Καλησπέρα σας… Μόλις παρακολούθησα ένα βίντεο στο διαδίκτυο. Ένα βίντεο στο οποίο ο δήμαρχος της Ι. Π. Μεσολογγίου μιλούσε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με τα σκουπίδια. Και μάλιστα, ο κύριος Λύρος, δεν φιλοξενήθηκε σε κάποιο μικρής εμβέλειας κανάλι αλλά στην ίδια την ΕΡΤ!

Τώρα θα μου πεις “και τι με νοιάζει εμένα που μίλησε ο κάθε Λύρος” ή “τι θες και ασχολείσαι ρε Βελτσίστα;” και θα σου πω κι εγώ από τη μεριά μου οτι υπάρχει ένας βασικός λόγος. Ο δήμαρχος της κάθε περιοχής είναι σαν να λέμε “ο πρώτος πολίτης της πόλης/του χωριού/της κοινότητας“. Αυτό υποδεικνύει ο “τίτλος” που φέρει…

Στο τέλος του κειμένου θα σας παραθέσω το βίντεο με τις δηλώσεις του δήμαρχου για να βγάλετε και εσείς τα συμπεράσματά σας. Θα δείτε και εσείς με τα μάτια σας και θα ακούσετε με τα αυτιά σας πράγματα που μόνο θλίψη μπορούν να προκαλέσουν.

Αρχικά να αναφέρω οτι ο κύριος Λύρος κλήθηκε στην εκπομπή για να μιλήσει για το γεγονός οτι ο δήμος κηρύχτηκε για δύο μήνες σε έκτακτη ανάγκη όσον αφορά τα σκουπίδια. Στην ερώτηση της δημοσιογράφου “όταν λέτε έκτακτη ανάγκη τι εννοείτε” δεν μπόρεσε να της δώσει καμία απάντηση.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η υπόλοιπη συζήτηση. Ο δήμαρχος είπε οτι ο “στόλος” των απορριμματοφόρων που έχει ο δήμος δεν δύναται να ανταποκριθεί στις ανάγκες του τόπου και οτι οι σκουπιδιάρες αναγκάζονται να ξεφορτώνουν πάνω από εκατό χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο. Σε αυτό το σημείο απλά να αναφέρω οτι λόγω έλλειψης απορριμματοφόρων (ο στόλος που λέει και ο δήμαρχος) ζητήσαμε βοήθεια από τον δήμο Αγρινίου.

Επίσης υπήρξε αναφορά και στις ώρες(!!!) που πρέπει να πηγαίνουν οι πολίτες τα σκουπίδια τους στους κάδους. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, τον οποίο πίεσε αρκετά η δημοσιογράφος για να απαντήσει με ακρίβεια, εμείς μπορούμε να πετάμε τα σκουπίδια μας τις βραδινές ώρες και όχι τις μεσημεριανές. Για να διευκολύνουμε τις σκουπιδιάρες…

Και το καλύτερο απ’ όλα το αφήνω για το τέλος. Είσαι δήμαρχος μιας περιοχής με δεδομένο το πρόβλημα των σκουπιδιών. Σύμφωνοι. Σου δίνεται η δυνατότητα μέσω της κρατικής τηλεόρασης να ζητήσεις οτι θέλεις από εκείνους που μπορούν να σε βοηθήσουν. Το ξέρεις οτι δεν θα μιλήσεις περισσότερο από τρία λεπτά το πολύ γιατί… έτσι πάει το πράγμα στην τηλεόραση.

Το βίντεο είναι όλο κι όλο τρία λεπτά και τριανταοχτώ δευτερόλεπτα. Στα τρία λεπτά και δέκα δευτερόλεπτα, ο κύριος Λύρος μετά από ερώτηση της δημοσιογράφου “τι ζητάτε;“, αποφάσισε να ζητήσει βοήθεια για να λυθεί το πρόβλημα αλλά και πάλι με γενικολογίες. “Χρειάζεται από όλους, πολιτεία, περιφέρεια, όλοι οι βαθμοί του κράτους να σταθούν δίπλα και να βρουν λύσεις” και έτσι έκλεισε το βίντεο.

Είναι μεγάλο κρίμα να μην μπορείς να μιλήσεις για να ζητήσεις αυτά που σου χρειάζονται. Και όχι επειδή έχεις κάποιο πρόβλημα υγείας αλλά επειδή απλά δεν μπορείς να μιλήσεις γιατί δεν ξέρεις να μιλάς. Όταν είσαι σε μία τέτοια θέση και εκπροσωπείς τόσους ανθρώπους, το πρώτο πράγμα που πρέπει να μπορείς να κάνεις για να βοηθήσεις και να βοηθηθείς, είναι να μιλάς σωστά για να σε ακούσει ο άλλος.

Και ξέρω, θα μου πείτε, “τόσα χρόνια τα κολεγιόπαιδα του Χάρβαρντ, του Γέιλ και του Στάνφορντ που μιλάνε με το “σεις” και με το “σας” μας έχουν καταντήσει έτσι όπως είμαστε σήμερα“. Συμφωνώ και επαυξάνω… Αυτό δεν σημαίνει όμως οτι δεν είναι στενάχωρο να έχεις έναν άνθρωπο που σε εκπροσωπεί σε τοπικό επίπεδο και να μην μπορεί τελικά ούτε να πράξει ούτε να μιλήσει…

Υ.Γ. Δήμαρχε, η αλήθεια είναι μία. Ούτε αυτή που έχεις στο μυαλό σου ούτε τίποτα άλλο που (μπορεί) να έχεις προβάρει.

Εδώ μπορείτε να δείτε το βίντεο

Μιχάλης Βελτσίστας

*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου, χωρίς την προηγούμενη έγγραφη άδεια του etoliko.gr*