Αυτή την περίοδο διάβασα πολλές αναρτήσεις από δασκάλους και καθηγητές που ψάχνουν σπίτι στην περιοχή του διορισμού τους.

Κάθε χρονιά, αναπληρωτές και νεοδιοριζόμενοι εκπαιδευτικοί έρχονται αντιμέτωποι με τη διαδικασία εύρεσης νέας κατοικίας, έχοντας από μηδαμινές έως ελάχιστες επιλογές, σε χώρους που ζητούνται υπερβολικά μεγάλα ενοίκια και που, στην πλειονότητά τους, δεν αξίζουν αυτά τα χρήματα. 

Οι εκπαιδευτικοί καλούνται να πληρώσουν διαμονή στη νέα περιοχή μέχρι να βρουν σπίτι και αναγκάζονται να μείνουν τουλάχιστον για ένα χρόνο σε σπίτια, πολλές φορές, μη κατοικήσιμα.

Ειδικά όταν ο τόπος διορισμού τους είναι κάποιος δημοφιλής τουριστικός προορισμός – και στο πλαίσιο των αυξήσεων που έχουν προκύψει σε κάθε επίπεδο- η εύρεση σπιτιού γίνεται ακόμα πιο δύσκολη. 

«Υπάρχουν συνάδελφοι αναπληρωτές, που δεν αποδέχθηκαν τον διορισμό τους, γιατί δυσκολεύονται να βρουν κατοικία, αλλά και γιατί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο κόστος διαβίωσης, λόγω των υπέρογκων ενοικίων», δήλωσε ο κ. Πατσίκας, πρόεδρος της Β’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου, σύμφωνα με το Alfavita.gr. «Και το πλέον θλιβερό», πρόσθεσε, «είναι ότι δεν θα μπορούν να κάνουν αίτηση διορισμού για τα επόμενα δύο χρόνια, χάνοντας τη θέση».

«Η κυβέρνηση, το υπουργείο όφειλαν να φροντίσουν τουλάχιστον για τις νησιωτικές περιοχές να βρεθεί λύση, ακόμα και οι δήμοι και η περιφέρεια Ν. Αιγαίου, αλλά είναι λυπηρό πόσο αδιάφοροι παραμένουν για ένα πρόβλημα, που είναι και δικό τους, αφού τα παιδιά τους μορφώνουμε».

Υπήρχαν, ωστόσο, και “φωτεινά παραδείγματα” ταξιδιωτικών πρακτορείων που, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, προσέφεραν δωρεάν διαμονή σε κάποια ελληνικά νησιά μέχρι να ξεκινήσουν τα μαθήματα, ώστε να βοηθήσουν τους εκπαιδευτικούς, μειώνοντας τα έξοδά τους μέχρι να βρουν σπίτι. 

Πρέπει να σκεφτούμε ότι κάποιοι από αυτούς τους ανθρώπους, έχουν αφήσει πίσω τους ολόκληρη την οικογένειά τους, ακόμα και μικρά παιδιά, και όλοι τους έχουν να αντιμετωπίσουν μια πιθανώς άγνωστη περιοχή, ένα νέο σύλλογο διδασκόντων στο σχολείο που θα πάνε, και ο οποίος, κάποιες φορές, δεν τους υποδέχεται και πολύ φιλόξενα, αλλά και όλους εμάς που τους κοιτάμε με ύφος “δε θα μου πεις εσύ για το δικό μου παιδί” και “σιγά μην κουράζεσαι που κάθεσαι όλο το καλοκαίρι!”.

Τροφή για σκέψη για τους πιο σημαντικούς ανθρώπους στη ζωή των παιδιών μας, μετά από εμάς τους γονείς.


Βάσω Νικολογιάννη

*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου, χωρίς την προηγούμενη έγγραφη άδεια του etoliko.gr*