Την έντονη διαμαρτυρία του για το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που καταργεί το Γραφείο ΕΟΠΥΥ στο Αγρίνιο και το μεταφέρει στο Μεσολόγγι, εκφράζει με επιστολή του ο Σύλλογος ΑμεΑ «Απόστολος Λουκάς»:
«Με λύπη μας πληροφορηθήκαμε την μεταφορά των γραφείων και φαρμακείου του ΕΟΠΥΥ απο την πόλη του Αγρινίου στην πόλη του Μεσολογγίου.
Μιας και αριθμούμε σαν σύλλογος πολλούς ΑΜΕΑ μικτών αναπηριών, σας πληροφορούμε ότι είμαστε ανάστατοι και δυσαρεστημένοι. Οι μεταφορές για την εξυπηρέτησή μας, σε άλλη πόλη για εμάς και τις οικογένειές μας είναι
Πληθυσμιακό κριτήριο ετέθηκε? Πως μεταφέρεται μια υπηρεσία απο μια πόλη 100.00 κατοίκων σε μιαν άλλη 10.000?Ολοι οι ΑΜΕΑ έρχονται στο Αγρίνιο ώστε να εξυπηρετηθούν είτε απο το Νοσοκομείο είτε στους ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, αρκετά συχνά από όλη την Περιφέρεια Αιτωλ/νίας. Τώρα θα αναγκαζόμαστε να κάνουμε ταξίδι και στο Μεσολόγγι για να λάβουμε την φαρμακευτική αγωγή (Φ.Υ.Κ) φάρμακα υψηλού κόστους που απευθύνονται σε ένα ευρέως φάσμα πολλών ασθενειών.
Τα μέλη μας είναι ανοσοκατασταλμένοι, καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς, ρευματοπαθείς, πολυμεταγγιζόμενοι Θαλασαιμικοί, πάσχοντες απο ΙΦΝΕ, κ.α..
Επίσης πολλά μέλη μας και τα παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές όπως αυτισμός, σύνδρομο Down,κ.α.χρήζουν ειδικών θεραπειών όπως λογοθεραπείες, φυσικοθεραπείες, εργοθεραπείες κ.α. όπου πρέπει να καταθέτουν έγγραφα έγκρισης θεραπειών. Επίσης τα έξοδα μετακίνησης των συμπασχόντων σε νοσοκομεία όπως οι νεοπλασματικοί ασθενείς που τελούν σε χημειοθεραπεία κ.τ.λ. Πρέπει να έρχονται στο Μεσολόγγι για οτιδήποτε απο τα παραπάνω.
Οι μετακινήσεις για εμάς και τους οικείους μας ,δεν είναι εύκολες λόγω της βαρύτητας της νόσου μας και λόγω οικονομικών δυσχερειών που αντιμετωπίζουμε. Οπότε για εμάς είναι άδικο και ψυχοφθόρο και μας βρίσκει αντίθετους η μετακίνηση των υπηρεσιών του ΠΕΔΔΥ από την πόλη του Αγρινίου στην πόλη του Μεσολογγίου.
Μέχρι πρότινος φάρμακα ΦΥΚ δινόταν απο το φαρμακείο του νοσοκομείου ή του πρώην ΙΚΑ, έτσι ώστε να εξυπηρετούνται οι ασθενείς.
Επίσης πρόσβαση σε internet και χρήση H/Y δεν έχουν οι περισσότεροι ΑΜΕΑ. Απαντήστε μας πως θα εξυπηρετηθούμε απο εδώ και στο εξής?
Με κατάθεση δικαιολογητικών μέσω φόρμας? με χορήγηση των φαρμάκων μας απο ιδιωτικά φαρμακεία? Αναμένουμε και ευελπιστούμε να πράξετε τα δέοντα χωρίς να υποβαλλόμαστε σε επιπλέον ταλαιπωρίες».
Διαμαρτυρία εξέφρασε και ο Σύλλογος Νεφροπαθών Αιτωλοακαρνανίας, αλλά και η Ένωση για την Αντιμετώπιση της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας.
Για τη μεταφορά του ΕΟΠΥΥ τοποθετήθηκε και ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης, ο οποίος προέβη και σε κατάθεση Αναφοράς προς τον κ. Υπουργό Υγείας, αναφορικά με τη δρομολόγηση του λουκέτου στο παράρτημα του ΕΟΠΥΥ στο Αγρίνιο.
