ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΘ. ΠΛΕΥΡΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ 14/03/2022

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Τους τελευταίους μήνες έχει υποπέσει στην αντίληψή μας ότι πολιτικά γραφεία του νομού Αιτωλοακαρνανίας απευθύνονται σε μέλη του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου Μεσολογγίου και αφήνοντας να εννοηθεί ότι το νοσοκομείο Μεσολογγίου είτε θα κλείσει είτε θα μετατραπεί σε Κέντρο Υγείας άμεσα, τους προσφέρουν προκαταβολικά βοήθεια για να μετακινηθούν στο νοσοκομείο Αγρινίου, προκειμένου να αποφύγουν τη μετακίνηση σε νοσοκομεία της Πάτρας ή μακρινότερων περιοχών.

Η άποψη αυτή ενισχύθηκε στην τοπική κοινωνία έπειτα από την ανάληψη καθηκόντων από το νέο, προσωρινό διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Αιτωλοακαρνανίας κ. Μιχαήλ Σερασκέρη, ο οποίος επισκέφθηκε μία και μόνο φορά το νοσοκομείο Μεσολογγίου ώστε να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τις ελλείψεις και τις επόμενες ημέρες φρόντισε να υπογράψει τη μετακίνηση νοσηλεύτριας από την κλινική COVID-19 του νοσοκομείου Μεσολογγίου σε θέση διοικητικού υπαλλήλου στο νοσοκομείο Αγρινίου, καθώς και ακολούθως ακόμα δύο υπαλλήλων.

Παράλληλα πληροφορηθήκαμε ότι την Τρίτη, 8 Μαρτίου, η μοναδική ακτινοδιαγνώστρια εν υπηρεσία στο νοσοκομείο Μεσολογγίου, η οποία λειτουργούσε νυχθημερόν τον αξονικό τομογράφο του νοσοκομείου, μετακινήθηκε με «εντέλλεσθαι» στο νοσοκομείο Αγρινίου – αν και αυτό διαθέτει ήδη άλλους οκτώ ακτινολόγους – έτσι ώστε η συγκεκριμένη να εκπαιδευτεί στο μαγνητικό τομογράφο του Αγρινίου, στον οποίο δεν δέχεται κανείς άλλος από τους οκτώ να εκπαιδευτεί, επικαλούμενοι μέχρι και ιατρικές γνωματεύσεις ότι έχουν προβλήματα που αφορούν την ψυχική τους υγεία.

Να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη ακτινοδιαγνώστρια είναι μόνιμη κάτοικος Μεσολογγίου και ότι είχε επανειλημμένα κληθεί να προσφέρει υπηρεσίες στο νοσοκομείο εκτός ωραρίου και σε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας ή της νύχτας παρουσιάστηκε ανάγκη, όπως συμβαίνει, άλλωστε, με την πλειονότητα των γιατρών στο νοσοκομείο μας. Επιπλέον να υπογραμμίσουμε ότι, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαμε από το νοσοκομείο Μεσολογγίου, πραγματοποιήθηκαν 750 αξονικές το δεύτερο εξάμηνο του 2021 όταν και λειτούργησε ο αξονικός και 433 το πρώτο δίμηνο του 2022. Άρα 1200 περίπου συμπολίτες μας δεν μετακινήθηκαν σε άλλη μονάδα (Αγρίνιο – Πάτρα) ή σε ιδιωτικά κέντρα, γλυτώνοντας οι ίδιοι ταλαιπωρία και το υπουργείο έξοδα μεταφοράς.

Παρ’ όλες τις προσπάθειές μας για συνάντηση με τον κ. Σερασκέρη – μέσω επίσημης επιστολής και επανειλημμένων τηλεφωνικών οχλήσεων – μέχρι στιγμής δεν μας έχει κάνει την τιμή να συναντηθούμε ούτως ώστε να του μεταφέρουμε τις απόψεις της τοπικής κοινωνίας και να ακούσουμε τις απόψεις του ιδίου. Ενημερωθήκαμε, ωστόσο, από δημοσίευμα του τοπικού Τύπου ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία του με βουλευτή της Αιτωλοακαρνανίας ισχυρίστηκε τα εξής:

  1. ότι η ακτινολόγος που καλύπτει τις ανάγκες του νοσοκομείου Μεσολογγίου έχει προσληφθεί αποκλειστικά για τον μαγνητικό τομογράφο Αγρινίου (η κυρία έχει προσληφθεί ως επιμελήτρια Α) και
  2. ότι έστειλε στο νοσοκομείο Μεσολογγίου άμεσα αντικαταστάτη ακτινολόγο (κάποιον που όμως, όχι μόνο δεν προσήλθε, αλλά εξ όσων γνωρίζουμε είναι για μεγάλο χρονικό διάστημα σε αναρρωτική άδεια και όπως όλα δείχνουν έτσι θα παραμείνει.)

Κατόπιν αυτών ο Εμποροβιομηχανικός Σύλλογος Μεσολογγίου ζητά εκ μέρους ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας από εσάς:

• δημόσια ενημέρωση για το εάν και κατά πόσο το Υπουργείο Υγείας προτίθεται να προχωρήσει σε αλλαγή χρήσης στο νοσοκομείο Μεσολογγίου.
• να παραμείνει η ακτινοδιαγνώστρια στο δυναμικό του νοσοκομείου Μεσολογγίου, καθώς το έργο της εδώ είναι αυταπόδεικτα σημαντικό.
• την άμεση επιστροφή των υπολοίπων στελεχών και την ενδυνάμωση της μονάδας Μεσολογγίου με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Επιπρόσθετα ζητάμε άμεση συνάντηση μαζί σας με αντικείμενο συζήτησης το ενδεχόμενο ανεξαρτητοποίησης του νοσοκομείου Μεσολογγίου και την παύση της διασύνδεσής του με το νοσοκομείο Αγρινίου, όπως αρμόζει σε ένα νοσοκομείο που βρίσκεται στην πρωτεύουσα της περιφερειακής ενότητας Αιτωλοακαρνανίας και καλύπτει το 50% των αναγκών ιατρικής περίθαλψης του νομού μας.

Εν αναμονή των ενεργειών σας.

(φωτογραφία αρχείου)