23 – 02 – 2022

Στην ζωή μας μετά από ένα σχόλιο στο facebook μπήκε ο Σ.Μ.Α. (Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων).

Ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Συμμαχία για το Μέλλον», Παντελής Σκαρμούτσος, αποκάλυψε ότι ο Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου τον ενημέρωσε ότι ο Σ.Μ.Α. θα γίνει στο Αιτωλικό σε δημοτικό οικόπεδο.

07 – 02 -2022

Πραγματοποιείται το 1ο τοπικό συμβούλιο της νέας χρονιάς με τέσσερα θέματα. Πρώτο θέμα, αίτημα για δωρεά βρύσης στο χώρο του κοιμητηρίου. Δεύτερο θέμα, επιλογή χώρου για να γίνει graffiti του Λιακατά. Τρίτο θέμα, κλάδεμα δέντρων στην δημοτική ενότητα Αιτωλικού. Τέταρτο θέμα, εκδηλώσεις «Ντολμά». ΠΟΥΘΕΝΑ ΘΕΜΑ ενημέρωσης – συζήτησης – έγκρισης για το Σ.Μ.Α. σε οικόπεδο του Δ.Ε. Αιτωλικού

26 – 01 – 2022

Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος απαντάει στον Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου σε σχετικό του αίτημα, «Δημιουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στερέων μη επικίνδυνων αποβλήτων (συμπεριλαμβανομένων και των σύμμεικτων) σε τμήμα ιδιοκτησίας του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου στην θέση Βοϊδολίβαδο Δ.Ε. Αιτωλικού».

Σύμφωνα με το έγγραφο της Π.Δ.Ε το συγκεκριμένο οικόπεδο δεν είναι σε περιοχή Natura 2000, είναι εκτός σχέδιο πόλεως και εκτός ΖΟΕ. Στο οικόπεδο αυτό προτείνεται να γίνει Σ.Μ.Α. με την εφαρμογή μεταφόρτωσης στερεών αποβλήτων μέσω ενδιάμεσης εκφόρτωσης των Σ.Α. μέσω κοντέινερς. Ο χώρος απαλλάσσεται από την διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης και λήψης πρότυπων περιβαλλοντικών δεσμεύσεων αν ο ημερήσιος όγκος απορριμμάτων θα είναι κάτω από 20 τόνους την ήμερα. Ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων μπορεί να λειτουργήσει με μέση ημερήσια δυναμικότητα περίπου 18 τόνους σύμμεικτα απορρίμματα την ήμερα και θα εξυπηρετεί την μεταφορά των απορριμμάτων ΟΛΩΝ των τοπικών κοινοτήτων της Δ.Ε. Αιτωλικού.

Η συγκεκριμένη απόφαση λαμβάνεται επειδή η διαχείριση και αποκομιδή των απορριμμάτων στον Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου την συγκεκριμένη χρονική περίοδο και υπό τις κρατούσες συνθήκες και δεδομένα είχε χαρακτήρα επείγουσας αντιμετώπισης ενός προβλήματος δημοσίας υγείας.

Επιπλέον, η παραπάνω απόφαση της Π.Δ.Ε. δεν απαλλάσσει τον Δήμο από άδειες άλλων υπηρεσιών.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό έγγραφο.

Ούτε στα Δημοτικά Συμβούλια του 2021 και 2022 βλέπουμε κάποιο θέμα να αναφέρεται για δημιουργία Σ.Μ.Α στο Αιτωλικό.

Ενημέρωση προς τους κατοίκους ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ από κανένα όργανο ή επίσημο δημοτικό στόμα, αν και υπήρχε ο χρόνος και ο τρόπος μέσα από τα θεσμικά όργανα του δήμου.

Όλα όμως έγιναν ΚΡΥΦΑ, απο τις 26/01/2022 το μάθαμε τυχαία στις 23/02/2022.

Και τα ερωτήματα που τίθενται είναι: Γιατί ο δήμος προσπαθεί να δημιουργήσει ΚΡΥΦΑ Σ.Μ.Α στο Αιτωλικό χωρίς να ενημερώσει τους πολίτες της Δ.Ε. Αιτωλικού; Γιατί δεν είχε ενημερωθεί το τοπικό συμβούλιο του Αιτωλικού; Γιατί δεν είχε ενημερωθεί ο κόσμος της Δ.Ε. Αιτωλικού; Δεν πρέπει να φέρουν άποψη τα τοπικά συμβούλια της Δ.Ε. Αιτωλικού;

Ανησυχίες έχουν οι κάτοικοι της περιοχής για την καταλληλότατα του χώρου, την σωστή ή όχι λειτουργία του πιθανού Σ.Μ.Α. και την χρονική διάρκεια του Σ.Μ.Α. Όλοι φοβούνται μήπως η περιοχή μετατραπεί σε ένα παράνομο ΧΥΤΑ, σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο.

Θα υπάρξουν και οι άλλοι, ξεχωριστοί, Σ.Μ.Α. για τις τοπικές κοινότητες των Δ.Ε. Μεσολογγίου και Δ.Ε. Οινιαδών;

Μήπως το Σ.Μ.Α εκτός από τις τοπικές κοινότητες της Δ.Ε. Αιτωλικού θα είναι Σ.Μ.Α. για όλες τις κοινότητες του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου;;

Η εμπιστοσύνη των κάτοικων προς τον Δήμο είχε χαθεί εδώ και καιρό. Η μη ενημέρωση του Δήμου, σε όλα τα επίπεδά της, στο συγκεκριμένο θέμα θεωρείται ύποπτη και περίεργη.

Τελικά, η δωρεά βρύσης στο χώρο του κοιμητηρίου, η επιλογή του χώρου για να γίνει graffiti του Λιακατά και το κλάδεμα των δέντρων είναι πιο σημαντικά για τον ΤΟΠΟ ΜΑΣ από την δημιουργία Σ.Μ.Α. στην πόρτα μας.

Υ.Γ. Μπράβο στους ιθύνοντες για τις εκδηλώσεις του Ντολμά. Πετυχημένος ο δρόμος θυσίας, αρκετός κόσμος στο Αιτωλικό το Σάββατο το βράδυ για να παρακολουθήσουν την πομπή. ΑΛΛΑ οι εικόνες ντροπής με τις σημαίες στο μνημείο του Πόρου, ριγμένες μέσα στην λιμνοθάλασσα και σχισμένες, την ημέρα των εκδηλώσεων, δεν τιμά κανέναν. Ούτε τους διοργανωτές, ούτε τους εθελοντές, ούτε τους πεσόντες. Η παρατήρηση γίνεται για την βελτίωση των εκδηλώσεων και όχι για κριτική. Επιπλέον, με την ευκαιρία, θα ξαναπώ την πρόταση μου – Κατά την γνώμη μου, οι Γιορτές (ή εκδηλώσεις) Ντολμά θα πρέπει να αποκοπούν από την εκάστοτε δημοτική αρχή και να περάσουν στους κατοίκους του Αιτωλικού, μέσω των φορέων τους. Να αποτρέπεται με λίγα λόγια η πολιτικοποίηση και διαχείριση των εκδηλώσεων τιμής και μνήμης των Ηρώων σύμφωνα με τις «ορέξεις» των εκάστοτε διοικούντων.

Οι εικόνες ντροπής.

Σπυρίδων Δ. Σταράμος

*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου, χωρίς την προηγούμενη έγγραφη άδεια του etoliko.gr*