Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου ενέκρινε ΟΜΟΦΩΝΑ την αδελφοποίηση του Δήμου Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου με το Δήμο Μετεώρων, με σκοπό τη προαγωγή των οικονομικών, πολιτιστικών, μορφωτικών και κοινωνικών σχέσεων τους.

Κατά τη λήψη της απόφασης γνωστοποιήθηκε στο σώμα η υπ’ αριθμ. 5/2022 απόφαση του Συμβουλίου της Κοινότητας Αιτωλικού, σύμφωνα με την οποία προτάθηκε η αδελφοποίηση των δύο δήμων, με σκοπό την ανάδειξη της ιστορικής φυσιογνωμίας και του έργου του Γρηγόριου Λιακατά, και τη σύσφιξη των διαχρονικά ιστορικών σχέσεων της ιστορικής Κοινότητας Κλεινοβού με την Κοινότητα Αιτωλικού.

Συγκεκριμένα κατά την εισήγηση του παραπάνω θέματος αναφέρθηκε σχετικά από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο:
«Όλοι μας γνωρίζουμε τους δεσμούς του ήρωα Γρηγόριου Λιακατά με το Δήμο Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου και ειδικότερα με την ηρωική μάχη της νήσου Ντολμά στο Αιτωλικό κατά την δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγίου από τα στρατεύματα του Ιμπραήμ και τον ένδοξο και ηρωικό θάνατό του στο πεδίο της μάχης. Η καταγωγή του ήταν από το Κλεινοβό Καλαμπάκας όπου κατά τους ιστορικούς είχε εγκατασταθεί προεπαναστατικά με την οικογένειά του. Η μύησή του στη Φιλική Εταιρεία γρήγορα ανέδειξε την φιλοπατρία του και την εχθρική του στάση απέναντι στον Οθωμανικό ζυγό. Σύντομα με το ξέσπασμα του αγώνα της εθνικής παλιγγενεσίας αναδείχθηκαν οι στρατιωτικές του ικανότητες και η ηγετική του φυσιογνωμία με αποκορύφωμα την μάχη του Ντολμά στο Αιτωλικό όπου έπεσε υπέρ πίστεως και πατρίδας. Με δεδομένη την προσφορά του στο αγώνα της ανεξαρτησίας, προτείνεται η αδελφοποίηση του Δήμου Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου με τον Δήμο Μετεώρων με σκοπό την ανάδειξη της ιστορικής φυσιογνωμίας και του έργου του Γρηγόριου Λιακατά και ιδιαίτερα τη σύσφιξη των διαχρονικά ιστορικών σχέσεων της ιστορικής Κοινότητας Κλεινοβού με την Κοινότητα Αιτωλικού και τη μεταξύ των δύο Δήμων προαγωγή των οικονομικών, πολιτιστικών, μορφωτικών και κοινωνικών σχέσεων».

Τα πρώτα βήματα για τη δημιουργία της τοιχογραφίας στην είσοδο της πόλης μας

Πρόγραμμα
ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΚΟ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ-ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ

Ώρα 7.30 μ.μ.

Προσέλευση επισήμων στο Μνημείο Λιακατά

Τελετάρχης – εκφωνητής (κ.ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΣΤΑΝΑΣ)

Έναρξη τελετής και κατάθεση στεφάνων από τους:

κ. Θεόδωρο Αλέκο, Δήμαρχο Μετεώρων

κ. Γεώργιο Πίσπα, Πρόεδρο Κοινότητας Κλεινοβού

κα. Κωνσταντίνα Μαντζή, Πρόεδρο Κοινότητας Αιτωλικού

κ. Κώστα Λύρο, Δήμαρχο Δήμου Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου

Αποκαλυπτήρια τοιχογραφίας Λιακατά από τους κ.κ. Δημάρχους Μετεώρων και Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου καθωσ και Αντιδημάρχου Αιτωλικού, κ. Χρήστο Μασαούτη

Μετάβαση στο μνημείο Άστιγγος

Απόδοση τιμών – Κατάθεση στεφάνων – Επιμνημόσυνη δέηση.

Πομπή έως την πλατεία

Ανάγνωση απόφασης αδελφοποίησης από τον Πρόεδρο του Δημ. Συμβουλίου του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Ιωάννη Τσώλο

Ανάγνωση απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου Μετεώρων

Ομιλία του Δημάρχου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου

Ομιλία του Δημάρχου Μετεώρων

Ομιλία από την πρόεδρο Αιτωλικιωτών Αττικής κα Μάγδα Βελτσίστα

Υπογραφή πρωτοκόλλων Αδελφοποίησης από τους κ.κ. Δημάρχους.

Παραδοσιακοί χοροί από χορευτικά τμήματα.

Πέρας τελετής.

etoliko.gr