Μπορεί η συζήτηση για την διάσπαση της Ιερέας Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας να προκαλέσει διχοτόμηση της Αιτωλοακαρνανίας ή απόσχιση της Αιτωλοακαρνανίας από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος;
Κάποιοι σίγουρα θα το επιθυμούσαν. Κάποιοι το έχουν σκεφτεί και κάποιοι το επιδίωξαν και να το επιδιώκουν.
Η απόφαση για τη δημιουργία τρίτης Μητρόπολης στον νομό μας έχει παρθεί από την εκκλησιαστική ηγεσία εδώ και χρόνια αλλά ούτε η τωρινή Κυβέρνηση προχωρεί σε τέτοιες σκέψεις, κινήσεις και αποφάσεις, σύμφωνα με τα τελευταία νέα.
Για να επιστρέψουμε, όμως, στην αρχική μου ερώτηση – απορία θα αναφερθώ σε ανακοινώσεις, δηλώσεις και άρθρα που βγήκαν στο φως τους τελευταίους μήνες και επιθυμούν τέτοιες σκέψεις.
Η πρώτη φορά που μου δημιουργήθηκε αυτή η ερώτηση στο μυαλό μου ήταν, πριν μερικούς μήνες, όταν διάβασα μια ανακοίνωση από το Κίνημα Αιτωλοακαρνάνων για την διάσπαση του νομού σε δύο νέους νομούς, το νομό Αιτωλίας και τον νομό Ακαρνανίας.
Το παραπάνω κίνημα τάσσεται υπέρ της δημιουργίας της τρίτης Μητρόπολης στον νομό μας και με την πρόφαση αυτή προσπαθεί να ανοίξει θέμα και ΔΙΑΣΠΑΣΤΗΣ του νομού μας στα δύο. Θεωρεί ότι η διάσπαση της Ι. Μ. Αιτωλίας και Ακαρνανίας και κατ’ επέκταση της Αιτωλοακαρνανίας θα φέρει «καλύτερη εξυπηρέτηση αλλά και την ανάπτυξη της Αιτωλοακαρνανίας», κάτι που δεν θέλουν στην Ιερά Πόλη αφού «ένα μικρό κονκλάβιο στην Ιερά Πόλη, πιέζει ‘‘με νύχια και με δόντια’’ βουλευτές και κυβέρνηση… μην χάσει τα ιερά κεκτημένα και λέει ΟΧΙ στην ανάπτυξη του νομού».
Ουσιαστικά το Κίνημα Αιτωλοακαρνάνων προτείνει «τη δημιουργία δύο νομών σε αυτόν της Αιτωλίας με έδρα το Μεσολόγγι και σε αυτόν της Ακαρνανίας με έδρα το Αγρίνιο» και πιο συγκεκριμένα αναφέρει ότι «Σήμερα ο νομός είναι 1ος σε έκταση με 5423 χλμ2 και 12ος σε πληθυσμό με 191727 κατοίκους (απογραφή 2021) και 35.3 κατοίκους ανά χλμ. Αυτό σημαίνει πως είναι ακατόρθωτο να διοικηθεί από ένα μικρό κέντρο (Μεσολόγγι) και αυτό έχει αποτέλεσμα τη σταδιακή απαξίωση και μαρασμό που ζούμε. Εμείς ως Κίνημα Αιτωλοακαρνάνων ανοίγουμε τον δημόσιο διάλογο με δημοψήφισμα και θέλουμε ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ, με τη δημιουργία δύο νομών σε αυτόν της Αιτωλίας με έδρα το Μεσολόγγι και σε αυτόν της Ακαρνανίας με έδρα το Αγρίνιο».
Αλλά δεν μένει μόνο στην πρόταση του, επιθυμεί να γίνει δημόσιος διάλογος και δημοψήφισμα για την διάσπαση της Αιτωλοακαρνανίας.
Και σαν να μην έφτανε η παραπάνω ανακοίνωση μετά από μερικές μέρες διαβάζω νέο κείμενο, από κύκλους της Πάτρας αυτή την φόρα, που μου ενίσχυσαν τον αρχικό μου προβληματισμό, όπου αναφέρεται στην αστοχία της κυβέρνησης να εντάξει την Αιτωλ/νία στην Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος. Μια κίνηση του απέκοψε την Αχαΐα από την ανάπτυξη της και την υπόλοιπη Πελοπόννησο.