«Μια τέτοια κίνηση είναι άδικη και παράλογη και θα οδηγήσει σε απορρύθμιση, χάος και ταλαιπωρία, αφού οι ασθενείς και οι οικείοι τους θα πρέπει να διανύουν πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις, να ξοδεύουν χρόνο και προφανώς να επιβαρύνονται οικονομικά, για μια υπηρεσία που πρέπει να βρίσκεται και στην πόλη τους.
Οι πολίτες γίνονται έρμαια των πολιτικών πλήρους αποψίλωσης της Δημόσιας Υγείας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Η πεποίθησή της ότι “όποιος δεν προσαρμόζεται, πεθαίνει” ολοφάνερα διατρέχει οριζόντια κάθε της πρωτοβουλία, απόφαση και νομοθέτημα.
Το παράρτημα του ΕΟΠΥΥ στο Αγρίνιο δεν πρέπει και δε θα κλείσει!»
Η Δημοτική παράταξη Αγρινίου «Ανυπότακτο Αγρίνιο» δήλωσε:
Τι μας έταξαν, ανάμεσα στα άλλα, τα καλύτερα βιογραφικά της χώρας;
«Λιγότερο και ποιοτικότερο κράτος», είπαν. «Ηλεκτρονική διακυβέρνηση», υποσχέθηκαν. «Πάταξη της γραφειοκρατίας για ταχύτητα και ευκολία στη ζωή μας», υποστήριξαν. Αντί γι’ αυτά βρεθήκαμε αντιμέτωποι με όλη την παθογένεια και την βαρβαρότητα αυτού του κράτους απέναντι στους πολίτες του.
Ας μην αναφερθούμε στην χαρακτηριστική εγκατάλειψη του τόπου μας, στην προκλητική τους αδιαφορία για όλα τα ανοιχτά μεγάλα και διαχρονικά ζητήματα του Δήμου μας. Ούτε ένα ευρώ, κατά δήλωση του «δικού τους» πολιτικά Δημάρχου Αγρινίου, δεν έχει πέσει στην πόλη μας από το κωδικό των δημόσιων επενδύσεων για οποιοδήποτε έργο εδώ και δεκαετίες.
Όμως ακόμη και αυτά τα ελάχιστα, που απαιτούσαν απλές διοικητικές πράξεις, δεν μπόρεσαν να υλοποιήσουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η μεταφορά του ιδιοκτησιακού καθεστώτος για τα κτίρια του καπνικού σταθμού από το κεντρικό κράτος στο Δήμο, προκειμένου να σωθούν και να αξιοποιηθούν προς όφελος της τοπικής μας κοινωνίας. Με υπουργό μάλιστα Αγροτικής ανάπτυξης Αιτωλοακαρνάνα.
Όμως, το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στο τι δεν έχουν κάνει. Γιγαντώνεται ακόμα περισσότερο και απ’ αυτό που έκαναν, οξύνοντας ακόμη περισσότερο τη καθημερινότητα μας.
Από τα λουκέτα σε εξαιρετικά πανεπιστημιακά τμήματα, τη μεταφορά τους στην Πάτρα, τον αποκλεισμό όλων των ανασφάλιστων συμπολιτών μας από τη συνταγογράφηση των φαρμάκων, μέχρι τους προσωπικούς ιδιώτες ιατρούς, και ένα σωρό άλλες πρωτοβουλίες, που συμπληρώνουν έναν ατέλειωτο κατάλογος από ήττες.
Και η γραφειοκρατία τους καλά κρατεί.
Τελευταία απόφαση τους μια ακόμα κοινωνικά ανάλγητη επιλογή τους. Κλείνουν το παράρτημα του ΕΟΠΠΥ στο Αγρίνιο, μεταφέροντας εκατοντάδες συμπολίτες μας κάμποσα χιλιόμετρα μακριά από την οικία τους, προκειμένου να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα φάρμακα τους, καθώς και όλα εκείνα που χρειάζονται για να βελτιώσουν λίγο τον «Γολγοθά» τους.
Αντί να φροντίσουν να βελτιωθεί η ζωή αυτών των ανθρώπων με έξυπνες λύσεις, για παράδειγμα άυλη συνταγογράφηση και αποστολή των φαρμάκων στο σπίτι των ασθενών με courier, εξακολουθούν να συντηρούν γραφειοκρατικές διαδικασίες, μειώνοντας ταυτόχρονα τις ελάχιστες δομές που υπάρχουν.
