Φτάνουμε μέσα Σεπτέμβρη και μπαίνουμε σιγά σιγά σε μουντ δημοτικών εκλογών. Οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι δήμαρχοι κινήθηκαν ολόκληρο το καλοκαίρι, μυστικά ή φανερά, ώστε να στελεχωθούν με ονόματα «πρώτης γραμμής» και τώρα ήρθε η στιγμή να δούμε τα αποτελέσμα τους.

Όπως είχα γράψει στα τέλη Μάϊου οι πιθανοί διεκδικητές του δημαρχιακού θρόνου είναι αρκετοί και μπορώ να πω ότι αυξήθηκαν όσο περνούσαν οι μέρες.

Ας δούμε, όμως, πως έχει η εκλογική κατάσταση αυτή την στιγμή στον δήμο μας.

Η πρώτη επίσημη υποψηφιότητα για τις επόμενες δημοτικές εκλογές είναι της Όλγας Δασκαλή. Η οποία σε εκδήλωση που πραγματοποίησε στο λιμάνι Μεσολογγίου, της 4 Σεπτέμβρη, ανακοίνωσε την υποψηφιότητα της. Η Πρόεδρος της κοινότητας του Μεσολογγίου και τώρα πια υποψήφια Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου έθεσε το πλαίσιο της δημοτικής της παράταξης – ΙΣΧΥΡΟΣ ΔΗΜΟΣ -, τα ζητήματα που χρίζουν λύσεις στον δήμος μας και τις βάσεις της για την επόμενη μέρα των εκλογών. Η επικράτηση της υποψηφιότητας της κα Δασκαλή για τις επόμενες δημοτικές εκλογές συζητείται σοβαρά από την κοινωνία του δήμου μας αποκτώντας δυναμική στην πόλη του Μεσολογγίου. Στην περιφέρεια του δήμου παραμένει «άγνωστη» αλλά ο χρόνος είναι με το μέρος της. Η κα Δασκαλή θα κινηθεί χωρίς κάποια κομματική ταυτότητα. Περιμένουμε να δούμε τις επόμενες κινήσεις της.

Από εκεί και πέρα ο Δήμαρχος, Κώστας Λύρος, διατυμπανίζει σε κάθε ευκαιρία ότι θα συνεχίσει να είναι Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου και την επόμενη πενταετία. Το «αλισβερίσι» με ψηφοφόρους και πιθανούς υποψήφιους συμβούλους είχε αρχίσει εδώ και καιρό. Το αρνητικό κλίμα είναι εναντίον του αλλά όσο φτάνουμε στην κρίσιμη στιγμή της κάλπης μπορεί να ανατραπεί με εξωπολιτικούς παράγοντες. Άλλωστε η μέθοδος του παρά δώσε είναι γνώστη στην «Δημιουργική Ανατροπή».

Από την άλλη ο πρώην Δήμαρχος, Νίκος Καραπάνος, είναι πανταχού παρόν ενισχύοντας αρκετές δράσεις που συμβαίνουν στην περιοχή μας και με έντονη εμφάνιση στο πανηγύρι της ΑγιαΓάθης, αλλά από ότι φαίνεται δυσκολεύεται να «κλείσει» υποψήφιούς. Το παιχνίδι των εκλογών το γνωρίσει καλά, οπότε μην τον ξεγράφεται τόσο γρήγορα από το χάρτη των δημοτικών εκλογών.

Ακόμα ένα άτομο που έδειξε την πρόθεση του «… να αναλάβει την ευθύνη που μου αναλογεί και θα το πράξει με κατάθεση ψυχής σε λίγο καιρό επίσημα…» είναι ο δημοτικός σύμβουλος Σπύρος Διαμαντόπουλος. Ο οποίος τον τελευταίο καιρό παίρνει θέση, με σχόλια και προτάσεις, για σχεδόν όλα τα προβλήματα του δήμου με αναρτήσεις του στο facebook. Υπενθυμίζω, μόνο, ότι ο κ. Διαμαντόπουλος αρχικά, το 2014, στήριξε τον κ. Καραπάνο αλλά στην συνέχεια παραιτήθηκε και ανεξαρτητοποιήθηκε από τον συνδυασμό του πρώην Δήμαρχου. Όπου το ίδιο ακριβώς έπραξε και το 2019 όταν στις τότε εκλογές συνάχθηκε με τον κ. Λύρο και μετέπειτα παραιτήθηκε και ανεξαρτητοποιήθηκε ξανά. Περιμένουμε για τις ανακοινώσεις του ώστε να μας ξεκαθαρίσει λίγο το τοπίο.

