Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες στην Αιτωλοακαρνανία. Η Συντονιστική Επιτροπή Μπλόκου στο Χαλίκι, σύμφωνα με δημοσίευμα του agriniopress.gr, κάλεσε όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους σε συγκέντρωση στον χώρο του μπλόκου, σήμερα, Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου.

Χθες το απόγευμα, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, βρέθηκε στο αγροτικό μπλόκο του Χαλικίου όπου συνομίλησε με τους αγρότες, παρουσία και του πρόεδρου της ΟΑΣ Αιτωλοακαρνανίας, Σπύρου Κοτοπούλη.

Ο κ. Κοτοπούλης τόνισε στον Περιφερειάρχη το μεγάλο κόστος παραγωγής, με το πετρέλαιο στα ύψη ότι οι αγρότες βρίσκονται σε αδιέξοδο καθώς όπως σημείωσε «Είναι τόσο μεγάλο το κόστος παραγωγής πλέον που είναι αδύνατο να γυρίσουμε για να συνεχίσουμε τις αγροτικές δραστηριότητές μας. Το πετρέλαιο είναι στα ύψη και υπάρχει διπλασιασμός των τιμών σε φάρμακα, σπόρια, ζωοτροφές». Συνέχισε λέγοντας ότι «ένα άλλο πρόβλημα είναι το ρεύμα το οποίο είναι πανάκριβο εξαιτίας της ρήτρας αναπροσαρμογής που έχουμε στα αγροτικά και οικιακά τιμολόγια, που έχει τριπλασιαστεί η τιμή».

Ο πρόεδρος της ΟΑΣ Αιτωλοακαρνανίας εξέφρασε την ανησυχία των αγροτών για τη νέα καλλιεργητική περίοδο και ζήτησε από την Κυβέρνηση να δώσει λύσεις γιατί οι αγρότες όπως επισήμανε δίνουν αγώνα επιβίωσης.

Ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης δήλωσε: «Είναι ξεκάθαρο ότι η τελευταία κρίση που έχει παγκόσμιο χαρακτήρα της αύξησης του ενεργειακού κόστους είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να έχει την συμπαράσταση από την Πολιτεία. Έχουν ληφθεί κάποια μέτρα τα οποία δεν έλυσαν το πρόβλημα, διότι είναι πολύ μεγαλύτερο και μας προβληματίζει όλους.

Από την πλευρά της η Περιφέρεια έχει προσπαθήσει στο κομμάτι που της αναλογεί να ξεπεράσει ακόμα και αρμοδιότητες, όπως να διατεθούν μηχανήματα έργου για να γίνουν αγροτικές οδοποιίες. Με δικές μας πρωτοβουλίες και με τη συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων θα ξεκινήσει το μεγάλο έργο της Λιμνοθάλασσας που έχει να κάνει με έργα με την μεγάλη διώρυγα, έργα που βοηθούν στην καθημερινότητα του αγρότη» συμπλήρωσε.Ο κ. Φαρμάκης στάθηκε ιδιαίτερα και στα άτομα από την υπηρεσία της ΠΔΕ τα οποία δουλεύουν συνεχώς για το συμφέρον των πολιτών.

Για την ενεργειακή αυτονόμηση μέσω των ενεργειακών κοινοτήτων και το φωτοβολταϊκό πάρκο στο Μεσολόγγι,  ανέφερε:

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε για κάτι άλλο που δυστυχώς μας πρόλαβαν οι εξελίξεις και φανήκαμε όταν μιλήσαμε πριν 1,5 χρόνο για την ανάγκη ενεργειακής αυτονόμησης, που ήμασταν οι πρώτοι στην Ελλάδα για την ανάγκη δημιουργίας ενός μεγάλο φωτοβολταϊκού πάρκου που θα ανεξαρτητοποιήσει ενεργειακά δήμους, περιφέρεια, Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων από το κόστος το ενεργειακό. Ήρθε η ίδια η πραγματικότητα που μας έδειξε ότι αργήσαμε να το σκεφτούμε κιόλας».

«Η Περιφέρεια είναι δίπλα στα αιτήματα των αγροτών», κατέληξε ο κ. Φαρμάκης.

[ΠΗΓΗ agriniopress.gr]