Διάβασα, τις προάλλες, ότι ο Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου ανακοίνωσε την έναρξη έργων ηλεκτροφωτισμού στους δρόμους του δήμου μας προσπαθώντας να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των συμπολιτών του.

Λοιπόν, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, το έργο αφορά «την αποκατάσταση των βλαβών σε διάφορα σημεία του δημοτικού δικτύου ηλεκτροφωτισμού σε οδούς, πλατείες και άλλους δημόσιους χώρους του Δήμου μας με στόχο τη λειτουργική και αισθητική αποκατάσταση των συγκεκριμένων δικτύων. Ειδικότερα θα τοποθετηθούν 30 ιστοί ηλεκτροφωτισμού με βραχίονα και φωτιστικά σώματα led 100 watt οι οποίοι θα τροφοδοτούνται από νέο δίκτυο με υπόγεια καλωδίωση. Τα σημεία που θα τοποθετούνται οι νέοι ιστοί θα υποδεικνύονται από την υπηρεσία και θα προκύπτουν από τα αιτήματα των πολιτών για επέκταση δημοτικού φωτισμού, ενώ περιλαμβάνεται και η τοποθέτηση – αντικατάσταση 25 φωτιστικών σωμάτων με φωτιστικά σώματα led 100 watt» και έχει προϋπολογισμό 129.993,84 Ευρώ.

Μάλιστα στο ίδιο μήκος κύματος είχε κυμανθεί ο δήμος και το Σεπτεμβριο του 2021 όταν προχώρησε στην ολοκλήρωση των εργασιών στην τοποθέτηση των στύλων φωτισμού στους δρόμους της ανατολικής πλευράς του Αιτωλικού.

Ο φωτισμός των δρόμων μας, των χωριών μας και των πόλεων μας, χωρίς καμιά αντίρρηση, είναι επιτακτική ανάγκη για μια ασφαλέστερη και ποιοτική ζωή των συμπολιτών μας.

Οι ενέργειες αυτές του δήμου είναι προς την σωστή πλευρά και, μάλιστα, θα ήταν επίτευγμα αν μπορούσε να φωτίσει κάθε ξεχασμένη γωνία του δήμου μας.

Επίτευγμα, όμως, θα ήταν να κάνουμε ένα βήμα παρακάτω από τον πλήρη ηλεκτροφωτισμό του δήμου μας. Ένα βήμα που θα μας φέρει μελλοντικά οφέλη. Ένα βήμα που θα συνδέει την αξιοποίηση της τεχνολογίας με την κάλυψη των βασικών μας αναγκών.

Πιο συγκεκριμένα στην προκυμμένη περίπτωση οι βασικές ανάγκες είναι από την μία ο φωτισμός ολοκλήρου του δήμου και από την άλλη η οικονομία χρημάτων και ενάργειας. Ειδικά την εποχή που ζούμε, που οι τιμές των τιμολογίων του ρεύματος και του φυσικού αερίου να είναι στα ύψη, η εξοικονόμηση ενέργεια και κατ’ επέκταση χρήματων είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Μπορεί στο μυαλό σας ο παραπάνω συνειρμός σκέψης μου να φαίνεται κάτι ουτοπικός, αλλά δεν είναι έτσι. Αυτός πρέπει να είναι ο σωστός τρόπος σκέψης για την επίλυση των βασικών μας αναγκών. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να ακολουθήσουμε τα βήματα άλλων δήμων, του εσωτερικού και του εξωτερικού (κυρίως του εξωτερικού).

Όπως, λοιπόν, άλλοι δήμοι έχουν τοποθετήσει ή αρχίσει και τοποθετούν φωτιστικά σώματα αυτόνομου φωτοβολταϊκού συστήματος έτσι και μείς πρέπει να κοιτάξουμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Η εγκατάσταση νέων ή αντικατάσταση των παλιών ενεργοβόρων και κοστοβόρων φωτιστικών σωμάτων από φωτιστικά σώματα αυτόνομου φωτοβολταϊκού συστήματος μπορεί να είναι μια αρχική κοστοβόρα επένδυση, αλλά είναι καλύτερη λύση στο πρόβλημα μας με πολλά μελλοντικά κέρδη, αφού ο δημοτικός ηλεκτροφωτισμός δεν θα συνδέεται πια στο δίκτυο της ΔΕΔΔΗΕ. Θα τροφοδoτούται αποκλειστικά από τον ήλιο και συνεπώς ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου δεν πληρώνει τον πάροχο ηλεκτρικού ρεύματος.

Με αποτέλεσμα: 1) να έχουμε περιβαλλοντικά οφέλη, αφού θα μειώσουμε έως και εκμηδενίσουμε την κατανάλωσης ενέργειας, 2) οικονομικά κέρδη, αφού δεν θα πληρώνουμε πάροχο ηλεκτρικού ρεύματος, 3) αναπτυξιακά οφέλη, αφού τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν θα μπορούν να «ριχθούν» για έργα ανάπτυξής και 4) λοιπά οφέλη, αφού θα εξαλειφθούν οι πάρα πολλές κλοπές καλωδίων δημοτικού φωτισμού που συμβαίνουν στο Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου.

Με σωστό σχεδιασμό της μελέτης μπορούν να τοποθετηθούν φωτιστικά σώματα που θα λειτουργούν ακόμα και με συννεφιά. Μάλιστα, υπάρχουν, συστήματα που έχουν επάρκεια φωτός τέτοια που διασφαλίζει τη λειτουργία τους για δύο και τρεις ολόκληρες ημέρες χωρίς ήλιο!

Η εγκατάσταση τέτοιων συστημάτων εκτός από τους δρόμους μπορεί να εφαρμοστεί στα δημοτικά κτήρια και στα σχολεία του δήμου μας.

Σε καμιά περίπτωση δεν είναι απέναντι στην συμμετοχή του δήμου στην Ενεργειακή Κοινότητα της Περιφέρειας. Απλά είναι μια συμπληρωματική κίνηση που βαδίζει δίπλα της.

Αξίζει να το σκεφτούμε.

Άλλωστε είναι γνωστό ότι με το φως κερδίζεις το σκοτάδι, κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Χρόνια πολλά και η Παναγία βοήθεια μας.

Σπυρίδων Δ. Σταράμος

*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου, χωρίς την προηγούμενη έγγραφη άδεια του etoliko.gr*