Άλλη μια εβδομάδα πέρασε και δεν μπορώ να πω ότι δεν υπάρχουν πράγματα που έγιναν στο Αιτωλικό. Μπορεί να μην έχουμε κάθε εβδομάδα να γράψουμε και πολλά, αλλά το καλοκαίρι μας δίνει πολλές ευχάριστες εκπλήξεις με πολιτιστικές δράσεις.
Θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ στην εκδήλωση που έγινε προς τιμήν της πρώτης και αγαπημένης μου δασκάλας, Κρυσταλλίας Σούγια, στο άγαλμα.
Μια υπέροχη πρωτοβουλία, χορηγία του ανηψιού της Μπούρου Σωτήρη, με τη στήριξη του Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου “Το Αιτωλικό”.
Ο Σωτήρης τόνισε την προσφορά της κυρίας Κρυσταλλίας στην εκπαίδευση, από τα πρώτα χρόνια της σταδιοδρομίας της και μας έδειξε και φωτογραφίες από την εκπαιδευτική της δράση.
Στην εκδήλωση τραγούδησε ο Γιάννης Πανουκλιάς με την ορχήστρα του τραγούδια που μας ταξίδεψαν κάτω από το φεγγαρόφωτο, σε μια βραδιά μαγική, με ένα αεράκι μοναδικό, χωρίς καθόλου υγρασία και κουνούπια.
Ο Σωτήρης είχε μεριμνήσει και για κέτερινγκ που κερνούσε φαγητό και αναψυκτικά τους παρευρισκομένους και πραγματικά ήταν όλα τόσο όμορφα και συγκινητικά.
Μόνη παραφωνία (αν μπορούμε να τη χαρακτηρίσουμε έτσι, μάλλον περισσότερο παράπονο δικό μου) ο όχι και τόσος πολύς κόσμος, αφού λόγω Σαββάτου υπήρχαν πολλές ανειλημμένες κοινωνικές υποχρεώσεις. Και το αναφέρω μόνο γιατί πραγματικά η ορχήστρα έδωσε τον καλύτερο εαυτό της, η βραδιά, όπως ξαναείπα ήταν μαγική, και ήταν κρίμα που το έχασαν αρκετοί συμπολίτες μας.
Αξίζει να αναφερθούμε και στην μουσική βραδιά στο Κατράκειο, με την καλλιτεχνική επιμέλεια του Σπύρου Χολέβα, όπου το μουσείο της Βάσως Κατράκη άνοιξε τις πόρτες του και πιστεύω ότι είναι από τις καλύτερες ιδέες η αξιοποίηση του χώρου για καλοκαιρινές πολιτιστικές δράσεις.
Αναμένουμε με χαρά και τις παραστάσεις του φεστιβάλ του Πολιτιστικού Συλλόγου “Θεάτρου όψεις”.
Και να ψάχνετε στο ίντερνετ και γενικά από στόμα σε στόμα τι εκδηλώσεις υπάρχουν στην περιοχή. Όλο και κάτι όμορφο θα ανακαλύψετε! Και πόσο σημαντικό είναι να στηρίζουμε τέτοιες δράσεις στον τόπο μας, ώστε να ξαναγίνουν και να ξαναγίνουν!
Καλή συνέχεια! (Κι αν δεν γεννήσω, εντωμεταξύ, τα ξαναλέμε την άλλη Παρασκευή!)
Βάσω Νικολογιάννη
*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου, χωρίς την προηγούμενη έγγραφη άδεια του etoliko.gr*
ΥΓ1. Σε συνέχεια του άρθρου μου για το θρησκευτικό τουρισμό παραθέτω σε υστερόγραφα τα σχόλια με τις διαφωτιστικές διευκρινήσεις των αναγνωστών μας.
ΥΓ2. “Μια από τις εκκλησίες γύρω από την πλατεία, ο Άη Δημήτρης, λόγω και της τελευταίας ανακαίνισής του (και πάλι από την εθελοντική ομαδα, μην το ξεχνάμε) μπορεί να γίνει χώρος που να φιλοξενεί εκθέσεις μόνιμες και περιοδικές εκκλησιαστικού περιεχομένου, όπως πχ έκθεση παλαιών εικόνων, κειμηλίων που έχουμε στα σπίτια μας.”
ΥΓ3. Μια από τις εθελόντριες ήταν και είναι η Βασιλική Σπυρ. Δελβινιώτη, από αγάπη στον Άγιο Δημήτριο και παρέχει πάντα αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες της στο Ναό αυτό!!!
ΥΓ4. Εθελοντική είναι και η δράση στο μεγαλύτερο σπηλαιώδη ναό των Βαλκανίων, τον ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ ΚΡΕΜΑΣΤΟ. Παιδιά του Αιτωλικού, εθελοντές και αυτοί, που για 16 συναπτά χρόνια, κάνανε σπουδαία δουλειά, σε ένα θαύμα της φύσης και του πολιτισμού, του 995 μχ. Ο Άγιος Νικόλαος ο Κρεμαστός θεωρείται κομμάτι του Αιτωλικού για λόγους που δεν είναι της στιγμής.
ΥΓ5. Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ δεν είναι τυχαίο εξωκλήσι, είναι ιστορικά η πιο παλιά εκκλησία του τόπου μας του 1699.