Ήταν 8 Μάϊου όταν η εθελοντική ομάδα που ζωντάνεψε το λιμανάκι της «Μπουκογιάννου» σε πάρκο υδρόβιων πτηνών, μας ανακοίνωσε μέσω του facebook ότι με την βοήθεια εμπείρων ατόμων «θα αναλάβει να αξιοποιήσει το εγκαταλειμμένο καΐκι στη δυτική πλευρά του Αιτωλικού» και να δημιουργήσουν έναν ακόμα πόλο έλξης στον τόπο.

Ο χώρος του «καραβιού» καθαρίστηκε, το καΐκι «σηκώθηκε» και «μπαλώθηκε», αλλά εδώ και ένα μήνα οι εργασίες μένουν στάσιμες. Οι εθελοντές έχουν όλη την καλή διάθεση και όρεξη να δουλέψουν ΑΛΛΑ λόγω της έλλειψης υλικών δεν μπορούν να προχωρήσουν.

Όπως μας μετέφεραν τα παιδιά, από το μέρος έχουν περάσει κάμποσοι εν δυνάμει υποψήφιοι δήμαρχοι, περιφερειάρχες, βουλευτάδες και σύμβουλοι μαθαίνοντας τις προθέσεις τους, δίνοντάς τους συγχαρητήρια για την εθελοντική τους προσφορά, βγάζοντας «λόγο» για την σημασία του εθελοντισμού, χτυπώντας τους την πλάτη, φωτογραφιζόμενοι με το ζωντανό «κομμάτι» της ναυτικής ιστορίας του τόπου μας αλλά το χέρι στην τσέπη δεν έβαλε κάνεις.

Οι ΜΟΝΟΙ που έβαλαν το χέρι στην τσέπη, εκτός από την προσφορά των εθελοντών, είναι η εκπαιδευτικός και συμπολίτισσά μας Μαρία Τσιρογιάννη που πλήρωσε εξ ολοκλήρου την ξυλεία της αποκατάστασης του καραβιού και ο Δήμαρχος της πόλης μας, Κώστας Λύρος, προσφέροντας ένα κουτί βίδες.

ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΦΑΝΤΟΙ.

Οι εθελοντές επιθυμούν να μετατρέψουν το παλιό εγκαταλελειμμένο καΐκι σε οικομούσειο της ναυτικής τέχνης του Αιτωλικού, ώστε να μάθουμε οι νέοι για την παραδοσιακή ναυτική ιστορία του τόπου, να θυμηθούν οι μεγαλύτεροι τα πλοία που ήταν αγκυροβολημένα στο τότε λιμάνι της πόλης, αλλά να δημιουργηθεί ακόμα ένα σημείο επισκεψιμότητας του τόπου.

Να προστεθεί κι αυτό στα 24 +1 πράγματα που μπορείς να κάνεις στο Αιτωλικό.

Οι συμπολίτες μας ζητάνε την βοήθεια μας για να βοηθήσουν τον τόπο μας. Να τον ομορφύνουν. Να τον καλυτερέψουν. Να τον αναδείξουν.

Ο Πολιτιστικός & Μορφωτικός Σύλλογος «Το Αιτωλικό», στον οποίο έχει ενταχθεί η παραπάνω εθελοντική ομάδα, από την μεριά του έβγαλε ανακοίνωση, πριν δυο μέρες, για τις προθέσεις της ομάδας, τον σκοπό της δράσης και τη ζήτηση βοήθειας για να συνεχιστεί το εθελοντικό έργο της ομάδας.

Οι καιροί είναι οικονομικά δύσκολοι, αλλά αξίζει να δοθεί μια χείρας βοηθείας στα δικά μας παιδιά ώστε να πάμε τον τόπο μας ένα βήμα παρακάτω.

Να μην περιμένουμε στην ανταποδοτική βοήθεια των πολιτικών «κηφήνων».

Το «καράβι» στο Αιτωλικό θα μείνει, ΔΕΝ θα το πάρει κανείς σπίτι του.

Ο τόπος έχει ανάγκη από τέτοιες δράσεις.

Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά την ανακοίνωση του Πολιτιστικού & Μορφωτικού Συλλόγου «Το Αιτωλικό» :

«Η αρχή έγινε!

Στη δυτική παραλία του Αιτωλικού, εδώ και καιρό γίνεται μια αξιέπαινη προσπάθεια αποκατάστασης του μεγάλου ξύλινου σκαριού, που τόσο καιρό ήταν εγκαταλελειμμένο και φθείρονταν.

Την όλη διαδικασία έχουν αναλάβει εθελοντικά, τα παιδιά που ανέδειξαν το “Λιμανάκι” Αιτωλικού και χρειάζονται τη στήριξη όλων μας.

Η μεγάλη ναυπηγική παράδοση του Αιτωλικού, προσδοκεί να βρεί σε αυτό το σημείο, ένα σημαντικό ίχνος της παλιάς της αίγλης – εκεί που πριν από κάποια χρόνια λειτουργούσε το τελευταίο σημαντικό καρνάγιο του Αιτωλικού από τον ναυπηγό Αντ. Βλαχόπουλο.

Ο χώρος αυτός ταυτόχρονα, συνδεδεμένος με το “Λιμανάκι” ως στάση μιας διαδρομής, την προτομή του Φρανκ Αμπνευ Άστιγκς και την ευρύτερη περιοχή της λιμνοθάλασσας – όπου γίνονται πολλές εκδηλώσεις – θα γίνει σίγουρα ένας τουριστικός προορισμός για την πόλη μας!

Μέχρι τώρα, έχουν ήδη αποκατασταθεί τα ξύλινα στοιχεία του σκαριού – ύστερα από δωρεά/χορηγία συμπολίτισσάς μας.

Μένουν ακόμη να γίνουν πολλά, τα οποία απαιτούν ένα σημαντικό κόστος – και ιδιαίτερα το εσωτερικό του σκάφους, όπου σχεδιάζεται να γίνει επισκέψιμος χώρος , σχετικός με την ναυπηγική τέχνη και παράδοση!

Χρειάζεται λοιπόν η προσφορά και βοήθεια όλων μας (είτε οικονομική είτε με χορηγία υλικών), για την ολοκλήρωση του σημαντικού αυτού εγχειρήματος, που θα δημιουργήσει ακόμη έναν όμορφο χώρο – τοπόσημο στην πόλη μας!

Μπορείτε να επικοινωνείτε σχετικά στα τηλ. 694 721 3432 και 694 894 8518 για σχετικές πληροφορίες.

Η Ομάδα Εθελοντών “Λιμανάκι Αιτωλικού”, έχει ενταχθεί στο Περιβαλλοντολογικό τμήμα του Πολιτιστικού & Μορφωτικού Συλλόγου Αιτωλικού.

Καλούμε τα μέλη του Συλλόγου μας, να στηρίξουν με όποιο τρόπο μπορούν την ολοκλήρωση της προσπάθειας και ευχόμαστε την επιτυχία αυτού του έργου!»

Σπυρίδων Δ. Σταράμος

*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου, χωρίς την προηγούμενη έγγραφη άδεια του etoliko.gr*