Σαν τα μανιτάρια (ή τα σκουλήκια) ξεφυτρώνουν (ή εμφανίζονται) οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι Δήμαρχοι τους τελευταίους μήνες, ο αριθμός των οποίων ξεπέρασε τα δάχτυλα του ενός μας χεριού και πήγε στο δεύτερο.

Το «Φίλε σκέφτομαι να κατέβω για Δήμαρχος» ή «Ο τάδε θα κατέβει για Δήμαρχος» ακούγεται πιο συχνά στο αφτί μας, τώρα πια, από το «Πώς είσαι;».

Οι συζητήσεις για το ποιος θα μπορέσει να κερδίσει τον Δημαρχικό θώκο στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση έχουν γίνει καθημερινότητά μας σε όλες τις πόλεις και χωριά του δήμου.

Δεν έχει κλείσει ακόμα τρία χρόνια ο νυν Δήμαρχος και ΟΛΟΙ ψάχνουμε τον επόμενο (όχι άδικα θα πω εγώ).

Ας δούμε πως είναι η κατάσταση τώρα.

Ο Δήμαρχος αυτή την στιγμή έχει το μαχαίρι και το καρπούζι και έτσι γίνεται αυτομάτως ο ρυθμιστής του παιχνιδιού. Μπορώ να πω ότι προβληματίζει αρκετά η εικόνα του με τα αρνητικά σχόλια να γίνονται ολοένα και περισσότερα. Τώρα πια δεν είναι άφθαρτο πρόσωπο, έχει φθαρεί και έχει απογοητεύσει. Η «δημιουργική ανατροπή» τελικά δεν έγινε. Δεδομένο, όμως, είναι ότι είναι ο μόνος σίγουρος υποψήφιος για τις επόμενες εκλογές και θα πρέπει να καταβάλλει την διπλάσια «προσπάθεια» από εκείνη που κατέβαλε πριν δυόμιση, περίπου, χρόνια για να πείσει τους πολίτες (ή να τους κάνει να ξεχάσουν) να τον ψηφίσουν ξανά. Έχουν απομακρυνθεί πολλά στελέχη του από τον αρχικό συνδυασμό αλλά με μεταγραφές και προσθήκες δοκιμασμένων προσώπων προσπαθεί να υπερασπιστεί την Θέση του.

Από την άλλη ο πρώην Δήμαρχος μετά την περιπέτειά του στο υπουργείο και την απομάκρυνσή του από τον «Υπουργό» επέστρεψε στον τόπο του «εγκλήματος» και έκανε το «σαματά» του. Αρχικά διέλυσε τον συνδυασμό που τον έβγαλε Δήμαρχο και έπειτα ρίχνει τα χαρτιά του για να δημιουργήσει νέο συνδυασμό ώστε να διεκδικήσει εκ νέου τον Θώκο. Προσπαθεί να ξαναφτιάξει τις σχέσεις του με τους δημότες, οι οποίες δεν είναι και οι καλύτερες, και να ξαναμπεί στο «παιχνίδι», όπως με την φανερή εμπλοκή του στα διοικητικά του Άρη Αιτωλικού. Καθόλου εύκολο το εγχείρημά του, με πολλές πόρτες από τα παλιά να είναι κλειστές.

Από εκεί και πέρα, τουλάχιστον, τρεις τωρινοί δημοτικοί σύμβουλοι (Βασιλείου, Δαουτίδης, Διαμαντόπουλος) προσπαθούν ο καθένας μόνος του, αφού η κοινή τους προσπάθεια πήγε περίπατο, να βρουν τις κατάλληλες πλάτες ώστε να θέσουν τους εαυτούς τους υποψήφιους δημάρχους. Δύσκολο, επειδή και οι τρεις τους έχοντας συνεργαστεί με τους δύο τελευταίους Δημάρχους και διατελέσει σε θέσεις ευθύνης του δήμου απέκτησαν τις δικές τους ιστορίες φιλίας, εμπιστοσύνης, αντιπάθειας και απογοήτευσης με τους δημότες. Τεσταρισμένες λύσεις που θα πρέπει να φέρουν το «νέο» για να πετύχουν.

