Με δεδομένο οτι δεν κουνιέται φύλλο αυτήν την εποχή στον τόπο μας, λέω να ασχοληθώ με κάτι άλλο. Να δούμε τέλος πάντων τα προβλήματα που προκύπτουν πολλές φορές από την μη κατανόηση αυτού που διαβάζουμε.

Όταν διαβάζουμε ένα άρθρο το οποίο αποτελεί την άποψη του ανθρώπου που το υπογράφει, οφείλουμε να γνωρίζουμε οτι αυτό που βλέπουμε είναι υποκειμενικό και μόνο τέτοιο. Το ίδιο ισχύει για όλους μας, όταν για παράδειγμα λέμε :”Εγώ πιστεύω οτι αυτό είναι έτσι“, δεν σημαίνει οτι αυτή είναι και η πραγματικότητα.

Υπάρχουν φυσικά και άρθρα που υπογράφονται στο τέλος και είναι, παραδείγματος χάριν, έρευνες. Εκεί έχουμε να κάνουμε με στατιστικές, πειράματα και αποδείξεις, δεν είναι απλά μια άποψη του επιστήμονα/ερευνητή. Είναι το συμπέρασμα της δουλειάς του οπότε όλοι εμείς που δεν έχουμε τις απαραίτητες γνώσεις, δεν δικαιούμαστε να τον αμφισβητήσουμε γιατί -στην πραγματικότητα- δεν ξέρουμε τον τρόπο.

Πάμε τώρα στην περιβόητη “κοινή λογική“. Εδώ έχουμε να κάνουμε με την άποψη της πλειοψηφίας της κοινωνίας και αυτό για πολύ συγκεκριμένα θέματα. Και επειδή είναι -δυστυχώς- ξανά επίκαιρο στην Ευρώπη, ας μιλήσουμε για τον πόλεμο.

Ο πόλεμος από μόνος του είναι κάτι το αρνητικό. Αυτό δεν επιδέχεται αμφισβήτησης εκτός αν σου έχει λασκάρει κάποια βίδα. Δηλαδή το να θεωρείς οτι ένας πόλεμος κάνει καλό -για το οποιοδήποτε ζήτημα- δεν μπορεί παρά να είναι παρανοϊκό. Και αυτό γιατί πας κόντρα στην κοινή λογική, δηλαδή στην άποψη των περισσότερων ανθρώπων, επειδή έχεις κάτι διαφορετικό στο μυαλό σου.

Και εδώ έρχεται η -εξίσου περιβόητη- αντικειμενικότητα ή αντικειμενική άποψη. Όλοι νομίζουμε οτι επειδή σε ορισμένα θέματα έχουμε μια όχι και τόσο ακραία άποψη, οτι αυτό μας κάνει αντικειμενικούς. Αυτό συμβαίνει γιατί πολλοί αγνοούμε τη σημασία των λέξεων που χρησιμοποιούμε.

Για παράδειγμα εμείς οι Ολυμπιακοί λέμε οτι η ομάδα μας στο ποδόσφαιρο είναι η καλύτερη στην Ελλάδα. Το επιχείρημά μας είναι οτι αφού ο Ολυμπιακός έχει τους περισσότερους τίτλους και με διαφορά από τον δεύτερο, είναι λογικό να είναι η πιο πετυχημένη ομάδα.

Αυτό είναι αντικειμενικό γιατί, είτε είσαι οπαδός του Ολυμπιακού είτε κάποιας άλλης ομάδας, η αλήθεια είναι οτι τα περισσότερα πρωταθλήματα και κύπελλα Ελλάδος τα έχουν οι “ερυθρόλευκοι“. Το αντίστοιχο συμβαίνει για παράδειγμα με τον Παναθηναϊκό στο μπάσκετ. Είναι η πιο πετυχημένη ομάδα στη χώρα μας, αυτή είναι η πραγματικότητα.

Ένα υποκειμενικό σχόλιο θα ήταν η ατάκα “Ο Ολυμπιακός είναι η καλύτερη ομάδα στον κόσμο“. Μπορεί στην καρδιά μου να είναι αλλά ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ δεν είναι η καλύτερη. Τόσο απλά, τόσο ωραία…

Επίσης πάρα πολύ σημαντικό είναι να διαβάζουμε ολόκληρο το εκάστοτε άρθρο και όχι μέχρι κάποιο σημείο. Αλλιώς πως θα μπορέσουμε να καταλάβουμε τι στο καλό λέει ο… ποιητής; Γιατί αυτό που συμβαίνει συνήθως, κάτι που το κάνω κι εγώ συνέχεια, είναι να διαβάζουμε μέχρι εκεί που θα δούμε μια ατάκα που δεν μας αρέσει. Και έτσι ξαφνικά βγάζουμε την ετυμηγορία “φίλε είσαι λάθος, φίλε δεν είσαι αντικειμενικός“.

Ή να “κολλάμε” στα υστερόγραφα επειδή μερικές φορές μπορεί να “φωτογραφίζουν” άτομα σαν και μας. Είναι αυτονόητο οτι δεν γίνεται να μας αρέσουν όλα όσα λέει/γράφει/κάνει ένας άνθρωπος. Αλλά δεν γίνεται να μην δώσουμε στον εαυτό μας το δικαίωμα να προσπαθήσει να καταλάβει αυτό που λέει/γράφει/κάνει ο άλλος.

Για να ολοκληρώσω το κείμενο. Όσοι στέλνετε σχόλια στα σόσιαλ μίντια, κάτω από τα άρθρα ΜΟΥ που ανεβαίνουν από το etoliko.gr, λογικά έχετε παρατηρήσει οτι δεν απαντάω σε κανένα. Ο βασικός λόγος είναι οτι δεν χρησιμοποιώ καθόλου τα σόσιαλ μίντια και ο δεύτερος λόγος είναι οτι δεν μπορεί να γίνει μέσα από “παγωμένα” μηνύματα ένας εποικοδομητικός διάλογος. Όποιος με διαβάζει ξέρει την άποψή μου για το συγκεκριμένο ζήτημα γιατί την έχω γράψει σε προηγούμενο άρθρο.

Συμβουλή; Δώστε στον εαυτό σας την ευκαιρία να ακούσει και την απέναντι γνώμη. Το ξέρω οτι είναι δύσκολο, προσπαθώ να το κάνω αλλά δεν το πετυχαίνω πάντα. Όσο κι αν πιστεύετε σε αυτό που έχετε διαμορφώσει μέσα στο κεφάλι σας, μην “διώχνετε” μακριά το διαφορετικό. Ακούστε το, δείτε το, επεξεργαστείτε το και μετά βγάλτε το συμπέρασμά σας.

Μιχάλης Βελτσίστας

*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου, χωρίς την προηγούμενη έγγραφη άδεια του etoliko.gr*