Αυτό που συμβαίνει στο Αιτωλικό δεν έχει προηγούμενο, κάθε μορφή πρασίνου έχει ξεραθεί.

Και να πεις ότι ζούμε στην Αφρική που το νερό είναι δυσεύρετο να το κατανοήσω, αλλά δεν μένουμε στην Αφρική. Μένουμε στην Αιτωλοακαρνανία που το υγρό στοιχείο είναι υπέρ πλούσιο.

Το μότο «Δεν ποτίζω – Δεν κόβω χορτάρια (Ξεραίνονται τα δέντρα)» έχει κυριαρχήσει. Δεν ανοίγουν τις βάνες νερού για να ποτίσουν τα σημεία πρασίνου και τα δέντρα για να μην μεγαλώσει η πρασινάδα και μετά πρέπει να την «κουρέψουνε».

Ειλικρινά θα ήθελα να μάθω τον ανθρώπινο «εγκέφαλο» που το σκέφτηκε.

Όταν δεν ποτίζεις όλα ξεραίνονται, νεκρώνουν.

Ακριβώς αυφό συνέβη και στα δεντρύλλια στο Λιμανάκι Αιτωλικού.

Όπως μας καταγγέλλουν οι εθελοντές, ενώ υπάρχει τοποθετημένο σύστημα ύδρευσης, η κεντρική βάνα νερού είναι κλειστή με αποτέλεσμα τα περισσότερα νεόφυτα δεντρύλλια, που φυτευτήκαν πριν δυο χρόνια, να έχουν ξεραθεί.

Και αφού οι επανειλημμένες ενοχλήσεις προς την δημοτική αρχή για να το θέμα του πορίσματος έπεσαν το κενό, οι ίδιοι πήραν την κατάσταση στα χέρια τους. Με την αφιλοκερδή εθελοντική βοήθεια του Κώστα Μπρούνου (ιδιωτικός υδραυλικός) επανασύνδεσαν το δίκτυο ποτίσματος με την παροχή νερού και αποκαταστήσαν όσες βλάβες υπήρχαν.

Έπειτα προχώρησαν στην αποξήλωση των ξεραμένων δεντρυλλίων και στην φυτέψει νέων φυτών, στο κόψιμο των όσων χόρτων υπήρχαν και στο βάψιμο των ταμπελών.

Για να συνεχίσουν, όμως, τα νέα φυτά να ζουν θα πρέπει να ΠΟΤΙΖΟΝΤΑΙ.

Χωρίς νερό θα έχουν την τύχη των προηγουμένων δεντρυλλίων και των δεντρυλλίων που φυτευτήκαν στο Δασάκι Αιτωλικού, όπου μετά από ένα χρόνο φύτευσης ξεράθηκαν όλα.

Το χάλι που επικρατεί στο Λιμανάκι Αιτωλικού επικρατεί και στην περιμετρική Αιτωλικού, μην πούμε ότι είναι και χειρότερο.

Η φετινή εικόνα της περιμετρικης είναι αποκαρδιωτική, όπως θα δείτε στις φωτογραφίες. Είναι Αύγουστος μήνας και όλοι οι χώροι πρασίνου είναι κίτρινοι με μερικά μπαλώματα πρασίνου.

Είναι ακόμα χειρότερα και από πέρσι.

Προσπαθώ να σκεφτώ το γιατί συμβαίνει αυτό και δεν βμπορώ να βρω λογικές λύσεις.

Δεν μπορεί να είναι οικονομικό το θέμα, ούτε τεχνικό. Εδώ ή είναι θέμα αδιαφορίας ή ανικανότητας ή είναι κάτι μεγαλύτερο που δεν μπορεί να το σκεφτεί ανθρώπινος νους.

Εκτός αν κάνουν οικονομία στο νερό για να κάνουν οικονομία στο ρεύμα, για να μην ξανά κόψουν το ρεύμα σε κανένα αντλιοστάσιο του δήμου, αστειάκι.

Απλά το ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΖΩΗ.

Σπυρίδων Δ. Σταράμος

*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου, χωρίς την προηγούμενη έγγραφη άδεια του etoliko.gr*