Κάθε 17 Αυγούστου, ειδικά την προηγουμένη δεκαετία, το Αιτωλικό φιλοξενούσε πάνω από χίλια άτομα εκείνη την μέρα. Άτομα κάθε ηλικίας. Άτομα από γειτονικούς δήμους και νόμους που αγαπούσαν και αγαπούν τα άλογα. Άτομα που ερχόταν να απολαύσουν το μοναδικό θέαμα της επίδειξη αλόγων και να περάσουν την υπόλοιπη βραδιά τους στην πόλη μας.

Όμως, με πρόφαση τις νέες υγειονομικές συνθήκες που μας έφερε ο covid-19 αυτή η επιτυχημένη εκδήλωση έλλειψε τα καλοκαίρια του 2020 και του 2021.

Φέτος ο Αντιδήμαρχος Αιτωλικού, κ. Χρήστος Μασαούτης, προσπάθησε το σαββατοκύριακο που μας πέρασε να φέρει σε κοινό τραπέζι όλους τους εμπλεκόμενους συντελεστές της επίδειξης ώστε αυτό το καλοκαίρι να δούμε και πάλι το σόου των αλόγων. Παρά την σύμφωνη γνώμη των παρευρισκόμενων να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση, ανταπόκριση των «αλογάρηδων» δεν ήταν η αναμενόμενη, αφού μόλις τέσσερα άτομα έδωσαν το παρών.

Η αλήθεια είναι ότι η θέληση του κ. Μασαούτη και των λιγοστών ιδιοκτητών αλόγων για να υλοποιηθεί η επίδειξη των αλόγων δεν φτάνει, όσο καλή διάθεση κι αν υπάρχει.

Για να πραγματοποιηθεί η επίδειξη των αλόγων ΠΡΕΠΕΙ να συναινέσει το ΣΥΝΟΛΟ των ιδιοτήτων αλόγων του Αιτωλικού και έπειτα ο Δήμος να αναλάβει όλες τις άλλες τεχνικές δουλειές και οικονομικές υποχρεώσεις της εκδήλωσης.

Αλώστε οι «αλογάρηδες» ήταν αυτοί που έστησαν, καθιέρωσαν και απογείωσαν την επίδειξη των αλόγων.

Δυστυχώς η κατάσταση που επικρατεί μεταξύ των σχέσεων των «αλογάρηδων», τα τελευταία χρόνια, δεν είναι και η καλύτερη. Είναι μια κατάσταση φαγωμάρας, κόντρας, γκρίνιας και διχασμού, κάτι που δεν βοηθάει στην υλοποίηση της εκδήλωσης.

Εκτός, όμως, από την κατάσταση αυτή, υπάρχουν και αλλά προβλήματα – θέματα που πρέπει να διευθετηθούν.

Όπως η αποσύνθεση του ΔΣ του Συλλόγου Εφίππων Αρματωμένων Πανηγυριστών Αιτωλικού “Η Αγία Αγάθη”. Ο σύλλογος ήταν αυτό που αναλάμβανε την διοργάνωση και με την συμβολή των μελών του, παρά τις όποιες δυσκολίες κατάφερνε κάθε χρόνο με τον έναν ή τον άλλον τρόπο να πραγματοποιεί την επίδειξη.

Ακόμα, ένα πρόβλημα που δημιουργήθηκε και πρέπει να λυθεί οριστικά είναι του χώρου της επίδειξης. Μετά την μεταφορά του, μια μερίδα καβαλλαρέων της πόλης μας δεν ικανοποιείται με την τωρινή θέση του, πάρα την γενική ανάπλαση και καλλωπισμό του νότιου τμήματος του Αιτωλικού. Για αυτό το λόγο δεν συμμετέχει στην εκδήλωση τα τελευταία χρόνια. Θεώρει ότι ο προηγούμενος χώρος επίδειξης, το δασάκι, είναι πιο κατάλληλος για την προπόνηση των αλόγων πριν το σόου.

Επίσης, υπάρχουν πολλοί Αιτωλικιώτες ιδιοκτήτες αλόγων που δεν συμμετέχουν στην εκδήλωση σνομπάροντας την προσπάθεια των συμπολιτών μας και της διοργάνωσης.

Επιπλέον, ο χώρος του σημερινού μανέζ, όπως θα δείτε στις παρακάτω φωτογραφίες, θέλει «δουλίτσα». Μπορεί να κόπηκαν τα χόρτα εντός και εκτός του γηπέδου αλλά οι υπόλοιπες βλάβες δεν αποκαταστάθηκαν.

Κατ’ εμέ η επίδειξη των αλόγων ήταν (και μακάρι να είναι ακόμα) η πιο πετυχημένη εκδήλωση της πόλη μας, μετά το πανηγύρι μας, με εξωστρεφή χαρακτηριστικά.

Ήταν και είναι μια εκδήλωση που έφτασε στην ακμή της την προηγουμένη δεκαετία. Μια εκδήλωση που δεν της δόθηκε η απαραίτητη σημασία την στιγμή που έπρεπε, με αποτέλεσμα, ενώ είχε όλες τις προϋποθέσεις να κάνει το παραπάνω βήμα και να μετατρέπει σε διήμερη ή τριήμερη Γιορτή Αλόγου, να παρακμάσει.

Το Αιτωλικό είναι γνωστό, στους κούκλους των «αλογάρηδων», για τα αλόγα που διαθέτει, αφού διαθέτει αρκετά καλά, εκπαιδευμένα, γνωστά και ακριβά ιδιόκτητα αλόγα. Εκτός, όμως, των αλόγων διαθέτει και ανθρώπους που είναι γνώστες του αντικειμένου και γνωστοί για την δουλεία τους σε όλη την χώρα.

Έχοντας, λοιπόν, την μαγιά και την πείρα, μήπως, ήρθε η ώρα να ξεκολλήσουμε από τον πάτο που πιάσαμε και να πραγματοποιηθεί μια ανανεωμένη, αναπτυξιακή και αναθεωρημένη επίδειξη – γιορτή αλόγων όπως της αξίζει;;;

Καλό μήνα και καλή ΑγιαΓάθη…

Σπυρίδων Δ. Σταράμος

*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου, χωρίς την προηγούμενη έγγραφη άδεια του etoliko.gr*