τις μεταγραφές του συνδυασμού σας κε Δήμαρχε. Άλλωστε είναι πιο σημαντικές από να έχει η πόλη νερό…”

O Δημοτικός Σύμβουλος του Φόρουμ Ενεργών Πολιτών του δήμου Μεσολογγίου, Δημήτρης Κοτσόργιος, δήλωσε μέσα από το λογαριασμό του στο facebook:

«Αγαπητοι συνδημοτες με αγανακτηση πληροφορηθηκαμε ότι η ΒΟΛΤΕΡΑ παροχος της ΔΕΥΑΜ διέκοψε το ρευμα στα αντλιοστασια και ετσι διεκοπη η παραχη νερου σε τοπικα διαμερισματα με αποτελεσμα οι κάτοικοι να μην εχουν προσβαση στο βασικο αγαθο που λεγεται νερο .
Ο δηθεν δημαρχος γνωριζε εδώ και καιρο οτι αυτό θα συνεβαινε και δεν εκανε κατι για να το ανατρεψει . Εβγαζε φωτογραφιες με επισκεψεις σε υπουργους χωρις όμως αποτελεσμα επι της ουσιας .

Λαμβανοντας υπ οψιν μας την ανακοινωση της επιτροπης της 19 /03 /2014 οπου αναφερεται ότι το νερο είναι δημοσιο αγαθο .
-Το ψηφισμα της Γ.Σ του Ο.Η.Ε στις 28/ 06 /2010 ΚΑΙ το ψηφισμα της 18 /12 /2013 με τα οποια το νερο είναι βασικο ανθρωπινο δικαιωμα .
-Το ψηφισμα της 09 /02 /2008 σχετικα με την αντιμετώπιση της ελλειψης νερου .
-Το ψηφισμα του Συμβουλιου των ανθρωπινων δικαιωματων σχετικα με το ανθρωπινο δικαιωμα στο νερο .
Λαμβανοντας υπ οψιν ότι η ελειψη προσβασης στο νερο εχει επιπτωσεις σε όλα τα ανθρωπινα δικαιωματα και ότι το ανθρωπινο δικαιωμα στο νερο περιλαμβανει διαστασεις προσβασιμοτητας , αποδοχής , προσιτοτητσς , και αναγκαιοτητας χρησης θα πρεπει η δικαιοσυνη να αναζητησει ποινικες ευθυνες και ο δημος να απαιτησει αποζημιωσεις από την ΒΟΛΤΑΙΡΑ για την τεχνιτη απωλια στην προσβαση των κατοικων σε ποσιμο και καθαρο νερο .

Επισης ο δημος θα πρεπει να αναλαβει και αυτος τις πολιτικες ευθυνες που εχει από την ανικανοτητα του να διαχειριστει σωστα τα θεματα της ΔΕΥΑΜ .
ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΤΟ ΣΤΕΡΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ .”

(φωτογραφία αρχείου)

etoliko.gr