Όταν γίνεται μια αδικία πρέπει να υπάρχει τρόπος για να διορθωθεί εκτός κι αν μιλάμε για θάνατο ή αρρώστια. Και για το υγειονομικό κομμάτι και το πως μπορεί κάποιος να υποστεί μια αδικία που να έχει επίπτωση στην υγεία του, μπορεί να φαίνεται παράλογο αλλά γίνεται.

Όταν για παράδειγμα δουλεύεις σε μία επικίνδυνη δουλειά που έχει να κάνει με χημικά, πυρηνικά και δεν ξέρω και γω τι άλλο. Ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε 100% σίγουροι οτι τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και οτι η εργασία γίνεται κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες. Και ως γνωστόν η χρόνια έκθεση σε επικίνδυνες ουσίες, αέρια, ραδιενέργεια κτλ μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρες -και όχι μόνο- ασθένειες.

Ζητούμενο του κειμένου, λοιπόν, είναι η αδικία σε κάθε της μορφή γενικότερα, αλλά ειδικότερα στην κοινωνία. Πιο συγκεκριμένα εμείς, οι κάτοικοι του Αιτωλικού, ακόμα κι αν δεν αξιωθήκαμε ποτέ να διεκδικήσουμε με αποφασιστικό τρόπο τα δικαιώματά μας, αδικούμαστε κατάφορα και είμαστε εκτεθειμένοι σε… ρατσιστική συμπεριφορά από τον δήμο μας, την αστυνομία και τη ΔΕΥΑΜ.

Ας τα πάρουμε ένα ένα για να συνεννοηθούμε και να καταλήξουμε κάπου. Πρώτα απ’ όλα ο δήμος, ο οποίος συνεχίζει να μην μπορεί να ανταπεξέλθει στις -πολλές- υποχρεώσεις του. Ένα ζήτημα είναι να βρεθεί μια λύση για τα αδέσποτα. Τόσο και τόσο καιρό έχουν γίνει ένα κάρο συζητήσεις, ανακοινώσεις, εκκλήσεις για βοήθεια, μηνύσεις κ.α. Έχουν γίνει όλα αυτά και στην ουσία δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα…

Ένα πρόβλημα για το οποίο δεν έχω ακούσει “κιχ” ούτε από τους Μεσολογγίτες, ούτε από τους Νιοχωρίτες, ούτε από κανέναν. Εμείς όμως έχουμε θέμα και μάλιστα σοβαρό. Δεν γίνεται να στερείσαι το δικαίωμα να κάνεις ποδήλατο(!!!) στο δρόμο έξω από το Κατράκειο και να μην ξέρεις από που θα σου έρθει. Το ίδιο που συμβαίνει δηλαδή και σε συγκεκριμένα σημεία του νησιού μας. Κι αν δεν μας νοιάζει για μας και τα παιδιά μας, τουλάχιστον, να μας νοιάξει για αυτούς που έρχονται και μας τιμούν με την παρουσία – επιλογή τους.

Η λύση υπάρχει και είναι διαθέσιμη και τα χρήματα έτοιμα. Το μόνο που μένει είναι η απόφαση και η σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος με τον κατάλληλο τρόπο. Τόσο απλά και τόσο… ευεργετικά εδώ που έχουμε φτάσει…

Πάμε τώρα στο κομμάτι της αστυνομίας. Η επιλογή του ελέγχου για ταυτότητα και δίπλωμα, αλκοτέστ, ΚΤΕΟ, τέλη κυκλοφορίας και όλα τα συναφή, είναι άκρως ρατσιστική γιατί αφορά μόνο τους Αιτωλικιώτες και όχι τους Ρομά του τόπου μας.

Όταν διαλέγεις αυτό το πράγμα γιατί δεν θέλεις να “μπλέξεις” με τη μειονότητα, τότε πολύ απλά λειτουργείς ρατσιστικά. Απέναντι στον κάθε ένα που θα ελεγχθεί μετά ή και πριν τα γεφύρια, στις μεριές δηλαδή που κάνει “μπλόκο” η αστυνομία, υπάρχει άλλος ένας Ρομά που δεν τον αγγίζουν καν! Και δεν είναι κάτι συζητήσιμο, είναι η μόνη αλήθεια, αυτή τουλάχιστον που βιώνω εγώ εφτά χρόνια που είμαι στο Αιτωλικό.

Δεν αναφέρομαι σε πιο σοβαρές περιπτώσεις όπως είναι για παράδειγμα τα ναρκωτικά γιατί είναι πρόβλημα ολόκληρης της κοινωνίας και όλων των φυλών, δεν υπάρχει ένας που κάνει το κουμάντο σε αυτή τη λαίλαπα. Όμως δεν μπορώ να παραβλέψω την… αδυναμία αντιμετώπισης των κλοπών και της σύλληψης των υπεύθυνων. Όχι μόνο για τα σπίτια που έχουν ρημαχτεί αλλά και για τις καγκελόπορτες, τα φρεάτια, τα λάστιχα και ό, τι μπορεί να φανταστεί ο νους.

Και πριν μου πει κανείς ότι το παραπάνω με τις κλοπές είναι άσχετο, να θυμίσω σε όλους έναν συγκεκριμένο συμπολίτη μας, Αιτωλικιώτη και νεαρό στην ηλικία, που “έτρωγε” μήνυση στη μήνυση για την παραβατική του συμπεριφορά και κατέληξε στη φυλακή ουκ ολίγες φορές. Στην αντίπερα όχθη όμως…

Για να τελειώσουμε, θέλω να αναφερθώ και στη ΔΕΥΑΜ. Είναι ό, τι χειρότερο… Ζητάς από τον κόσμο λεφτά και καλά κάνεις. Αυτό είναι άλλωστε το αλισβερίσι εταιρίας – καταναλωτή. Θα πρέπει, όμως, να προσφέρεις στον πελάτη σου το 100% των υπηρεσιών σου για να αποδώσει από τη μεριά του το αντίτιμο που του αντιστοιχεί.

Όταν το βασικό σου προϊόν είναι το νερό και αυτό είναι ακατάλληλο για πόση, τότε τι άλλο να κουβεντιάσουμε; Η ίδια η εταιρία έχει… βολευτεί με αυτήν την κατάσταση γιατί έτσι “παίρνει” τα λεφτά για όλα όσα προσφέρει και όχι μόνο γι’ αυτά, αλλά και για εκείνα που δεν προσφέρει. Στους άλλους δήμους συμβαίνει το ίδιο; Μάλλον όχι γιατί δεν έχει ακουστεί τίποτα τόσο καιρό ενώ εμείς έχουμε πρόβλημα από τότε που εγώ θυμάμαι τον εαυτό μου.

Είναι πολλά τα προβλήματα που υπάρχουν. Όμως, όσο γραφικό και να ακούγεται, για κάθε ένα πρόβλημα υπάρχει και η κατάλληλη λύση. Εκτός αν μιλάμε για θάνατο ή αρρώστια, εκεί πάω πάσο. Μόνο που για να διορθώσεις κάτι θα πρέπει να έχεις και την όρεξη να το κάνεις. Όλοι αυτοί που προανέφερα (δήμος, αστυνομία, ΔΕΥΑΜ) δείχνουν με τρομακτική αδιαφορία ότι δεν είναι άξιοι να το κάνουν…

Και επειδή έπιασαν και οι ζέστες… Καλό καλοκαίρι να έχουμε…

Μιχάλης Βελτσίστας

*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου, χωρίς την προηγούμενη έγγραφη άδεια του etoliko.gr*