Εκτός των δημοτικών εμπλεκόμενων, ένα ακόμα όνομα που ακούγεται συχνά για το Δήμο Μεσολογγίου, αυτό είναι του νυν Αντιπερεφειάρχη Έργων, Θανάση Μαυρομάτη, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται μετά την τελευταία του ανάρτηση στο facebook θα συνεχίσει την πολιτική του σταδιοδρομία στην περιφέρεια στο πλευρό του Νεκτάριου Φαρμάκη.

Αντίθετα, όμως, ο πρώην Αντιπερεφειάρχης Ενέργειας / Περιβάλλοντος και Μεσολογγίτης, Νίκος Μπαλαμπάνης, φέρεται να αφήνει το περιφερειακό συμβούλιο για να διεκδικήσει τον δημαρχιακό θώκο. «Φρέσκο» πρόσωπο στα δημοτικά με εμπειρία και «ιστορία» από τα περιφερειακά.

Επιπλέον, ακόμα, ένα όνομα που ακούγεται για τις επόμενες εκλογές είναι αυτό του Θανάση Λύρου, αδερφού του σημερινού Δημάρχου, ο οποίος όπου σταθεί και όπου βρεθεί εκφράζει την επιθυμία του να είναι υποψήφιος δήμαρχος με όραμα και δυνατούς συνεργάτες.

Οι υποψηφιότητες των δημάρχων, όμως, δεν τελειώνουν εδώ, αφού το όνομα της Προέδρου του Μεσολογγίου, Όλγας Δασκαλή, ακούγεται για τις επόμενες δημοτικές εκλογές. Έχοντας εκλεγεί σαν ανεξάρτητη στην προηγούμενη διαδικασία επικρατώντας των υπόλοιπων υποψηφίων έθεσε ψηλά τον πήχη, δημιουργώντας μελλοντικές μεγάλες προσδοκίες. Παρούσα σε όλα τα προβλήματα του δήμου με καθαρή άποψη.

Έχουμε φτάσει στα οκτώ ονόματα χωρίς να προσθέσουμε την επιλογή του ΚΚΕ ή άλλες επιλογές ομάδων πολιτών του δήμου μας.

Τα «παπαγαλάκια» έχουν πιάσει δουλειά εδώ και καιρό γράφοντας ή λέγοντας κατά το προσωπικό τους συμφέρον, μην αυταπατάστε.

Υπάρχουν δύο, τουλάχιστον, παράμετροι που μπορούν να επηρεάσουν τα δεδομένα.

Αρχικά, έχουμε μπροστά μας εθνικές εκλογές, τον φθινόπωρο όπως βγαίνει από τα επιτελεία των βουλευτών ή το Μάιο του 2023, κάτι που ανάλογα με το αποτέλεσμα μπορεί να αλλάξει τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Οι βουλευτές και οι υποψήφιοι βουλευτές των επόμενων εθνικών εκλογών θα παίξουν σημαντικό ρόλο στις δημοτικές εκλογές, αφού ο καθένας τους θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά του βοηθώντας τους ανθρώπους του ή “φυτρώνοντας” νέους παίχτες στο παιχνίδι.

Επιπλέον, οι δημοτικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν σε περίπου ενάμιση χρόνο, Οκτώβριο του 2023, με πιθανή παράταση οκτώ μήνες, δηλαδή σε δυόμιση χρόνια, το 2024, «ποιος ζει ποιος πεθαίνει» μέχρι τότε.

Όπως, καταλαβαίνετε είναι μακρύς ο δρόμος μέχρι τον αγώνα των εκλογών και είναι πιθανό να μην μπορέσουν ΟΛΟΙ τους να φτάσουν μέχρι το τέλος.

Εκτός των παραπάνω, όμως, κάθε μέρα που ξημερώνει ακούγεται κι ένα νέο όνομα για την διεκδίκηση του «θρόνου», έχοντας σαν επιχείρημα ότι «…αφού βγήκε ο Λύρος Δήμαρχος, γιατί να μην βγω εγώ;;».

Υ.Γ. Ευχαριστώ την Βάσω και τον Μιχάλη για την υπομονή τους.

Σπυρίδων Δ. Σταράμος

*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου, χωρίς την προηγούμενη έγγραφη άδεια του etoliko.gr*