Mέσα από την κοινή προσπάθεια μπορεί να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα! Το Λαογραφικό Μουσείο Αιτωλικού Σύλλογος Γυναικών, είναι πλέον επισκέψιμο μετά από πολλά χρόνια!

Το τριήμερο 25/26/27 Φεβρουαρίου θα είναι ανοικτό για το κοινό!

Μεσολάβησαν αρκετά γεγονότα μέχρι να φτάσουμε ως εδώ.

Πρώτα η ανάδειξη του νέου ΔΣ του Συλλόγου/Μουσείου, με πρόεδρο την Φωτεινή Ξεσφίγγη, γραμματέα την Αλεξάνδρα Φωτίκα, ταμία την Κλεοπάτρα Καρβέλη και μέλη την Βασιλική Σταράμου, Κούλα Κοσμίδη, Πολιτίμη Καραγάκια καθώς και το μέλος της ελεγκτικής επιτροπής Αστέρω Περγαντή.

Ακολούθησαν οι βασικές εργασίες για την ανακαίνιση των χώρων (σοβατίσματα, βαψίματα κ.α.) από την φθορά του χρόνου, απολύμανση και απεντόμωση, καθαρισμός και συντήρηση των εκθεμάτων καθώς και η πλήρης καταγραφή και ταξινόμησή τους. Το βασικό πρόβλημα βέβαια του Μουσείου παραμένει η σκεπή η οποία λόγω παλαιότητας με τις βροχοπτώσεις καθιστά τους χώρους επισφαλείς.

Έχουν ήδη δρομολογηθεί ενέργειες προς επίλυση του θέματος κι εδώ θα χρειαστεί ιδιαίτερα η ενίσχυση των συμπολιτών μας. Κλείνοντας, ως αρωγό μέλος του Μουσείου – έχοντας μια σφαιρική γνώση για τα σημαντικά και ξεχωριστά εκθέματα που περιλαμβάνει – σας προσκαλώ να το επισκεφθείτε!

Συγχαρητήρια λοιπόν στο ΔΣ και σε όλους όσους διέθεσαν προσωπικό χρόνο και μεράκι για να επαναλειτουργήσει το ιδιαίτερο αυτό μουσείο στο Αιτωλικό!

Αξίζει βέβαια εδώ να αναφερθούμε στην πρώτη πρόεδρο του Μουσείου/Συλλόγου Γυναικών κ. Γεωργία Λεονάρδου, και στις κυρίες του προηγούμενου ΔΣ καθώς και στον αρχιτέκτονα Ζαφείρη Καρβέλη – που δεν είναι πια κοντά μας- ο οποίος διαμόρφωσε τον μουσειακό χώρο με ιδιαίτερο αισθητικά ύφος.

Αντιγράφουμε από ανακοίνωση του Συλλόγου Γυναικών:”το ΔΣ θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά όλους όσους έχουν γίνει αρωγοί αυτής της προσπάθειας εώς τώρα. Ειδικότερα: Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε για την οικονομική τους ενίσχυση τους:Τρικαλινός Ζαφείρης, Αμάλθεια Α.Ε.,Γιάννης Καρβέλης, Μαυροσκότης Διονύσης, Αναγνωστόπουλος Γιώργος, Αφοί Σφυρή. Το Δήμαρχο κ. Κώστα Λύρο και το Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου για την προσφορά υλικών που χρειάστηκαν για τις εργασίες αποκατάστασης τους κτιρίου. Το Μπαρούχο Στράτο για την αφιλοκερδή προσφορά και εργασία του στους ελαιοχρωματισμούς του κτιρίου. Τον Ψιλογιάννη Σπύρο για την αφιλοκερδή προσφορά και εργασία του σε διορθώσεις ξύλινων κατασκευών. Τους Μιχάλη Κότσαρη, Γιώργο Σφυρή και Περγαντή Αστέρω στην αμέριστη βοήθεια τους σε ότι χρειαστήκαμε.Τους κ. Παπαδόπουλο Κώστα για την προσφορά επίπλων της θεία του Ασπασίας Παπαδοπούλου και τον κ. Κατσικόπουλο για την προσφορά αρμάτων του Γκαμίζα.Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Πολιτιστικός & Μορφωτικός Σύλλογος “Το Αιτωλικό” για την παραχώρηση της αίθουσας για την πραγματοποίηση της Γενικής Συνέλευσης, όπως επίσης για τη στήριξή του σε αυτή την προσπάθεια. ” Οι νέοι δωρητές του Μουσείου θα ανακοινωθούν εν καιρώ, καθώς και η πλήρης φωτογραφική απεικόνιση των εκθεμάτων του, στην σελίδα του Μουσείου.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΤΣΑΡΗΣ