Την ευκαιρία σε μεγάλο αριθμό μελών να μάθουν το Αιτωλικό έδωσαν οι ΓεωΓΡΑΦΙΚΟΙ μέσα από τη σελίδα τους στο Facebook.

Και αυτό παιδιά είναι το Αιτωλικό, μια δημοτική ενότητα του δήμου Μεσολογγίου, με πληθυσμό 7.345 κατοίκους, 10 χλμ. βορειοδυτικά του Μεσολογγίου.
⚠️ Θυμίζω ότι Λιμνοθάλασσα ονομάζεται μια μεγάλη έκταση από λιμνάζοντα νερά, που βρίσκεται κοντά στη θάλασσα και επικοινωνεί με αυτή.
⭕ Η πόλη του Αιτωλικού είναι ανεπτυγμένη σ’ ένα μικρό νησάκι ριζωμένο στο μέσον περίπου της λιμνοθάλασσας Αιτωλικού-Μεσολογγίου.
⭕ Συνδέεται ανατολικά και δυτικά με την ξηρά με δύο πέτρινα πολύτοξα γεφύρια αρχικού μήκους περίπου 300 μέτρων το καθένα.
⭕ Πηγή πλούτου και ευημερίας η λιμνοθάλασσα και για τις δύο πόλεις: Αιτωλικού και Μεσολογγίου!
⭕ Ιδιαίτερα δε για την πόλη του Αιτωλικού που γεννήθηκε (αρκετές εκατοντάδες χρόνια πριν αυτής του Μεσολογγίου) κυριολεκτικά μέσα στην καρδιά της λιμνοθάλασσας και αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο του μεγάλου αυτού οικοσυστήματος, του μεγαλύτερου στην Ευρώπη. Μην το δέσουμε και κόμπο το τελευταίο, δεν μπορώ να το τριπλοτσεκάρω. Προστατεύεται από τη διεθνή σύμβαση Ραμσάρ.
⭕ Όλα τα είδη ψαριών αφθονούσαν στη λιμνοθάλασσα, ιδιαίτερα η περίφημη τσιπούρα και ο κέφαλος, από το θηλυκό του οποίου -την «μπάφα»- βγαίνει το αυγοτάραχο.
⭕ Εδώ ζουν πάνω από 250 πουλιά και είναι δυνατόν να δείτε μεταξύ άλλων, ερωδιούς, φοινικόπτερα, αγριόχηνες, μαυρόκοτες και άλλα θαλασσοπούλια.
⭕ Παλιότερα το Αιτωλικόν ονομαζόταν Ανατολικόν, ή Νατολικόν, και ήταν γεμάτο κανάλια που έφταναν βαθιά στο εσωτερικό του. Αναποφεύκτα ήρθε και έδεσε το παρατσούκλι Μικρή Βενετία αλλά και το Νερένια Πολιτεία. Παρά την εξαφάνιση των καναλιών, τα ονόματα αυτά παρέμειναν. Εγώ θα το έλεγα πλέον Λοφότεν της Ελλάδας αφού σώνει και καλά πρέπει να βρούμε ομοιότητες με άλλα μέρη.
⭕ Το Αιτωλικό είναι 2,5 ώρες από την Αθήνα, και είναι ιδανικός προορισμός για διημεράκι. Μπορείτε να κάνετε bird watching (παρατήρηση πουλιών), να πάτε στο Κέντρο Χαρακτικών Τεχνών (μοναδικό στην Ελλάδα και ίσως στην Ευρώπη), στο Limanaki Park, στο Λαογραφικό μουσείο και στην εκκλησία της Παναγίας όπου έγινε η δίκη του Καραϊσκάκη.


Φωτογραφία @giorgos_charitos_ , πληροφορίες wiki, travel, exploring greece