Με τεράστιες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές από κορωνοϊό ξεκίνησε η χρονιά. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Γιάννας Σουλάκη για το iatropedia.gr, από τις 10 Ιανουαρίου μέχρι και τις 10 Φεβρουαρίου οι νεκροί στη χώρα μας από covid 19 φτάνουν τους 3.028.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, το γεωγραφικό διαμέρισμα με την υψηλότερη θνησιμότητα “είναι η Κεντρική Ελλάδα, με 158 θανάτους και ποσοστό που συγκρίνοντάς το με τον αριθμό των κρουσμάτων στην περιοχή, διαμορφώνεται στο 0,71%. Είναι η περιοχή που περιλαμβάνει την Αιτωλοακαρνανία, την Ευρυτανία, τη Φωκίδα, τη Φθιώτιδα, τη Βοιωτία και την Εύβοια (όχι την Αττική).

Δεύτερη στον θλιβερό κατάλογο των αρνητικών ρεκόρ των θανάτων της πανδημίας έρχεται με θνησιμότητα 0,71% η Κεντρική Μακεδονία και συγκεκριμένα: Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Κιλκίς, Πιερία, Χαλκιδική κ.α. Όπως και στην περίπτωση της Αττικής πάντως, έτσι και στην Κεντρική Μακεδονία, πολλά περιστατικά είχαν διακομιστεί για νοσηλεία στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, από άλλες περιοχές της χώρας.

Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στο Νότιο Αιγαίο (0,14%), στο Βόρειο Αιγαίο (0,28%), στα Επτάνησα (0,22%), στην Κρήτη (0,28%) και την Αν. Μακεδονία & Θράκη (0,34%).

Ωστόσο, η εικόνα, όπως αναφέρει και το ρεπορτάζ της iatropedia.gr δεν είναι πλήρως αντιπροσωπευτική, καθώς για τους θανάτους που καταγράφονται στα νοσοκομεία, καταγράφεται ως τόπος θανάτου η περιοχή νοσηλείας και όχι ο τόπος καταγωγής των ασθενών.

etoliko.gr