Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, άνοιξε με χαιρετισμό του τις εργασίες της τρίτης ημέρας του 4ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου Αιτωλοακαρνανίας από το “Άλμα Ανάπτυξης”, μιλώντας για ένα εξαιρετικό βήμα διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων.

“Και μέσα στις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες των τελευταίων ετών μπορούμε να τα καταφέρουμε με την Αιτωλοακαρνανία στο επίκεντρο”, είπε, λέγοντας χαρακτηριστικά “είμαστε παιδιά αυτού του τόπου”, σύμφωνα με δημοσίευμα του AchaiaNews.gr.

Αναφέρθηκε στο μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Γερμανία πάνω σε θέματα πρωτογενούς τομέα, τουρισμού και κυκλικής οικονομίας όπου υπάρχουν κοινά συμφέροντα, εξηγώντας πως με αυτοπεποίθηση μπορεί να χτιστεί η Δυτική Ελλάδα του 2030. Άλλωστε, όπως τόνισε, η εξωστρέφεια δεν είναι για τις δημόσιες σχέσεις αλλά είναι ζήτημα ουσίας κι επιβίωσης.

“Το Ολιστικό μας σχέδιο για την Τριχωνίδα “τρέχει” και είναι ενήμεροι και αρωγοί οι δήμαρχοι Αγρινίου και Θέρμου, ενώ το νέο Χωροταξικό που ήδη ψηφίστηκε από την κυβέρνηση αναμένεται να λύσει προβλήματα που χρόνιζαν και να απελευθερώσει και πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης για την βιώσιμη Ανάπτυξη της περιοχής”, τόνισε κ. Φαρμάκης.

Παράλληλα, υπενθύμισε τις δράσεις που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή με 167 εκ. μόνο από την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Αιτωλοακαρνανίας, όπως για την είσοδο του Αγρινίου, για το οποίο η Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη(ΒΑΑ) περιλαμβάνει έργα ύψους 133 εκ. ευρώ.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Περιφερειάρχης Δ.Ε. στα ενεργειακά θέματα στην περιοχή περιγράφοντας το πως το Νοσοκομείο Αγρινίου από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2014-2020 θα εξοικονομήσει το 70% του κόστους που είχε σε πετρέλαιο, έχοντας σχεδόν μηδενική ενεργειακή κατανάλωση, όντας ίσως το πρώτο που επιτυγχάνει κάτι τέτοιο στην Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη. Δεν παρέλειψε, δε, να υπενθυμίσει την στήριξη που έδωσε η Περιφέρεια στις τοπικές μονάδες Υγείας.

Ειδική μνεία έκανε, πάντως, στις επτά(7) ενεργειακές κοινότητες της Αιτωλοακαρνανίας που, μετά την πρόσφατη επίσκεψη του ιδίου στην ΡΑΕ, καθιστούν την περιοχή επίκεντρο ενεργειακής αλλαγής απαραίτητης στην δύσκολη εποχή μας. “Το μεγαλύτερο ενεργειακό Πάρκο της Ευρώπης θα φτιαχτεί στην περιοχή μας, στην περιοχή του Μεσολογγίου, με πάνω από 140 χιλιάδες οφελούμενους πολίτες από τους οποίους η μεγάλη πλειοψηφία δραστηριοποιείται στον αγροτικό τομέα”, τόνισε ο κ. Φαρμάκης.

Ακόμη, έκανε αναφορά στην άυλη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος με τις δομές που φτιάχνει η Περιφέρεια ώστε να την έχει η κάθε επιχείρηση ως συμβουλό της και με στόχο να προχωρήσουν οι υποδοχείς επιχειρηματικόητας όπως το Επιχειρηματικό Πάρκο στο Αγρίνιο.

Τέλος, περιέγραψε τις παρεμβάσεις της Περιφέρειας πάνω σε θέματα αρχαιοτήτων, εμβληματικών κτιρίων όπως οι αποθήκες Παπαπέτρου στο Αγρίνιο και το Ξενοκράτειο στο Μεσολόγγι. Τα αρχαία θέατρα της Αιτωλοκαρνανίας αλλά και οι παρεμβάσεις όπως η αποκατάσταση των γεφυριών στο Αιτωλικό είναι μέρος ανάλογων παρεμβάσεων που αγγίζουν τα 23,5 εκ. από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας.

achaianews.gr