Ίσως να είναι μια καλή ευκαιρία να τους επιστρέψουμε και εμείς πίσω τα μπιλιετάκια με τους «λογαριασμούς», που καλούμαστε κάθε φορά να πληρώσουμε, ως μη αναγνωρίσιμους από εμάς.
Στο χέρι μας είναι.
Τις πολιτικές τους διευθύνσεις, άλλωστε, τις γνωρίζουμε.
Η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Χριστίνα Σταρακά, δήλωσε:
Δυστυχώς, επιβεβαιώθηκε η φημολογία των τελευταίων μηνών και η κυβέρνηση καταργεί το Γραφείο ΕΟΠΥΥ στο Αγρίνιο.
Πρόκειται για απαράδεκτο σχεδιασμό αφού, σύμφωνα με το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, καταργείται κάθε γραφείο και κάθε υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ στο Αγρίνιο και δεν προβλέπεται, δε, κανένας υπάλληλος που να απασχολείται στον Οργανισμό σε κάποιο τμήμα.
Η μεγαλύτερη πληθυσμιακά πόλη της Αιτωλοακαρνανίας, το Αγρίνιο, με τα περισσότερα φαρμακεία, διαγνωστικά και μικροβιολογικά κέντρα και με ιδιωτική κλινική, είναι αδιανόητο να μην έχει υπηρεσίες ΕΟΠΥΥ.
Τεράστιο ζήτημα και συγχρόνως χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι αυτό του Φαρμακείου για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους, όπου στο Αγρίνιο εξυπηρετείται η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών .
Τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, δε, όπως σε όλες τις περιοχές έτσι και στο Αγρίνιο, εξυπηρετούν κατά κύριο λόγο τα άτομα με χρόνιες παθήσεις αλλά και όλες τις κατηγορίες αναπηρίας που κάνουν χρήση ακριβών φαρμάκων με μηδενική συμμετοχή. Οπότε, αντιλαμβάνεται κανείς τον κοινωνικό αντίκτυπο μιας τέτοιας απόφασης.
Ανυπολόγιστη είναι και η ταλαιπωρία για τους χρόνια πάσχοντες με σοβαρές ασθένειες προκειμένου να προμηθεύονται τα φάρμακα για την θεραπεία τους, με χαρακτηριστικό παράδειγμα νεφροπαθείς ή μεταμοσχευμένους.
Αρκεί να ληφθεί υπόψη το τι θα υποστούν άτομα που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση τρεις φορές εβδομαδιαίως και οι περισσότεροι έχουν ανάγκη στήριξης τρίτου προσώπου, ή άτομα που λαμβάνουν ισχυρές αντικαρκινικές θεραπείες και είναι σχεδόν αδύνατον να μετακινούνται σε μεγάλες αποστάσεις.
Να σημειωθεί, δε, ότι η πλειοψηφία αυτών των ατόμων ζει με ένα αναπηρικό επίδομα μεταξύ 300 και 400 ευρώ, ενώ αρκετοί πρέπει να καταθέτουν χαρτιά διαρκώς για επιδότηση των μετακινήσεών τους ή δικαιολογητικά για τα παιδιά τους που πάσχουν π.χ. από σύνδρομο Down.
Αυτός ο αλλοπρόσαλλος κυβερνητικός σχεδιασμός για την Δημόσια Υγεία έχει κόστος για την περιοχή μας και τελικά δεν εξυπηρετεί κανέναν, παρά μόνον, ίσως, κάποιες προσωπικές επιδιώξεις.
Φτάνει πια με την αντικοινωνική πολιτική της κυβέρνησης!
Όλοι οι πολίτες της περιοχής μας δικαιούνται να λαμβάνουν υπηρεσίες Υγείας υψηλού επιπέδου.
Καλούμε Κυβέρνηση και Υπουργείο να ακούσουν την κραυγή αγωνίας των ατόμων με σοβαρές ασθένειες κι αναπηρίες και να αναθεωρήσουν την στάση τους στο θέμα, καθώς και την δημοτική αρχή να αναλάβει κάθε πρωτοβουλία που θα αποτρέψει αυτή την απαράδεκτη απόφαση για τους πολίτες της περιοχής.
