Σε αγγλικούς όρους το κάτι παραπάνω μεταφράζεται ως «Extra mile». Ο ακριβής ορισμός του αγγλικού λεξικού για το «going the extra mile» είναι η ιδιαίτερη προσπάθεια για να πετύχουμε κάτι. Είναι τα μικρά πράγματα στη ζωή που κάνουν μεγάλη διαφορά.
Το να κάνουμε “το παραπάνω μίλι” είναι ένα ζωτικό συστατικό που ανεβάζει τη διάθεσή μας, που μας βοηθά να ελπίζουμε. Το “extra mile” είναι ζωτικό συστατικό για την επιτυχία μιας επιχείρησης.
Μια επιχείρηση δεν είναι τίποτα χωρίς τους πελάτες της. Το γνωρίζουμε καλά, αλλά μερικές φορές είναι εύκολο να το ξεχάσουμε.
Σε μια ανταγωνιστική αγορά πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να είμαστε ένα βήμα μπροστά από τον ανταγωνισμό μας. Γι’ αυτό η ποιοτική εξυπηρέτηση των πελατών και το να κάνουμε το κάτι παραπάνω θα μας βοηθήσουν να πετύχουμε. Εξάλλου, οι πελάτες θυμούνται πάντα την εξαιρετική εξυπηρέτηση.
«Εδώ είναι ο απλός αλλά ισχυρός κανόνας… πάντα δίνετε στους ανθρώπους περισσότερα από όσα περιμένουν να πάρουν». – Νέλσον Μπόσγουελ
Ο βασικότερος λόγος για να «κάνουμε το επιπλέον μίλι» είναι για να βεβαιωθούμε ότι αισθανόμαστε καλύτερα με τον εαυτό μας. Όλοι θέλουμε να είμαστε εκείνο το άτομο που κοιτάζεται στον καθρέφτη το πρωί και γνωρίζουμε ότι η αντανάκλασή μας είναι αυτή του επαγγελματία (υπάλληλος ή εργοδότης) – που κάνει εξαιρετική δουλειά κάθε φορά – ξέρουμε ότι μπορούμε να γίνουμε.
Ποιος δεν απολαμβάνει τον έπαινο από έναν πελάτη, από έναν διευθυντή ή έναν συνάδελφο όταν έχουμε εργαστεί σκληρά και έχουμε υπερβεί αυτό που περίμεναν από εμάς; Κάνοντας το επιπλέον μίλι, φέρνουμε μια αίσθηση σκοπιμότητας στην επαγγελματική μας ζωή.
Για το extra mile έγραψε και ο Στέφανος Ξενάκης στο βιβλίο του ΝΑΙ (εκδ. KEY BOOKS).
«Το αγαπημένο μου περίπτερο είναι στη Βάρκιζα. Περνάμε από το περίπτερο του Βαγγέλη όταν πηγαίνω τις κόρες μου στο σχολείο για να αγοράσω κάτι χάλια. Ο Βαγγέλης είναι πάντα σε καλή διάθεση και γεμάτος ενέργεια και χαμόγελο. Αλλά το κερασάκι στην τούρτα είναι πάντα η εγκάρδια ευχή του στο τέλος: “Να είστε δυνατοί και οι τέσσερις!”. (…). Θα πας στον Βαγγέλη για να φτιάξεις τη μέρα σου.
– Και πώς το καταφέρνει αυτό;
– Έχει φτιάξει πρώτα τη δική του μέρα. Μόνο αν φτιάξεις τη δική σου μέρα μπορείς να φτιάξεις τη μέρα κάποιου άλλου.»
Και συνεχίζει παρακάτω: «Εργάζεσαι, λοιπόν, σε μια επιχείρηση. Πες ότι σου δίνουν 500 ευρώ. Έχεις δύο τρόπους να το δεις. Ο πρώτος είναι να δώσεις ακόμη λιγότερα από όσα σου δίνουν. “Να πάει να @@ ο ..” (συμπλήρωσε ελεύθερα τα @@). Ο δεύτερος είναι να αποδώσεις x 10 αυτά που σου δίνει. Να δουλέψεις για 5.000.
– Βλάκας είμαι;
– Όχι. Έξυπνος. Το κάνεις για σένα. Όχι για το αφεντικό. Αν δουλεύεις για 499 ή για 5.000, αργά ή γρήγορα αυτό θα γίνει η ταυτότητά σου.
Η ταυτότητά σου δεν είναι ποιος είσαι, αλλά ποιος θεωρείς ότι είσαι.
Και κανείς ποτέ δεν κατάφερε να πάει πέρα από την ταυτότητά του. Η ταυτότητά σου είναι το καλούπι σου.
– Ναι, αλλά αν το αφεντικό δεν το εκτιμήσει, θα νιώσω και βλάκας από πάνω.
– Είπαμε. Το κάνεις για σένα.»
«Όλοι οι πετυχημένοι επιχειρηματίες ήταν κάποτε εργαζόμενοι και σε πάω στοίχημα ότι όλοι τους έκαναν το ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ. Δεν γίνεται να πετύχεις πραγματικά εάν δεν εφαρμόζεις τον ΝΟΜΟ ΤΗΣ ΑΞΙΑΣ.
– Και ποιος είναι αυτός;
“Η αληθινή σου αξία καθορίζεται από το πόσο παραπάνω δίνεις σε σχέση με τι εισπράττεις“.Bob Burg – John David Mann, Ο γενναιόδωρος τα παίρνει όλα»
Το κάτι παραπάνω το κάνεις για σένα.
Έχεις το μεράκι, βάζεις ένα κομμάτι του εαυτού σου, βάζεις ψυχή σε ό,τι κι αν κάνεις.
Ο Jim Rohn έλεγε: «Κάθε φορά που κάνεις κάτι περισσότερο γίνεσαι ο ίδιος κάτι περισσότερο».
Αυτοί οι άνθρωποι έχουν επιλέξει να γίνουν κάτι περισσότερο.
Αυτή η απόλυτη δέσμευσή τους και η επιμέλεια προς τη δουλειά τους, θα ενθαρρύνουν σίγουρα τους άλλους να ακολουθήσουν τα βήματά τους.
Μην επηρεάζεσαι από τους γύρω σου. Γίνε εσύ η θετική επιρροή και ΚΑΝΕ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ.
«Μία από τις πιο σημαντικές αρχές της επιτυχίας είναι να αναπτύξεις τη συνήθεια να κάνεις το παραπάνω μίλι». – Ναπολέων Χιλ
(Αφορμή για το σημερινό άρθρο οι τοπικές επιχειρήσεις μας που προσπαθούν όντως να κάνουν τη διαφορά!)
Βάσω Νικολογιάννη
*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου, χωρίς την προηγούμενη έγγραφη άδεια του etoliko.gr*