Ο συντάκτης του άρθρου θεωρεί ότι η Αιτωλ/νία δεν ανήκει στην περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδος αλλά στην περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδος ή της Ηπείρου και την χαρακτηρίζει σαν πρόβλημα στην ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδος, αφού πρώτα σύγκρινε την ανάπτυξη της περιφέρειας Πελοποννήσου με αυτή της Δυτικής Ελλάδος.
Και το κακό είναι ότι δεν σταματάει ΕΔΩ.
Συνεχίζω να απορώ και να μου δημιουργούνται νέες ερωτήσεις διαβάζοντας τις δηλώσεις των κ. Λιβανού και κ. Σαλμά, βουλευτών του νομού μας με το κυβερνών κόμμα, που ενώ θεωρούν ότι η απόφαση για την δημιουργία τρίτης Μητρόπολης είναι ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ απόφαση της Εκκλησίας της Ελλάδος επεμβαίνουν δηλώνοντας ότι τάσσονται υπέρ μιας τέτοιας προοπτικής.
Λες και η διχοτόμηση της υπάρχουσας Μητρόπολης θα λύσει τα προβλήματα του νόμου μας και θα μας βάλει σε τροχιά ανάπτυξης με τις ευλογίες των βουλευτών μας και του Κυρίου.
Τα πολιτικά και εκκλησιαστικά συμφέροντα βγήκαν στην επιφάνεια και προσπαθούν όλοι τους να «αρπάξουν».
Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω αν όλες αυτές οι δημόσιες τοποθετήσεις σχετίζονται μεταξύ τους και έγιναν από τους ίδιους κύκλους.
Ξέρω, όμως, ότι οι δηλώσεις – ανακοινώσεις – άρθρα αυτά υποτιμούν και υποβαθμίζουν την Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου, βοηθούν φωνές σαν τις παραπάνω να παίρνουν σάρκα και οστά, στηρίζουν εκκλησιαστικούς παράγοντες χωρίς την γνώμη του Κλήρου, υποδηλώνουν μικροπολιτικά προσωπικά συμφέροντα και σε βάζουν σε νέες σκέψεις. Ύποπτες σκέψεις.
Για μένα η ανάπτυξη και η ορθή λειτουργία μιας περιφέρεια ή ενός τόπου είναι θέμα διοίκησης – προσώπων και όχι γεωγραφίας. Όλα τα υπόλοιπα είναι υποκινούμενες και επικίνδυνες μεθοδεύεις.
Τελειώνοντας το σημερινό μου κείμενο και μιλώντας για διχοτόμησες και απομακρύνσεις νομών, Μητροπόλεων και δήμων θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας και την δική μου πρόταση.
Ας διασπάσουμε, λοιπόν, την Αιτωλ/νία σε δύο νόμους, όπως το επιθυμούν κάποιοι, όπου στο Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου θα ενωθούν ο Δήμος Ξηρομέρου, ο Δήμος Ακτίου – Βόνιτσας και οι περιοχές Γαλατά, Κρυονέρι, Περιθώρι, Κάτω Βασιλική από το Δήμο Ναυπακτίας, μια πάγια απαίτηση των κατοίκων αυτών των περιοχών, και το υπόλοιπο μέρος του νομού να ενσωματωθεί με το Δήμο Αγρινίου. Έτσι δεν θα χρειαστεί να δημιουργηθεί τρίτη Μητρόπολη, ο κάθε «νέος» νομός θα έχει μία από τις δύο υπάρχουσες Μητροπόλεις.
Πρωτεύουσα του ενός νομού θα είναι το Αγρίνιο, κόλλημα πολλών κατοίκων του νομού, και πρωτεύουσα του αλλού νέου νόμου θα παραμένει το Μεσολόγγι που παρέχει τις κατάλληλες υποδομές και την ιστορία της περιοχής.
Και εκτός αυτού του διαχωρισμού να ανασυνταχθεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, όπως επιθυμούν κύκλοι της Πάτρας, όπου θα αποτελείται πλέον από τους νέους δυο αυτούς νομούς της Αιτωλ/νίας, την Ευρυτανία, τη Λευκάδα, την Ιθάκη, την Κεφαλονιά και την Ζάκυνθο. Με την Αχαΐα και την Ηλεία να παραμένουν στην περιφέρεια Πελοποννήσου όπως και επιθυμούν.
Για σκεφτείτε το λίγο. Δεν την λες άσχημη ιδέα.
Σπυρίδων Δ. Σταράμος
*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου, χωρίς την προηγούμενη έγγραφη άδεια του etoliko.gr*