Ο πρώην Αναπληρωτής Διοικητής Γ.Ν. Αιτωλ/νίας και διοικητής του νοσοκομείου Μεσολογγίου «Χατζηκώστα», Πάνος Παπαδόπουλος, δήλωσε στον “Δυτικά FM” και τη δημοσιογράφο Δήμητρα Λαοπόδη: «Δεν θα εφαρμοστεί και δεν πρέπει να εφαρμοστεί μια τέτοια απόφαση διότι δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσει σε βάρος του ενός από τα δύο κέντρα που έχει η Αιτωλοακαρνανία και να υποστούν τεράστια ταλαιπωρία άνθρωποι με σοβαρές ασθένειες και χρόνια προβλήματα. Ενίσχυση του συστήματος Υγείας γίνεται με προσωπικό, με φαρμακοποιούς και με διοικητικούς που θα εξυπηρετούν τους πολίτες και δεν είναι η λύση να το ρίξουμε στο ότι υπάρχουν για ένα κομμάτι του πληθυσμού ηλεκτρονικές διαδικασίες.
Νομίζω ότι δεν ρώτησαν καν τον Δήμο Αγρινίου αν θα μπορούσε να συνεισφέρει αν το θέμα ήταν η στέγαση και ένα ενοίκιο πράγμα που δείχνει κακό σχεδιασμό, που δεν ξέρω αν τελικά εξυπηρετεί κάποιους συγκεκριμένους».
«Είδα την ανακοίνωση του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου στο Μεσολόγγι και πρέπει να πω ότι δεν θεωρώ ανάπτυξη το να έρχονται άνθρωποι με προβλήματα στην πόλη για να ταλαιπωρηθούν. Αν θες να επενδύσεις στην Υγεία υπάρχουν τρόποι, όχι κόβοντας πρόσβαση και ποιότητα ζωής σε κάποιον άλλο. Πρέπει να βγαίνουμε μπροστά για τα θέματα της περιοχής μας αλλά ο κόσμος και του Μεσολογγίου δεν πιστεύω ότι σκέπτεται έτσι. Είναι όροι του παρελθόντος όλοι αυτοί, δεν κερδίζουμε κάτι».
«Το Μεσολόγγι είναι ένα μεγάλο brand, η ανάπτυξή του θα έρθει από τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα. Διατυμπανίζουμε ότι είμαστε ο Ομφαλός της Γης και όντως έχουμε όνομα και διαχρονική αξία. Αλλά πρέπει να δούμε εμείς τι θα κάνουμε με την Λιμνοθάλασσα, την αγροτική μας παραγωγή, τον Πολιτισμό μας και τόσα άλλα που διαθέτουμε»
Από την άλλη πλευρά, ο εμπορικός σύλλογος Μεσολογγίου δήλωσε:
Η διοίκηση του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Μεσολογγίου χειροκροτεί ως άκρως ενθαρρυντικό το γεγονός ότι επιτέλους η κυβέρνηση της χώρας ενήργησε με σεβασμό ως προς τη θεσμική νομιμότητα αναφορικά με τον ΕΟΠΥΥ στην Αιτωλοακαρνανία, με την αποκλειστική λειτουργία γραφείων εξυπηρέτησης του κοινού στο διοικητικό κέντρο του νομού, δηλαδή την Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου.
Εξάλλου η διατήρηση πολλαπλών γραφείων υπηρεσιών εντός της ίδιας περιφερειακής ενότητας θα πρέπει πλέον να θεωρείται άσκοπη σπατάλη κρατικών πόρων και ανθρώπινου δυναμικού, ιδιαίτερα στην εποχή ταχείας ανάπτυξης της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης που διανύουμε, όπου οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετούνται οπουδήποτε κι αν βρίσκονται με λίγα κλικ από το κινητό τους.
Η διοίκηση εκφράζει, επίσης, την ελπίδα της η παραπάνω θετική εξέλιξη να αποτελέσει εφαλτήριο ώστε να επιδεικνύεται ανάλογη ευαισθησία από τους κυβερνώντες και για άλλες υπηρεσίες που προβλέπεται θεσμικά να λειτουργούν σε διοικητικά κέντρα περιφερειακών ενοτήτων και όχι να υπολειτουργούν ή να κλείνουν, όπως είναι το πρώην ΚΕΠΠΥΕΛ.
etoliko.gr