Και έτσι σιγά σιγά φτάσαμε σε 5 (!) άρθρα με νέα ελπιδοφόρα, με χαρούμενα νέα που δε μας χαλάνε τη διάθεση.
Σήμερα θα γράψω για τα όμορφα σχολεία μας (γιατί αν δεν παινέψεις το σπίτι σου…)!
Και δεν είναι τα κτίρια που κάνουν ένα σχολείο αλλά οι άνθρωποι που καθημερινά βάζουν το λιθαράκι τους, δίνουν το δικό τους «αθόρυβο», ταπεινό αγώνα για να γίνουν τα παιδιά μας καλύτεροι άνθρωποι.
Και σίγουρα ξέρουμε αρκετά παραδείγματα «κακών» δασκάλων, ίσως όχι κακών αλλά με κάπως «παλιά» νοοτροπία, ίσως κάπως σκουριασμένα μυαλά.


Όμως, σήμερα θέλω να γράψω για τους ξεχωριστούς μας δασκάλους! Γιατί ευτυχώς δεν είναι και λίγοι. Και κάνουν πραγματικά ό, τι περνά από το χέρι τους.
- Το Α’ δημοτικό σχολείο κυκλοφόρησε το τέταρτο τεύχος της μαθητικής του εφημερίδας, το καλοκαιρινό του τεύχος! Εφημερίδα κυκλοφορεί από την αρχή της χρονιάς και το γυμνάσιο Αιτωλικού. Ένα τεύχος κυκλοφόρησε κι από το Γ’ δημοτικό, από τους μαθητές μάλιστα της Β’ τάξης «Τα ανήσυχα Δευτεράκια», με τη στήριξη της δασκάλας τους, Νατάσας Παπαδήμα!
- Οι πρόβες για τις καλοκαιρινές παραστάσεις και γιορτές σε όλα τα δημοτικά σχολεία ξεκίνησαν πυρετωδώς από το Μάιο και είδαμε ήδη δυο υπέροχες παραστάσεις: το «Θαλασσοσφυριχτή» του Δ.Λεϊμονή από την πέμπτη τάξη του Α’ δημοτικού σχολείου με το δάσκαλό τους, Γιώτη Βάρρα, αλλά και την αρχαία τραγωδία «Ελένη» από την τετάρτη τάξη του Γ´ δημοτικού σχολείου με τη δασκάλα τους της θεατρικής αγωγής, Ιωάννα Σάκκουλη. Έρχονται οι Όρνιθες του Αριστοφάνη την επόμενη εβδομάδα από την τετάρτη τάξη του Β’ δημοτικού και φυσικά οι καλοκαιρινές γιορτές του Α’ και Γ’ δημοτικού την παραμονή λήξης του σχολικού έτους.


(Για το Γ’ δημοτικό σχολείο Αιτωλικού ένα επιπλέον τεράστιο μπράβο στη διευθύντρια του σχολείου, Όλγα Κιτέα, για τη συμμετοχή των παιδιών του σχολείου στις εκδηλώσεις αδελφοποίησης. Ήταν το σχολείο με τη μεγαλύτερη συμμετοχή, γιατί «έβαλε το χεράκι της» πείθοντάς τους για τη σημασία της συμμετοχής σε τέτοιες εκδηλώσεις, για την αγάπη στην παράδοση, τον πολιτισμό και την ιστορία μας. Μια δασκάλα ασταμάτητη που βρέθηκε ξαφνικά στη θέση της διευθύντριας και πραγματικά, μέσα σε μια πολύ δύσκολη χρονιά, έδειξε ξεχωριστό θάρρος, τόλμη και ανταποκρίθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στα νέα της καθήκοντα.)