Γέρα στην δημιουργία υποψηφιότητας για τον Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου μπήκε και ο περιφερειακός σύμβουλός Νίκος Μπαλαμπάνης, ο οποίος ανακοίνωσε την πρόθεση του στις αρχές του καλοκαιριού να «κατέβει» για δήμαρχος σε φίλους και γνωστούς τους. Ο ίδιος επίσης στο πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής στο Νεοχώρι έστρωσε «δημαρχική» τραπεζαρία σε φίλους και μελλοντικούς συνεργάτες διαψεύδοντας τις σειρήνες που μιλούσαν για αποχώρηση της υποψηφιότητάς του. Οι σειρήνες, όμως, αυτές επέστρεψαν όταν δεν συνέβη το ίδιο και στο πανηγύρι της ΑγιαΓάθης στο Αιτωλικό. Αναμένουμε τις ενέργειες του.

Ο αδερφός του νυν Δήμαρχου, Θανάσης Λύρος, είναι πολύ κινητικός εδώ και ένα χρόνο με συνεχείς συναντήσεις με φίλους, παλιούς συμμαθητές, κομματικά στελέχοι και εμπλεκόμενους φορείς σε όλο το μήκος και πλάτος του δήμου μας δηλώνοντας την πρόθεση του να ηγηθεί ομάδας που θα διεκδίκησει την δημαρχεία με σκοπό να μειώσει την ανεργία στους νεαρούς συμπολίτες μας και να φέρει την αναπτύξει στον τόπο μας μέσα από το τουριστικό τομέα.

Από εδώ και πέρα οι δημοτικοί σύμβουλοι Σπύρος Βασιλείου και Κώστας Δαουτίδης ανεπίσημα έχουν προσεγγίσει πόλλους επιφανείς δημότες της περιοχής μας ανακοινώνοντας την πρόθεση τους να θέσουν υποψηφιότητα δήμαρχου στις επόμενες δημοτικές εκλογές. Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι δεν βρίσκουν την απαιτούμενη ανταπόκριση από τον κόσμο και οι προσπάθειες τους πέφτουν στο κενό, όσο κι αν εκμεταλλεύονται το όνομα και την προβολή τους από βουλευτές του νομού.

Στην συνέχεια το όνομα του Πάνου Παπαδόπουλου ακούγεται για την υποψηφιότητα του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοτικές εκλογές του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου. Ο υπάρχων δημοτικός σύμβουλος είχε ξανά επιχειρήσει να ηγηθεί συνδυασμό στις εκλογές του 2014 χωρίς να κατορθώσει να συσπείρωση το χώρο του και να κερδίσει τις εκλογές, κατακτώντας της τέταρτη θέση.

Επιπλέον, ένα όνομα που ακούγεται για τις εκλογές του επόμενου Οκτωβρίου είναι του Λευτέρη Σαπλαούρα. Ο κ Σαπλαούρας κινήθηκε σιωπηλά τους προηγούμενες μήνες βολιδοσκοπώντας τις αντιδράσεις και τις προθέσεις φίλων και συγγενών του στο άκουσμα της επιθυμίας του να «κατέβει» για υποψήφιος Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου. Ο ίδιος, πάντως, περνώντας αρκετά χρόνια στις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου μας και τώρα της περιφέρεια διαθέτει την γνώση, την εμπειρία και τις επαφές για την σωστή λειτουργία ενός δήμου.

Επίσης, ο πρώην Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου, Γιάννης Αναγνωστόπουλος, έχει δείξει το ενδιαφέρον να ανακατευτεί ξανά στις επόμενες εκλογές σαν επικεφαλής κάποιου συνδυασμού υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής. Ο ίδιος μέσα από το αναρτήσεις του στο facebook έχει αναφέρει ότι όταν έρθει η ώρα θα κάνει επίσημες δηλώσεις για τις επόμενες κινήσεις του, όσον αφορά τα δημοτικά. Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι ο ίδιος έχει προσεγγίσει συμπολίτες μας για την κίνηση του αυτή.

