Προσωπικά, μου αρέσει πολύ να βλέπω να πραγματοποιούνται εκδηλώσεις σε μη αναμενόμενους καθορισμένους χώρους. Να δίνεται ζωή σε νέες «γωνιές» / μεριές / χώρους των πόλεών μας. Να δούμε την πόλη μας και με άλλο μάτι. Να μοιράζεται ο πολιτισμός σε όλη την έκταση του «νησιού» μας ή του δήμου μας. Να μην κολλάμε στο παρελθόν και να κάνουμε βήματα προς το μέλλον.

Κάτι το οποίο, τα τελευταία χρόνια, συμβαίνει στην πόλη μας, ξεφύγαμε από τα θεατρικά – σκετς στο κτήριο του πρώην Δημαρχείου, τις ομιλίες στο Πνευματικό Κέντρο και των πάσης φύσεως εκδηλώσεων στην πλατεία. «Φτιάξαμε» νέους χώρους όπως το Ανοικτό Θεατράκι, τη Μανέζ Επίδειξης Αλόγων αλλά «ανακαλύψαμε» και νέες γωνιές όπως η δυτική παραλία του «Αγάλματος», το «Κατράκειο» και οι προαύλιοι χώροι του Πολιτιστικού & Μορφωτικού Συλλόγου «το Αιτωλικού», του Πνευματικού Κέντρου και του Ναυτικού Μουσείου.

ΑΛΛΑ να βλέπουμε τους νέους χώρους σαν ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ και όχι σαν ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ.

Ειδικά φέτος οι «εναλλακτικοί» χώροι έχουν την τιμητική τους στις καλοκαιρινές πολιτιστικές εκδηλώσεις. Η πίσω αυλή από το «Κατράκειο» φιλοξένησε μια ωραία μουσική βραδιά και αναμένεται να φιλοξενήσει σήμερα μια θεατρική παράσταση. Αλλά και στον προαύλιο χώρο του Ναυτικού Μουσείου, πρώην «Εξέδρα», δόθηκε ζωή με ανάλογη αξιόλογη μουσική βραδιά. Χώροι που για πρώτη φορά χρησιμοποιούνται για αυτό τον σκοπό. Χώροι που μακάρι να συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται και να αξιοποιούνται για τέτοιους σκοπούς.

Το ότι, όμως, «βρίσκονται» νέοι χώροι θεάματος ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουμε τους παραδοσιακούς μας χώρους πολιτισμού. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να μπούμε στην λογική του τύπου «το θεατράκι είναι ακατάλληλο, πάμε στο Κατράκειο».

Πάμε στο «Κατράκειο», στο «Άγαλμα», στους προαύλιους χώρους ή στις αυλές διαφόρων κτηρίων, επειδή είδαμε τον χώρο με διαφορετική πολιτιστική «ματιά», ΟΧΙ γιατί δεν έχουμε πού αλλού να πάμε.

Είναι ΝΤΡΟΠΗ η εικόνα του Ανοικτού Θεάτρου Αιτωλικού. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ για την εικόνα του από την Δημοτική Αρχή.

ΠΕΡΥΣΙ πάλι τα ίδια έγραφα, Φάκελος: Ανοικτό Θέατρο Αιτωλικού.

ΠΡΟΠΕΡΣΙ ο Μιχάλης Κότσαρης, εικαστικός και μέλος του ΔΣ του ΠΜΣ «το Αιτωλικό», είχε ξεσπάσει για την εγκαταλειμμένη εικόνα του θέατρου, Σε πλήρη εγκατάλειψη το θεατράκι Αιτωλικού.

Και ερχόμαστε ΦΕΤΟΣ όπου βλέπουμε το ίδιο χάλι, παρά τα μπαλώματα που έγιναν κατά καιρούς.

Το θεατράκι μας είναι ακατάλληλο για χρήση. Δεν είναι μόνο το ότι έχουν σαπίσει και αφαιρεθεί ξύλινες σανίδες από τις κερκίδες αλλά υπάρχουν ζημιές στα «καμαρίνια» του θεάτρου και στις τουαλέτες, με σπασμένες πόρτες, χαλασμένες στέγες και προβλήματα στα υδραυλικά και ηλεκτρολογικά.

Γι’ αυτό, άλλωστε, επιλέγονται φέτος νέοι χώροι για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Αιτωλικού.

Έχουν δοθεί στα μέλη του ΠΜΣ «το Αιτωλικό» εγγυήσεις από την τοπική ηγεσία της πόλης ότι στα μέσα Ιουλίου θα έχουν αποκατασταθεί τα προβλήματα που υπάρχουν και θα είναι λειτουργήσιμο το θέατρο ώστε να πραγματοποιηθεί η 9η Θεατρική Συνάντηση Ερασιτεχνικών Ομάδων “Θεάτρου ‘Οψεις”, αλλά απ’ ό,τι μαθαίνουμε και βλέπουμε η ημερομηνία ολοκλήρωσης της επισκευής των βλαβών όλο και αναβάλλεται.

Έχει περάσει το μίσο καλοκαιρί – 18 Ιουλίου έχουμε σήμερα – και ένας ζωντανός χώρος πολιτισμού της πόλης είναι νεκρός.

Ας μην ξεχνάμε ότι το Ανοικτό Θέατρο Αιτωλικού το «έφεραν οι πατεράδες μας» και «είναι ένας χώρος θεάτρου, χορού, μουσικής, τραγουδιού, επίδειξης και εκθέσεων της πόλης μας. Είναι ένα χώρος που κάθε καλοκαίρι παίρνει σάρκα και οστά από τους Αιτωλικιώτες. Είναι ένας χώρος έκφρασης και δημιουργίας για τους πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους μας. Είναι ένα, από τους λίγους, χώρους, της πόλης μας, που έχει συγκεντρώσει, όχι μια φορά, εφτακόσια, οκτακόσια, ακόμα και χίλια άτομα για παραστάσεις που έδωσαν συμπολίτες μας».

Τέλος, θα το ξαναγράψω και τώρα ότι έχει έρθει η στιγμή να γίνει μια ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ ανάπλαση αυτού του «“ενεργού” χώρου πολιτιστικού γίγνεσθαι».

Σπυρίδων Δ. Σταράμος

*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου, χωρίς την προηγούμενη έγγραφη άδεια του etoliko.gr*