- Χθες βράδυ, όσοι βρεθήκαμε στο Β´ δημοτικό, είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε «από κοντά» το φεγγάρι και να μιλήσουμε για τους πλανήτες και το ηλιακό μας σύστημα.
Ο διευθυντής του Β´ δημοτικού, Γιώργος Καρακάσης, κάλεσε τον Γιώργο Ντέκα, μέλος της Αστρονομικής και Αστροφυσικής Εταιρείας Δυτικής Ελλάδας, και στον προαύλιο χώρο του σχολείου, χωρίς, δυστυχώς, να έχουν σύμμαχο το συννεφιασμένο ουρανό, μαθητές, δάσκαλοι και γονείς, είδαν μέσα από το τηλεσκόπιο που έφερε μαζί του ο καλεσμένος, τους κρατήρες της σελήνης για πρώτη φορά! Ο κύριος Ντέκας έδειξε στα παιδιά τη θέση των πλανητών και τους εξήγησε παραστατικά την απόσταση μεταξύ τους, τις θερμοκρασίες τους και όλα όσα ήθελαν να μάθουν οι μικροί «αστροπαρατηρητές».
- Ο δάσκαλος της τετάρτης Δημοτικού, στο Β’ δημοτικό, Κώστας Καστανάς, δεν έχασε ευκαιρία φέτος, τελευταία του χρονιά ως δάσκαλος, να μιλά στους μαθητές του για τη σημασία του μουσείου της Βάσως Κατράκη, να μεταδίδει την αγάπη του για τον τόπο, να τους κάνει ακόμα και μάθημα στο χώρο του μουσείου, να τους μαθαίνει το έργο της χαράκτριας και να ζωγραφίζουν όλοι μαζί έργα της, με αποκορύφωμα την έκθεση ζωγραφικής που έκαναν οι μαθητές του σχολείου στο Κατράκειο κατά την παρουσίαση του βιβλίου “Το παιδί με τη φουστανέλα” του Δ. Λεϊμονή. Στην ίδια εκδήλωση, οι μαθητές του Α’ δημοτικού σχολείου έκαναν αναπαράσταση σελίδων του βιβλίου του Αιτωλικιώτη συγγραφέα.
- Στο Β’ δημοτικό, φέτος, τα παιδιά που έκαναν αγγλικά με την κυρία Αρσινόη Χαμαλέτσου, αλλά και τους δασκάλους Χρήστο Οικονόμου και Νικολέτα Κατσιμάρδου, είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν και σε ένα πανευρωπαϊκό πρόγραμμα! Το e-twinning είναι η κοινότητα των σχολείων της Ευρώπης! Πρόκειται για μία ασφαλή πλατφόρμα για το προσωπικό (εκπαιδευτικούς, διευθυντές, βιβλιοθηκάριους κλπ) που εργάζεται σε σχολεία των Ευρωπαϊκών χωρών που συμμετέχουν, προκειμένου να επιικοινωνήσουν, να συνεργαστούν, να αναπτύξουν σχέδια, να μοιραστούν και εν ολίγοις να νιώσουν ότι αποτελούν μέρος της πιο συναρπαστικής μαθησιακής κοινότητας στην Ευρώπη. (Το eTwinning συγχρηματοδοτείται από το Erasmus+, το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την Εκπαίδευση, την Κατάρτιση, τη Νεολαία και τον Αθλητισμό.) Όταν μας ενημέρωσε η δασκάλα των παιδιών ενθουσιάστηκα. Δεν το είχα καν ακούσει!


Σίγουρα είναι άλλες τόσες δράσεις που δεν ξέρω, εκδρομές, εκδηλώσεις, και για τα δημοτικά και για το γυμνάσιο και το λύκειο, αλλά και τα υπόλοιπα σχολεία της περιοχής μας.
Περιμένουμε με μεγάλη μας χαρά να μας τα στέλνετε αυτά τα ωραία σας για να τα ανεβάζουμε… Μικρές και μεγάλες πράξεις, όλες σημαντικές!
Βάσω Νικολογιάννη
*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου, χωρίς την προηγούμενη έγγραφη άδεια του etoliko.gr*