Ένα ακόμη όνομα που μπαίνει στην λίστα στον υποψήφιων δημάρχων για τις δημοτικές εκλογές είναι αυτό του δικηγόρου Νίκου Κότσαλου. Την υποψηφιότητα του κ. Κότσαλου την προωθεί και υποστηρίζει βουλευτής του νομού μας. Περισσότερες πληροφορίες δεν έχουμε, αλλά περιμένουμε τις εξελίξεις.

Ερωτηματική παραμένει η στάση του δημοτικού συμβούλου και επικεφαλή του συνδυασμού Φόρουμ Ενεργών Πολιτών Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου, Δημήτρης Κοτσόργιος. Ο κ. Κοτσόργιος ασκεί έντονη κριτική στην δημοτική αρχή και δεν έχει αποκαλύψει ακόμα τος προθέσεις του για τις επόμενες εκλογές.

Θα ήταν λάθος να μην αναφερθούμε και στην πληροφορία που διαδόθηκε στις αρχές καλοκαιριού για την κάθοδο στις επόμενες δημοτικές εκλογές του πρώην υπουργού και βουλευτή Χρήστου Βερελή. Ο κ. Βερελής ωστόσο σε δήλωση του σε τοπικό site υποστήριξε ότι οι πληροφορίες αυτές δεν στέκουν και δεν ενδιαφέρεται να μπει σε αυτή την διαδικασία.

Να υπενθυμίσουμε και πάλι εδώ ότι ο Αντιπεριφερειάρχης Θανάσης Μαυρομάτης με δήλωση του προ μηνών στο facebook δήλωσε ότι θα συνεχίσει στο πλευρό του Περιφερειάρχη Νεκταρίου Φαρμάκη και δεν ενδιαφέρεται για τις δημοτικές εκλογές.

Τέλος, πληθώρα ονόματα παλιών αυτοδιοικητικών ή πρώην βουλευτών ακούγονται για τις επόμενες δημοτικές εκλογές χωρίς όμως να υπάρχουν ενδείξεις για αυτές τις πληροφορίες.

Όπως καταλαβαίνεται έχουμε φτάσει στους δέκα τρεις πιθανούς υποψηφίους Δημάρχους Ι.Π. Μεσολογγίου χωρίς να υπολογίζουμε τον υποψήφιο του Κ.Κ.Ε ή άλλων ανεξάρτητων ομάδων πολιτών.

Θεωρείται σίγουρο ότι οι τελικοί υποψήφιοι θα είναι λιγότεροι από τους μισούς που τώρα ακούγονται.

Υπάρχουν, άλλωστε πληροφορίες ότι ήδη έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις μεταξύ κάποιων από τους παραπάνω πιθανούς υποψήφιούς δημάρχους για μεταξύ τους συνεργασίες, σύμπραξή δυνάμεων και κοινή κάθοδο στις εκλογές.

Ωστόσο, αινιγματική παραμένει και η στάση των βουλευτών, πιθανών βουλευτών και υποψήφιων βουλευτών του νομού μας. Η φανερή ή κρυφή υποστιρηξή τους σε υποψήφιους δημάρχους θα είναι καθοριστική για την κάθοδο τους στις ερχόμενες εκλογές. Μην ξεχνάμε ότι οι εθνικές εκλογές έπονται των δημοτικών εκλογών.

Έχουμε φτάσει σχεδόν ένα χρόνο πριν τις εκλογές οπότε τα ξεκαθαρίσματα είναι μπροστά μας.

Ευχή όλων θα ήταν να επικρατήσει πολιτικός πολιτισμός μεταξύ των υποψηφίων και να αποφευχθούν οι τακτικές των προηγούμενων εκλογών. Φράσεις του τύπου «…με τα ΛΕΦΤΑ μου τον έβγαλα Δήμαρχο και με τα ΛΕΦΤΑ μου θα τον ξανά βγάλω…» καλό είναι να αποφεύγονται. Δεν τιμούν κανένα και δεν βοηθούν στον πολιτικό πολιτισμό του τόπου που γέννησε πέντε Πρωθυπουργούς της Ελλάδας.

Υπομονή και καλή δύναμη στους εμπλεκόμενους.

Σπυρίδων Δ. Σταράμος

*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου, χωρίς την προηγούμενη έγγραφη άδεια του etoliko.gr*